O Guardian μάς αποκαλεί «Ταϊλάνδη της Ευρώπης» επειδή οι μισοί Έλληνες δεν μπορούν να κάνουν διακοπές
- 21 ΑΥΓ 2025

«Το 2025 θα μείνει στην ιστορία ως η χρονιά που οι Έλληνες αποφάσισαν να εγκαταλείψουν το ετήσιο προσκύνημά τους στην παραλία». Η Helena Smith λέει σκληρές αλήθειες στο ρεπορτάζ του Guardian που έγινε viral και συγκρίνει την Ελλάδα με την Ταϊλάνδη γιατί 1 στους 2 Έλληνες δεν μπορεί να πάει φέτος διακοπές. Το κόστος διαμονής, οι τιμές στα εστιατόρια και τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια αποτελούν, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση της Alco, τους βασικούς ανασταλτικούς παράγοντες.
Πριν από 10 χρόνια οι Έλληνες έπαιρναν 20 ή και 30 ημέρες άδεια για καλοκαιρινές διακοπές, φέτος το καλοκαίρι είναι λιγότερο από μία εβδομάδα. Σύμφωνα με την έρευνα του ΙΕΛΚΑ (Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών), το 52% των ερωτηθέντων δήλωσε πως δεν προγραμματίζει να πάει διακοπές φέτος. «Ποιος μπορεί να πληρώσει 450 ευρώ για ακτοπλοϊκά, όσο περίπου κοστίζει για μια τετραμελή οικογένεια με αυτοκίνητο, όταν ο μέσος μισθός είναι 1.342 ευρώ το μήνα;» αναρωτιέται η δημοσιογράφος. Τον Αύγουστο, το κόστος για ένα δίκλινο δωμάτιο σε τουριστικό νησί μπορεί να ξεπερνά τα 150€ ανά διανυκτέρευση.
Η απεικόνιση μιας κοινωνικής ανισότητας
Η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, Eurostat, λέει ότι το 46% των Ελλήνων – 19% υψηλότερο από την υπόλοιπη ΕΕ – δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να κάνουν διακοπές μιας εβδομάδας και πέρυσι. Οι δημοφιλείς νησιωτικοί προορισμοί έχουν γίνει απλησίαστοι. Οι διακοπές του Αυγούστου στις Κυκλάδες έχουν μετατραπεί σε πολυτέλεια. Και στα νησιά του Αργοσαρωνικού, η φετινή κίνηση εμφανίζεται αισθητά μειωμένη. Ο Έλληνας νιώθει ξένος στον τόπο του, γιατί απλώς δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να τον απολαύσει.
Γιατί Ταϊλάνδη;
Η άφιξη 36 εκατομμυρίων τουριστών πέρυσι – σχεδόν 4 φορές τον πληθυσμό των κατοίκων – έχει διασφαλίσει ότι η χώρα μας είναι ένας από τους 10 κορυφαίους προορισμούς παγκοσμίως. Σημαντική αύξηση σημείωσαν οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις στην Ελλάδα κατά το πρώτο πεντάμηνο του 2025, σύμφωνα με το στατιστικό δελτίο του ΙΝΣΕΤΕ.
Ο τουρισμός είναι η κινητήρια δύναμη της ελληνικής οικονομίας, παρέχοντας τουλάχιστον μία στις 5 θέσεις εργασίας. Αλλά, όσοι καταφέρνουν να βάζουν χρήματα στην άκρη λένε ότι είναι φθηνότερο να κάνουν διακοπές στο εξωτερικό παρά στην Ελλάδα. Οι υπηρεσίες (εστίαση, beach bars) προσαρμόζονται στις ανάγκες και στα βαλάντια ξένων τουριστών, αφήνοντας τους Έλληνες στο περιθώριο.
Η χώρα ως ένα τουριστικό προϊόν
«Είμαστε η Ταϊλάνδη της Ευρώπης. Παρέχουμε υπηρεσίες για να τις απολαύσουν και άλλοι», λέει ο Άρης Απικιάν στον Guardian, περιμένοντας τους περαστικούς τουρίστες έξω από το κατάστημα χαλιών όπου εργάζεται στο κέντρο της Αθήνας. Ο Έλληνας εργάζεται στον τουρισμό, εξυπηρετεί τουρίστες, αλλά δεν μπορεί να απολαύσει τις ίδιες διακοπές.