ΠΟΛΗPOP

6 γλυκά – κόλαση που πρέπει να δοκιμάσεις στην Αθήνα

Όσο κι αν έχει φάει, κάθε λάτρης του φαγητού που σέβεται τον εαυτό του, έχει καλά κρυμμένο εκείνο τον ειδικό, ξεχωριστό χώρο που περισσεύει για το γλυκό. Όλοι το ξέρουν αυτό. Δεν είναι αστικός θρύλος, ούτε κάποιο παραμύθι που μας έχει κληροδοτηθεί από παλιότερες γενιές. Είναι η απλή ακατανίκητη δύναμη της λιγούρας που πάντα αναζητά την εναλλαγή της γευστικής παλέτας με έναν απολαυστικό, γλυκό επίλογο. Το πολυπόθητο closure- γιατί και με το φαγητό, μια σχέση πάθους έχουμε.

Η πόλη λοιπόν, έχει μαγειρέψει αρκετούς τρόπους για να μας γλυκάνει και η αλήθεια είναι ότι δεν απογοητεύει με μέτριες επιλογές, αλλά εντυπωσιάζει με σπουδαία γλυκά. Εστιατόρια, φούρνοι, γλυκοπωλεία, ζαχαροπλαστεία και κάθε λογής γωνιές που αγαπούν τη ζαχαροπλαστική επιδίδονται καθημερινά σε γλυκές δημιουργίες που υπόσχονται να δώσουν το φινάλε που αξίζει σε κάθε σου γεύμα ή απλά να ικανοποιήσουν την όρεξή σου για γλυκό. Πάμε να κάνω το σαλάκι σου να τρέξει; Να πέσει το βίντεο.

Μια βόλτα στα πέριξ του Συντάγματος είναι αρκετή για να βρεις το Sweet Nolan και να αντιμετωπίσεις σπουδαία διλήμματα με την είσοδό σου σε αυτό. Θα σε βγάλω από τη δύσκολη θέση και θα προτείνω να δοκιμάσεις το Pasteis de Nata που ψήνεται καθημερινά, είναι τραγανό, κρεμώδες και ό,τι πρέπει για να κάνεις μια γρήγορη βόλτα στον παράδεισο, ενώ απλά περπατάς στην Απόλλωνος. Οκ, παραμένει θεϊκή η συγκυρία.

Sweet Nolan, Απόλλωνος 6Β, Αθήνα 

Στο Παγκράτι και τα Άκρα, το γλυκό έχει πάει σε άλλο επίπεδο. Ο pastry chef, Σπύρος Πεδιαδιτάκης, έχει κάνει τους θαμώνες του εστιατορίου να παραμιλούν γι’ αυτή την τάρτα με καραμελωμένο γάλα, μέλι και ανθό αλατιού. Προορίζεται για 6 άτομα, αλλά ξέρεις τώρα, το ‘χεις.

Άκρα, Αμύντα 12, Αθήνα 

Αναντίρρητα, αδιαπραγμάτευτα και αδιαμφισβήτητα, μετά την tarte tatin στην Cookoovaya, θα παραμιλάς. Ζεστή σφολιάτα που αγκαλιάζει το καραμελωμένο αχλάδι, καραμέλα βουτύρου και παγωτό βανίλια για να εθιστείς στο πιο επικό, γλυκό φινάλε της Αθήνας.

Cookoovaya, Χατζηγιάννη Μέξη 2Α, Αθήνα

Αν βρεθείς για θαλασσινά στην Καπετάνισσα στο Χαλάνδρι (δοκίμασε τη βελουτέ ψαρόσουπα), μην παραλείψεις να κλείσεις το γεύμα σου με ένα γλυκό. Παρόλο που μου αποθέωσαν στις αφηγήσεις και τις 3-4 επιλογές του καταλόγου, το tiramisu φιστίκι ήταν ακριβώς αυτό που έπρεπε: απαλό, ελαφρύ, με την ιδανική γλυκιά επίγευση που αναζητούσα.

Καπετάνισσα, Ομήρου 24, Χαλάνδρι

Αχ, χειροποίητο μπισκότο, σεμιφρέντο εσπρέσσο, απαλή κρέμα και σκόνη κακάο- το Ω να choux, είναι must επιλογή για να κλείσεις το γεύμα σου στο Sole Giaguaro με μπουκιές γεμάτες διακριτική γλυκύτητα, αλλά και ένταση, εκεί που νόμιζες πως τα ‘χες δει/φάει όλα.

Sole Giaguaro, Τρώων 66, Αθήνα 

Στο Raw Bata, οι επιλογές γλυκών, ακολουθούν τον δρόμο του υπόλοιπου μενού με γεύσεις που κάτι σου θυμίζουν, αλλά απογειώνονται με την πινελιά του chef. Το καραμελωμένο μήλο πρέπει να χωρέσει στην ίδια κουταλιά με το crumble καρυδιού και λίγο παγωτό. Εμπιστεύσου με, δεν θα θες να τελειώσει(ς).

Raw Bata, Λακωνίας 33, Αθήνα