ΕΞΟΔΟΣ

Πήγαμε, είδαμε, φάγαμε, ήπιαμε: στο Έρως-Ήρως ζηλεύεις το ευλογημένο κρητικό DNA

Στο διήγημα του Παπαδιαμάντη «Έρως-Ήρως» εκτυλίσσεται μια ανεκπλήρωτη ερωτική ιστορία. Στο ομώνυμο εστιατόριο της Αντωνίας Μποτονάκη, ανάμεσα στα «πράσινα» στενά των Αμπελοκήπων, εκτυλίσσεται μια γευστική και μουσικοχορευτική εμπειρία με την υπογραφή της λεβεντογέννας Κρήτης.

Από τη Νίκη Ρωμανού

Για να σας προλάβω, όλους σε εσάς που έχετε απηυδήσει με τον κρητικό μύθο των μαυροφορεμένων παλικαριών με το χαρακτηριστικό κεφαλομάντηλο και την κουμπούρα –καταντά γραφικό, και εγώ μαζί σας είμαι- υπάρχει και μια άλλη εικόνα για να αποτυπώσει ο σκληρός σας δίσκος στο άκουσμα της λέξης «Κρήτη»: πιάτα γεμάτα από γαστριμαργικά διαμαντάκια και άφθονη ρακή σε ένα ανεπιτήδευτο σκηνικό που βάζει κάτω ακόμα και τα πιο γκουρμέ και μεταμοντέρνα εστιατόρια του κόσμου.

Αν τώρα στην παραπάνω περιγραφή προσθέσουμε κάποιες διακοσμητικές πινελιές από παιδικά παιχνίδια και ρετρό ασπρόμαυρες φωτογραφίες στους τοίχους, που αποτυπώνουν παιδικά χαμόγελα και μεσήλικες ρυτίδες, τότε βρίσκεστε στο σωστό μέρος.

image (6).jpeg 

Στη συμβολή των οδών Τσόχα και Κυριακού, το «Έρως-Ήρως», με όνομα δανεισμένο από το ομώνυμο διήγημα του Παπαδιαμάντη, τιμά τις παραδόσεις με βάση τις χανιώτικες συνταγές συνδυασμένες με ένα μοντέρνο twist και τις πρώτες ύλες να έρχονται κατευθείαν από το νησί. Τον περασμένο Φεβρουάριο, ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου, το κρητικό στέκι άνοιξε τις πόρτες του για πρώτη φορά και οι κριτικές που λαμβάνει από Κρητικούς και μη καλοφαγάδες είναι εξαιρετικές.       

Ό,τι και αν διαλέξετε από τον κατάλογο, είναι όλα ένα και ένα. Ξεκινάμε από τα ορεκτικά με τα τηγανισμένα καλιτσούνια με ξινομυζήθρα και δυόσμο, τους ρεβυθοκεφτέδες  με χειροποίητη πιτούλα, τη ψητή μελιτζάνα με σκορδάτη μους ξινομυζήθρας, χοχλιοί μπουμπουριστοί με δεντρολίβανο και ξύδι και το τυρί μαλάκα (ο τόνος έχει μπει σωστά, σας διαβεβαιώνουμε!) σε φύλλο με μέλι και λιναρόσπορο.

unnamed.jpg 

Περνάμε στην κατηγορία «χορταστικά», εν ολίγοις τα κυρίως, όπου ξεχωρίζουν το σκιουφιχτό με τσιγαρίδες, ξινομυζήθρα, φρέσκια ντομάτα και θυμάρι, φυσικά το γαμοπίλαφο από ζυγούρι ή πρόβατο, όρθα και στακοβούτυρο ενώ η ιδανική επιλογή για χορτοφάγους είναι τα κάστανα στιφάδο.

Μεγάλη υπόθεση, kinder-έκπληξη και ανακούφιση μαζί για όσους δεν είναι φαν του κρέατος, να αντικρίζουν στο βαθύ πιάτο αντί για κομμάτια κουνελιού, αχνιστά πεντανόστιμα κάστανα να κολυμπάνε μαζί με τα μαγειρεμένα κρεμμύδια στη σάλτσα, ιδανική για τη γνωστή παπάρα ή βούτα, όπως βολεύει τον καθένα. 

Εν τω μεταξύ, όσο ορεκτικά και χορταστικά πάνε και έρχονται, η ρακή ρέει άφθονη από τα ρετρό χρωματιστά μπουκαλάκια. Προφανώς σε ένα τέτοιο σκηνικό, ο παράγοντας μουσική κολλάει γάντι. Γι’ αυτό και η ομάδα του «Έρως-Ήρως» έχει φροντίσει για την καλύτερη δυνατή εκδοχή, ήτοι δύο μουσικοί καταλαμβάνουν ένα μικρό χώρο κοντά στην είσοδο και τα ριζίτικα τραγούδια αντηχούν μέσα σε λίγα τετραγωνικά. Τόσο όσο. Καμία βαβούρα και κανένα ντεσιμπέλ.

image (5).jpeg 

Μία-δυο παρέες 30άρηδων χορεύουν- προφανώς οι θαμώνες είναι γνώστες της κρητικής κουλτούρας, τέτοιος λεβέντικος βηματισμός δεν εξηγείται αλλιώς- και οι πιο μεγάλοι αναλαμβάνουν το χειροκρότημα. Κάπως έτσι, λιτά και απέριττα στήνεται ένα αυθεντικό κρητικό γλέντι, για λίγους και καλούς στη γκρίζα πρωτεύουσα μέχρι την επόμενη επίσκεψη στο νησί. 

Π. Κυριακού 7 & Τσόχα 41, Αμπελόκηποι, 210 6463820, οι τιμές κυμαίνονται στα 18-25 ευρώ/άτομο