ΦΥΤΑ

Μονστέρα: Τα 5 συχνά λάθη που κάνεις και μαραίνεται

iStock

Ένα φυτό που αξίζει σίγουρα να έχεις στον προσωπικό σου χώρο, είναι η μονστέρα. Γνωστό και ως Monstera deliciosa, το συγκεκριμένο φυτό δίνει άμεσα μια τροπική αίσθηση στο σπίτι.

Η μονστέρα έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής στη διακόσμηση εσωτερικών χώρων. Με τα εντυπωσιακά, μεγάλα φύλλα της, προσθέτει χαρακτήρα και ζωντάνια σε κάθε σπίτι. Παρά την ιδιαίτερη εμφάνισή της, είναι γενικά ένα εύκολο φυτό στη φροντίδα του. Ωστόσο, αν βλέπεις πως η μονστέρα δεν αντέχει και μαραίνεται ίσως κάνεις τα παρακάτω λάθη.

Υπερβολικό πότισμα

Το πιο κοινό λάθος στη φροντίδα της μονστέρας είναι το υπερβολικό πότισμα. Αρκετοί είναι εκείνοι που θεωρούν ότι όσο περισσότερο ποτίζουν, τόσο καλύτερα θα είναι για το φυτό τους. Η μονστέρα προτιμά να στεγνώνει ελαφρώς το χώμα ανάμεσα στα ποτίσματα.

iStock

Έλλειψη φωτός

Η μονστέρα αγαπάει το φως, αλλά όχι το άμεσο ηλιακό φως. Πιθανό είναι να τη βάζεις σε σκοτεινές γωνιές του σπιτιού, όπου δυσκολεύεται να αναπτυχθεί. Προφανώς, χωρίς αρκετό φως, τα φύλλα της μένουν μικρά ή δεν εμφανίζουν τις χαρακτηριστικές «τρύπες» τους. Για αυτό να την τοποθετείς κοντά σε ένα φωτεινό παράθυρο, αλλά μακριά από το άμεσο ηλιακό φως που μπορεί να κάψει τα φύλλα.

Κακή αποστράγγιση

Ένα ακόμη σοβαρό λάθος είναι το φύτεμα της μονστέρας σε γλάστρα χωρίς σωστή αποστράγγιση. Αν το νερό είναι ακόμα αρκετό στο κάτω μέρος της γλάστρας, οι ρίζες σαπίζουν και το φυτό αρχίζει να μαραίνεται. Γενικά, φρόντισε η γλάστρα να έχει τρύπες στον πάτο. Αν χρησιμοποιείς διακοσμητικά κασπώ χωρίς τρύπα, βεβαιώσου ότι στραγγίζεις καλά το φυτό κάθε φορά που το ποτίζεις.

iStock

Δεν καθαρίζεις τα φύλλα της

Η σκόνη που μπορεί να αφήνεις πάνω στα φύλλα της, εμποδίζει τη φωτοσύνθεση και γι’ αυτό θα πρέπει να τα καθαρίζεις με ένα νωπό πανί κάθε λίγες εβδομάδες για να αναπνέει καλύτερα.

Προσοχή με τις γλάστρες

Στην αρχή η μονστέρα έχει μικρό μέγεθος αλλά είναι ένα φυτό που μπορεί να φτάσει πάνω από 2 μέτρα ύψος και να αναπτύξει τεράστια φύλλα. Αν παραμένει σε μικρή γλάστρα για καιρό δεν της δίνεις χώρο να εξαπλωθεί. Άρα, αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να τη μεταφυτεύεις κάθε 1-2 χρόνια σε μεγαλύτερη γλάστρα. Αν μεγαλώσει πολύ, μπορείς να την κλαδέψεις.