MIND HER BUSINESS

Για τη chef Ελένη Σαράντη το βασικό συστατικό της επιτυχίας είναι το πείσμα

H Barbe Ponsardin έγινε η Madame Clicquot που όλοι ξέρουμε από ένα τυχαίο και τραγικό γεγονός. Έχασε τον σύζυγό της μετά από 7 χρόνια γάμου σε ηλικία μόλις 27 ετών. Κι αποφάσισε ότι ο ρόλος που επιφύλασσε η κοινωνία για εκείνη, μία χήρα στα τέλη του 18ου αιώνα δεν ήταν αρκετός. Η Madame Clicquot μπήκε σε έναν ανταγωνιστικό χώρο και με επιμονή, τόλμη και πίστη στο όνειρό της τον κατέκτησε. Κι αν εκείνη διέπρεψε στον χώρο της σαμπάνιας, η νέα καλεσμένη του Bold Voices by Veuve Clicquot κινείται συνεχώς ανοδικά σε έναν άλλο απαιτητικό χώρο. Η chef Ελένη Σαράντη, που υποδέχτηκε η Μίνα Μπιράκου στο νέο επεισόδιο του podcast και vidcast είναι μία ακόμα γυναίκα που η τόλμη της την έκανε ηγέτιδα.

Η chef Ελένη Σαράντη είναι η επόμενη «τολμηρή φωνή» που θα ακούσεις και η δική της ενώνεται με εκείνη όλων των γυναικών από τη Madame Clicquot μέχρι σήμερα που τολμούν να ονειρεύονται και να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα. Είναι επικεφαλής μίας μπριγάδας που αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από γυναίκες και ιδιοκτήτρια του εστιατορίου Osteria Mamma. Στο νέο επεισόδιο του podcast και vidcast Bold Voices by Veuve Clicquot μίλησε με τη Μίνα Μπιράκου για το πώς η μαγειρική μπήκε στη ζωή της, πότε αποφάσισε να κυνηγήσει το όνειρό της και πόση τόλμη και επιμονή χρειάστηκε για να γίνει μία από τις πιο γνωστές chef στο βασίλειο της κουζίνας στην Ελλάδα.

Η Ελένη Σαράντη ονειρεύτηκε από μικρό παιδί να ασχοληθεί με τη μαγειρική και δεν ξεστράτισε ποτέ από τον στόχο της. Το κωδικό της όνομα σίγουρα θα μπορούσε να είναι το πείσμα.

Οι τολμηρές φωνές, είτε έζησαν το 1777, όπως η Madame Clicquot η οποία έκανε γνωστό τον οίκο σαμπάνιας Veuve Cliquot στα πέρατα της γης, είτε στο σήμερα, όπως η Ελένη Σαράντη, έχουν πολλά κοινά. Ένα από αυτά είναι ότι το μέλλον τους το ονειρεύονται και το φτιάχνουν κάθε στιγμή με ατέλειωτη επιμονή, με προσήλωση, με στόχο την πληρότητα. Και κάπως έτσι είτε το θέλουν, είτε όχι, λειτουργούν σαν φάρος έμπνευσης για τους άλλους.

H Ελένη Σαράντη ήθελε πάντα να ασχοληθεί με τη μαγειρική. Έγινε από μικρή η sous chef της γιαγιάς Ελένης και η οικογένειά της γνώριζε ότι αυτό το δρόμο θα ακολουθούσε. Το γνώριζαν όλοι βασικά, ακόμα και οι δάσκαλοι και οι συμμαθητές της. «Δεν είπα ποτέ τη λέξη chef, έλεγα “εγώ θέλω να μαγειρεύω, νομίζω ότι θα είμαι καλή και θα το κάνω”. Βγήκε πολύ αβίαστα, δεν έκανα καμία επανάσταση, ήξερα από μικρή τι να κάνω», είπε στη Μίνα Μπιράκου.

«Δεν είχαμε κανέναν chef στην οικογένεια και δεν μαγείρευαν και όλοι στην οικογένειά μου καλά» εξομολογήθηκε η Ελένη Σαράντη, σημειώνοντας ότι ήταν η γιαγιά της και η θεία της εκείνες που αγαπούσαν πολύ το φαγητό κι έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στη δική της αγάπη για τη μαγειρική.

Η Ελένη Σαράντη δεν τόλμησε μόνο να μείνει πιστή στο όνειρό της να ασχοληθεί με τη μαγειρική. Τόλμησε να είναι και ασυμβίβαστη από την πρώτη μέρα επαγγελματικής της εργασίας στην κουζίνα.

«Δεν ήξερα τι ήθελα να κάνω αλλά ήξερα τι δεν ήθελα. Το κατάλαβα την πρώτη ημέρα που μπήκα στην κουζίνα επαγγελματικά. Από τη σχολή μας έστελναν για πρακτική και εγώ βρέθηκα σε μία κουζίνα στην Πάρο, από την οποία γύρισα την επόμενη μέρα πίσω γιατί δεν μου άρεσε καθόλου αυτό που είδα. Έτοιμα μείγματα, σκόνες πολλές, έφυγα την αμέσως επόμενη μέρα και πήρα και άλλους μαζί μου. Εκεί ήμουν επαναστάτρια», εξήγησε η chef. Ακόμα, οι γρήγοροι, απαιτητικοί ρυθμοί και η πίεση που συνήθως επικρατούν στις κουζίνες, είναι για την Ελένη Σαράντη βασικό συστατικό στη δουλειά της. «Είναι αδρεναλίνη» όπως σημειώνει η ίδια.

Η δημιουργία χρειάζεται πάθος και το φαγητό εκτός από το προφανές, που είναι τα υλικά, χρειάζεται και συναίσθημα. Το πάθος είναι βασικό στοιχείο πίσω από κάθε γυναίκα που αποδεικνύεται να είναι “bold voice”. Είναι εκείνο που την ωθεί να προχωρά ένα βήμα μπροστά από την εποχή της, σε όποιον επαγγελματικό χώρο κι αν δραστηριοποιείται.

«Αν στην αναζήτηση της τελειότητας πρέπει να κάνουμε 2 βήματα τη φορά, πιστεύω πως δεν πρέπει να αρκεστούμε στο να κάνουμε μόνο ένα», έλεγε η Madame Clicquot. Και νομίζω πως η Ελένη Σαράντη θα συμφωνούσε.

Τι άλλο θα μάθεις στο νέο επεισόδιο του Bold Voices by Veuve Clicquot

  • Η επισταμένη μελέτη είναι κλειδί. Η Ελένη Σαράντη για κάθε της project μελετά εις βάθος την κουζίνα με την οποία θα καταπιαστεί και τον τόπο που τη γέννησε. Για το Osteria Mamma ταξίδεψε κι «έφαγε» την Ιταλία.
  • Η Ελένη Σαράντη δεν πιστεύει ότι η κουζίνα είναι δύσκολος χώρος μόνο για τις γυναίκες. «Έχει να κάνει με το πείσμα, όχι με το φύλο», θα την ακούσεις να λέει.
  • Αν θες να πετύχεις από μία συνταγή κι ένα πιάτο μέχρι συνολικά τα όνειρά σου πρέπει να μάθεις να αγαπάς αυτό που κάνεις. Αυτό έμαθε από τον «μαγειρικό της πατέρα» η Ελένη Σαράντη μαζί με τον σεβασμό στις πρώτες ύλες και την καλή διάθεση στην κουζίνα.
  • Η Ελένη Σαράντη δεν πιστεύει στην πόλωση μεταξύ των 2 φύλων αλλά στην ισορροπία που δημιουργούν οι σύγχρονοι επαγγελματίες στον χώρο της. «Έχει ήδη αρχίσει να αλλάζει. Όταν ήμουν μικρή στην κουζίνα μπορεί να δούλευα και μόνη μου σε μία μπριγάδα αντρών. Τώρα πάντα θα βρεις γυναίκες ανάμεσά τους».
  • Η επιτυχία δεν χρειάζεται σκέψη μέσα σε κουτάκια. Χρειάζεται μικρούς και υλοποιήσιμους στόχους όπως αυτούς που βάζει η chef Ελένη Σαράντη και τους κατακτά.

«Να πατάει γερά στα πόδια της και να μην μασάει και να σέβεται τα όνειρά της», είναι η συμβουλή της Ελένης Σαράντη σε κάθε νέα γυναίκα που θέλει να ασχοληθεί με τον χώρο της μαγειρικής.

Κι είναι αυτά τα 3 που την οδήγησαν κι εκείνη πριν τα 35 της να έχει το δικό της εστιατόριο, να ηγείται μίας ομάδας γυναικών με τις οποίες λατρεύει να συνεργάζεται, και να κάνει αυτό που πάντα ήθελε με βασικό συστατικό την αγάπη.

Πρόσωπα όπως η Ελένη Σαράντη, πρόσωπα όπως η Madame Cliquot, τολμούν να κάνουν τις ιδέες τους πράξη και να χτίσουν το μέλλον μέσα στο οποίο θέλουν να ζουν. Μπορείς να το κάνεις κι εσύ κι εγώ. Το μόνο που χρειάζεται είναι να στρέψουμε το βλέμμα μπροστά και να το κρατήσουμε προσηλωμένο προς εκεί, με πείσμα.