7 πράγματα που πρέπει να πετάξεις τώρα από την κουζίνα σου
- 14 ΟΚΤ 2025

Αναμφισβήτητα, η κουζίνα είναι ένας από τους βασικότερους χώρους του σπιτιού μας. Και επειδή περνάμε αρκετό χρόνο εκεί, πολλά αντικείμενα μπορεί να «κρυφτούν» σε συρτάρια και ντουλάπια και να ξεχαστούν.
Δεν είναι λίγες οι φορές που μπορεί να μαζεύεις αχρείαστα πράγματα σχεδόν σε όλους τους χώρους του σπιτιού με αποτέλεσμα να δημιουργείται ακαταστασία. Και σίγουρα, όταν η ακαταστασία υπάρχει στην κουζίνα, είναι πολύ δύσκολο να βρεις τα υλικά που θέλεις όταν μαγειρεύεις. Ωστόσο, επειδή και η κουζίνα χρειάζεται καθαριότητα και οργάνωση, υπάρχουν 7 πολύ βασικά πράγματα που πρέπει να πετάξεις τώρα.
7 πράγματα που έχεις στην κουζίνα και πρέπει άμεσα να τα πετάξεις
Παλιά σφουγγάρια
Μια μελέτη του 2022 στο Journal of Applied Microbiology διαπίστωσε ότι τα χρησιμοποιημένα σφουγγάρια κουζίνας φιλοξενούσαν πληθώρα διαφόρων τύπων επιβλαβών βακτηρίων. Ενώ μπορείς να παρατείνεις τη διάρκεια ζωής του σφουγγαριού της κουζίνας βράζοντάς το ή ζεσταίνοντάς το στο φούρνο μικροκυμάτων, το USDA λέει ότι δεν υπάρχει μέθοδος για να διασφαλίσεις ότι το σφουγγάρι δεν θα μολύνει τα χέρια, τους πάγκους της κουζίνας ή τα τρόφιμα. Αντ’ αυτού, συνιστούν να αντικαθιστάς συχνά το σφουγγάρι της κουζίνας. Και εννοείται, όταν καταλάβεις πως αποπνέει μια δυσάρεστη μυρωδιά, τότε θέλει επειγόντως πέταμα.
Φθαρμένα ξύλα κοπής
Αν έχεις διαφορετικά ξύλα κοπής (ένα για ωμό κρέας και θαλασσινά και ένα για λαχανικά, ψωμί) αυτό είναι μια ασφαλής πρακτική για την αποφυγή μόλυνσης. Ωστόσο, είναι λογικό πως με την πάροδο του χρόνου θα δημιουργηθούν φθορές στις επιφάνειές τους. Σύμφωνα με την παραπάνω έρευνα οι ρωγμές σε ένα ξύλο κοπής είναι δύσκολο να καθαριστούν και μπορεί να γίνουν εστία βακτηρίων. Μια ωραία και ασφαλής λύση είναι να αγοράσεις επιφάνεια κοπής από μπαμπού.
Παλιά σκεύη
Τα μερικώς σπασμένα και ραγισμένα σκεύη μπορεί να ήταν οι «πρωταγωνιστές» της κουζίνας αλλά τώρα αποτελούν κίνδυνο. Τα κομμάτια καουτσούκ μπορούν να διαλυθούν σε ζεστά υγρά αναφέρει επαγγελματίας chef, ενώ υπάρχει μεγάλος κίνδυνος πνιγμού διότι μπορεί αυτό το κομμάτι να μεταφερθεί στο φαγητό. Όπως και οι φθαρμένες επιφάνειες κοπής, οι ρωγμές στα παλαιά σκεύη, τα καθιστούν πιο δύσκολο να καθαριστούν και είναι σημεία που μπορεί να υπάρχουν βακτήρια.
Αχρησιμοποίητες συσκευές και τα φυλλάδια οδηγιών τους
Το πιθανότερο είναι ότι έχεις κάποιες μικρές συσκευές κουζίνας, εργαλεία και gadgets που έχουν συσσωρευτεί και απλώς καταλαμβάνουν χώρο. Αν δεν χρησιμοποιείς κάποια από αυτά, ξεκαθάρισε ή δώσε σε κάποιον ώστε να κερδίσεις αποθηκευτικό χώρο. Μαζί με τα gadgets, να δώσεις και τα φυλλάδια οδηγιών γιατί και αυτά μαζεύεις, σίγουρα.
Καρυκεύματα και μπαχαρικά
Τα φακελάκια καρυκευμάτων μπορεί να χάσουν τη γεύση και το χρώμα τους με την πάροδο του χρόνου, αν δεν χρησιμοποιηθούν. Ειδικός αναφέρει πως καλό θα ήταν να καθαρίζεις τακτικά τα καρυκεύματα και κυρίως να δείχνεις προσοχή στην ημερομηνία λήξης. Εάν, όμως έχεις αφαιρέσει τα φακελάκια και δεν υπάρχει ημερομηνία λήξης, πέταξε όσες φαίνονται παλιές και είναι απίθανο να χρησιμοποιηθούν. Για να αποφύγεις τη σπατάλη τροφίμων, αγόρασε μπαχαρικά σε μικρές ποσότητες.
Λάδι μαγειρέματος
Τα λάδια μαγειρέματος δεν διαρκούν όσο νομίζεις. Γίνονται μπαγιάτικα και έχουν ξινή γεύση, ενώ χάνουν τις αρωματικές τους ιδιότητες όσο περνάει ο καιρός. Ενώ ορισμένα λάδια μαγειρέματος μπορούν να διαρκέσουν έως και έναν χρόνο μετά το άνοιγμα, δεν διαρκούν όλα τα είδη. Για παράδειγμα, ένα μπουκάλι ελαιόλαδο διαρκεί μόνο για μερικούς μήνες από τη στιγμή που θα ανοιχτεί, σύμφωνα με τον Βορειοαμερικανικό Σύνδεσμο Ελαιόλαδου. Εάν δεν είσαι σίγουρη/ος για το πόσο καιρό πριν έχει ανοιχτεί ένα μπουκάλι λάδι, πέταξέ το.
Τρόφιμα στην κατάψυξη
Μπορεί να υπάρχουν κατεψυγμένα κρέατα ή γεύματα μέσα στην κατάψυξη που μπορεί να έχεις ξεχάσει για πολύ περισσότερο καιρό απ’ όσο ενδείκνυται να τα καταψύχεις. Είναι σημαντικό να ελέγχεις τις ημερομηνίες λήξης στα τρόφιμα.