Αφγανή «έγινε» άντρας για να λάβει μέρος σε ποδηλατικούς αγώνες και κέρδισε ασημένιο μετάλλιο
- 22 ΣΕΠ 2026
Η Αφγανή ποδηλάτισσα Fariba Hashimi, η οποία πλέον ζει στην Ιταλία, κατέλαβε τη 2η θέση στον ποδηλατικό αγώνα γυναικών στην Ιαπωνία και κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο στους Ασιατικούς Αγώνες (Asian Games), ελπίζοντας ότι θα εμπνεύσει άλλες γυναίκες σε μια χώρα όπου οι Ταλιμπάν έχουν περιορίσει δραστικά τα δικαιώματα και την ελευθερία τους.
«Δεν μπορώ να περιγράψω με λέξεις τα συναισθήματά μου», είπε η 23χρονη μετά την απονομή. H Αφγανή ποδηλάτισσα αναγκάστηκε να προπονείται μεταμφιεσμένη σε άνδρα όταν ξεκίνησε το άθλημα ως έφηβη μαζί με την αδερφή της Yulduz, η οποία είναι επίσης επαγγελματίας ποδηλάτισσα. Όταν ήταν 14 ετών και 17 ετών αντίστοιχα, δανείστηκαν το ποδήλατο ενός γείτονα και έμαθαν μόνες τους ισορροπία στους δρόμους του βορείου Αφγανιστάν, που δεν είναι καν κατάλληλοι για περπάτημα.
Η Fariba και η Yulduz Hashimi γεννήθηκαν σε μια από τις πιο απομακρυσμένες, συντηρητικές επαρχίες του Αφγανιστάν, στην επαρχία Faryab, όπου ήταν σχεδόν ανήκουστο να βλέπεις γυναίκες να κάνουν ποδήλατο. Άρχισαν να κατεβαίνουν σε αγώνες, δηλώνοντας ψεύτικα ονόματα, και να κερδίζουν, μέχρι που οι γονείς τους τις αναγνώρισαν από φωτογραφίες που είχαν δημοσιεύσει τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Για κάποια που έπρεπε να μεταμφιεστεί σε άνδρα για να μην λιθοβοληθεί και τελικά αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την πατρίδα της (με τη βοήθεια της Ιταλίδας παγκόσμιας πρωταθλήτριας Alessandra Cappellotto) για να ασχοληθεί με την ποδηλασία, το ασημένιο μετάλλιο είναι μετάλλιο ψυχικής ανθεκτικότητας. Η 23χρονη Αφγανή κυνήγησε τα όνειρά της με κίνδυνο της ζωής της. Και πίστεψε στο ανέφικτο.
«Γεννήθηκα σε μια χώρα όπου οι γυναίκες που ονειρεύονται δέχονται κακοποίηση. Ελπίζω ότι η επόμενη γενιά θα έρθει εδώ και θα εκπροσωπήσει τη χώρα της χωρίς φόβο». Ξέρει ότι εκπροσωπεί τις εκατομμύρια Αφγανές που ζουν υπό το θεοκρατικό καθεστώς φίμωσης, αορατότητας και ανελευθερίας, χωρίς θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Αφιερώνει αυτό το μετάλλιο σε κάθε γυναίκα και κορίτσι σε όλο τον κόσμο που συνεχίζει να κυνηγά τα (απαγορευμένα) όνειρά της παρά τις προκλήσεις και τα εμπόδια.
Η Αφγανή ποδηλάτισσα, Fariba Hashimi και η αδερφή της αγωνίστηκαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού πριν από 2 χρόνια και οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Λος Άντζελες του 2028 είναι πλέον ένα όνειρο που φαίνεται ότι θα γίνει πραγματικότητα.
Η UNESCO εκτιμά ότι 2,4 εκατομμύρια κορίτσια στο Αφγανιστάν έχουν αποκλειστεί από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Η σκληροπυρηνική ισλαμιστική ομάδα απαγορεύει στις γυναίκες να ασχολούνται με οποιοδήποτε άθλημα.