HACK MY LIFE

Το κόλπο για να διατηρηθούν τα λεμόνια φρέσκα για μήνες στο ψυγείο

iStock

Τα λεμόνια είναι ένα υλικό που χρησιμοποιούμε αρκετά συχνά στη μαγειρική και συχνά αγοράζουμε πολλά περισσότερα από αυτά που θα καταναλώσουμε με τα γεύματά μας μέσα σε μία εβδομάδα για παράδειγμα. Τα λεμόνια μπαίνουν στο ψυγείο κι ελπίζουμε να μείνουν φρέσκα μέχρι την επόμενη φορά που θα τα χρειαστούμε.

Τα λεμόνια είναι από εκείνα τα συστατικά που δεν λείπουν ποτέ από την ελληνική κουζίνα. Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι τα λεμόνια δεν κρατούν πολύ. Μέσα σε λίγες μέρες μπορεί να αρχίσουν να ζαρώνουν, να ξεραίνονται ή ακόμα και να μουχλιάζουν, ειδικά αν τα αφήσουμε εκτός ψυγείου. Υπάρχει ένα απλό και εύκολο κόλπο που μπορεί να παρατείνει τη φρεσκάδα τους για εβδομάδες, ακόμα και για μήνες.

Η συντήρηση των λεμονιών μέσα σε νερό

Το κόλπο είναι απλό και δεν απαιτεί τίποτα παραπάνω από ένα γυάλινο ή πλαστικό δοχείο και λίγο νερό. Ιδανικά διάλεξε λεμόνια χωρίς χτυπήματα ή μαλακά σημεία. Αν κάποιο έχει ήδη αρχίσει να χαλάει, θα επηρεάσει και τα υπόλοιπα. Μπορείς, επίσης να τα περάσεις με λίγο ξίδι ή μαγειρική σόδα και μετά να τα ξεπλύνεις.

iStock

Στη συνέχεια, βάλε τα λεμόνια σε ένα δοχείο το οποίο πρέπει να είναι αρκετά μεγάλο ώστε να τα χωράει χωρίς να στριμώχνονται. Προσοχή όμως, το δοχείο που θα χρησιμοποιήσεις θα πρέπει να κλείνει καλά με καπάκι για να μην απορροφήσουν τα λεμόνια μυρωδιές από άλλα τρόφιμα. Θα ήταν καλό να αλλάζεις το νερό κάθε 2-3 μέρες για να μην αναπτύξουν μούχλα.

Ο λόγος που βοηθά αυτό το κόλπο

Όταν τα λεμόνια εκτίθενται στον αέρα, η φλούδα τους αρχίζει να χάνει υγρασία, με αποτέλεσμα να ξεραίνονται και να σκληραίνουν. Το νερό μπορεί να δημιουργήσει ένα υγρό περιβάλλον που εμποδίζει την αφυδάτωση. Επιπλέον, η χαμηλή θερμοκρασία του ψυγείου επιβραδύνει τη φυσική φθορά και την ανάπτυξη μικροοργανισμών. Πρόσεξε και τη θερμοκρασία. Μην αφήνεις το δοχείο κοντά στο πίσω μέρος του ψυγείου όπου μπορεί να παγώσει το νερό γιατί αυτό μπορεί να αλλοιώσει τη φλούδα.

iStock

Extra tips

Μπορείς να κάνεις σωστή συντήρηση με νερό και αλάτι που βοηθά να αποτραπεί η ανάπτυξη βακτηρίων. Αν έχεις ήδη κόψει ένα λεμόνι, τοποθετήστε το κομμένο μέρος προς τα κάτω μέσα στο νερό ή κάλυψέ το με μεμβράνη πριν το βάλεις στο δοχείο. Μια ωραία και εύκολη λύση είναι τα αεροστεγή σακουλάκια. Αν δεν έχεις χώρο για δοχείο με νερό, μπορείς να βάλεις τα λεμόνια σε σακούλες τροφίμων που κλείνουν καλά και να τα αποθηκεύσεις σε συρτάρι μέσα στο ψυγείο