ΠΟΤΟ

5 καλοκαιρινοί προορισμοί για σένα που αγαπάς το κρασί

Pexels

Κάποιοι επιλέγουν τις διακοπές τους με βάση τον τρόπο διασκέδασης, κάποιοι με βάση τη θάλασσα ή το βουνό. Υπάρχει όμως και η κατηγορία ανθρώπων που βάζουν σε πρώτο πλάνο το κρασί, αναζητούν διαφορετικές ποικιλίες και εκτιμούν τη διαδικασία οινοποίησής του.

Ο χάρτης της Ελλάδας είναι πλούσιος και γεμάτος καλοκαιρινούς προορισμούς για όσους αγαπούν το κρασί και θέλουν να μάθουν περισσότερα γι’ αυτό. Κάθε τόπος και αμπέλι κρύβει και μια διαφορετική ιστορία. Μια παρέα γύρω από ένα τραπέζι, σ’ ένα κήπο με θέα το βουνό να τσουγκρίζει γεμάτα τα ποτήρια της με κρασί γελώντας. Αν αυτή η εικόνα είναι αρκετά γνώριμη, τότε σημείωσε παρακάτω μερικούς προορισμούς που σε καλούν να τους ανακαλύψεις.

Για Φωκιανό στην Ικαρία

Την Ικαρία δεν θα την επισκεφθείς μόνο για τα αμέτρητα πανηγύρια του Αυγούστου. Θα την επισκεφθείς, επίσης, για να δοκιμάσεις τις ξεχωριστές ποικιλίες κρασιών που βγάζει. Το οικογενειακό οινοποιείο Αφιανές στον Προφήτη Ηλία Ραχών δίνει έμφαση στις βιολογικές και βιοδυναμικές μορφές καλλιέργειας και με αρκετή δημιουργικότητα καλλιεργεί για πάνω από 20 χρόνια τις 2 τοπικές Π.Γ.Ε. ποικιλίες σταφυλιών, το Φωκιανό και το Μπεγλέρι τις οποίες μπορείς να δοκιμάσεις σε κάποια από τις ξεναγήσεις που διοργανώνει.

Αντίστοιχα, το οινοποιείο Καρίμαλη στον Εύδηλο έχει καταφέρει να δημιουργήσει με επιτυχία έναν πιστοποιημένο βιολογικό αμπελώνα με κρασιά Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης Ικαρία (Π.Γ.Ε) που παράγονται με ελάχιστες παρεμβάσεις. Εδώ μπορείς να δοκιμάσεις ποικιλίες όπως Φωκιανό, Κούντουρο (Μαντηλαριά), Μπεγλέρι και Ασύρτικο ενώ ανάλογα με την εποχή το κτήμα προσφέρει, εκτός από γευσιγνωσία, συμμετοχή σε αγροτικές δραστηριότητες (όπως τρύγος και μάζεμα σταφυλιών) και μαθήματα μαγειρικής.

Για Ξινόμαυρο στη Νάουσα

Ο αμπελώνας της Νάουσας είναι ο τόπος που καλλιεργείται το Ξινόμαυρο. Θα το δοκιμάσεις στα πολλά και διαφορετικά οινοποιεία της περιοχής που σε προτρέπουν να το ανακαλύψεις. Σημείωσε μεταξύ άλλων Αμπελώνες Θυμιόπουλου, Oenos Mittas, Οινοποιείο Δαλαμάρα και Κτήμα Διαμαντάκου.

Στη Λήμνο για Mοσχάτο Αλεξανδρείας

Τι θα δοκιμάσεις αν βρεθείς στη Λήμνο φέτος το καλοκαίρι; Εκτός από φλωμάρια και φάβα Λήμνου, το νησί προσφέρει 2 μοναδικές ποικιλίες. Το Μοσχάτο Αλεξανδρείας το οποίο καλλιεργείται αποκλειστικά στο νησί όπως και το Λημνιό ή Καλαμπάκι μια ακόμη ακόμη ποικιλία που αξίζει να δοκιμάσεις. Θα τα βρεις είτε στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Λήμνου είτε στο οινοποιείο Γκαράλη, στο οποίο το κρασί οινοποιείται και εμφιαλώνεται από σταφύλια βιολογικής καλλιέργειας.

Για κρασί στους πρόποδες του Ολύμπου

Αν έχεις κανονίσει τις διακοπές σου στα παράλια του Νομού Λαρίσης μην παραλείψεις να κάνεις μια στάση στη Ραψάνη. Στους πρόποδες του Ολύμπου, τα αδέλφια Νίκος και Δημήτρης Παπαδόπουλος φτιάχνουν κρασί με μεράκι και αυθορμητισμό ακολουθώντας μια οινοποίηση ήπιων παρεμβάσεων με βάση τις τοπικές ποικιλίες Ξινόμαυρο, Κρασάτο και Αμπελακιώτικο, που συμμετέχουν στην παραγωγή του οίνου Π.Ο.Π. Ραψάνη, ενώ οι λευκές ποικιλίες δίνουν το Basilica Cuvée Blanc.

Στην Κεφαλονιά για Ρομπόλα

Η Κεφαλονιά προσφέρει μια πλούσια οινική ξενάγηση σε όποια/ον την επιλέξει για τις διακοπές του. Ο Σύνδεσμος Οινοποιών Κεφαλονιάς, αριθμεί έως και σήμερα 6 ενεργά μέλη – τα Οινοποιεία Σκλάβου, Σαρρή, Gentilini, Χαριτάτου και Συνεταιρισμός Ρομπόλας – Ορεάλιος Γη τα οποία προσφέρονται για επισκέψεις και οινογνωσία.

Κάνε save το καλοκαίρι σου με τη ΔΕΗ – ενέργεια που ακολουθεί τον δικό σου ρυθμό!