ΥΓΕΙΑ

Καρδιακές αρρυθμίες: 7 πράγματα που μπορεί να λένε για την υγεία σου

iStock

Η καρδιά είναι το «κέντρο ελέγχου» του σώματός μας και ο ρυθμός της λέει πολλά για τη συνολική μας υγεία. Όταν αυτός ο ρυθμός παρεκκλίνει από το φυσιολογικό, έχουμε μια καρδιακή αρρυθμία.

 

Πολλές φορές μπορεί να μην υπάρχει λόγος ανησυχίας. Άλλες φορές όμως οι αρρυθμίες, σύμφωνα με την Mayo Clinic, κρύβουν πιο σοβαρά προβλήματα. Παρακάτω θα ανακαλύψεις 7 σημαντικά στοιχεία που μπορεί να αποκαλύπτει μια αρρυθμία για την καρδιά και την υγεία σου.

1. Η καρδιά σου χτυπά πολύ γρήγορα ή πολύ αργά;

Όταν οι παλμοί σου είναι άνω των 100 το λεπτό (ταχυκαρδία) ή κάτω των 60 (βραδυκαρδία) χωρίς προφανή λόγο (άσκηση, ξεκούραση), το σώμα σου μπορεί να προσπαθεί να σου πει ότι κάτι δεν πάει καλά. Μπορεί να υπάρχει πρόβλημα στον «ηλεκτρολογικό πίνακα» της καρδιάς σου.

2. Μπορεί να είναι ακίνδυνη, αλλά όχι πάντα

Καρδιακές αρρυθμίες: 7 πράγματα που μπορεί να λένε για την υγεία σου Unsplash

Ορισμένες αρρυθμίες, όπως οι πρόωροι παλμοί, γνωστοί και ως έκτακτες συστολές, είναι συχνές και συνήθως αθώες. Όμως σε άτομα με καρδιακή νόσο, μπορεί να προκαλέσουν πιο σοβαρές καταστάσεις, όπως κολπική μαρμαρυγή ή κοιλιακή ταχυκαρδία.

3. Η αρρυθμία μπορεί να σχετίζεται με εγκεφαλικό επεισόδιο

Ειδικά η κολπική μαρμαρυγή, αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο θρόμβων, οι οποίοι μπορεί να οδηγήσουν σε εγκεφαλικό επεισόδιο. Αν έχεις αισθήματα φτερουγίσματος στο στήθος ή ακανόνιστους χτύπους, μην το αγνοείς.

4. Μπορεί να σημαίνει ότι χρειάζεσαι άμεσα θεραπεία

Ορισμένοι τύποι αρρυθμίας όπως η κοιλιακή μαρμαρυγή ή η κοιλιακή ταχυκαρδία — είναι επείγουσες καταστάσεις. Μπορεί να προκαλέσουν αιφνίδια κατάρρευση ή ακόμα και θάνατο χωρίς άμεση ιατρική παρέμβαση (όπως απινίδωση ή CPR).

5. Μπορεί να έχεις ηλεκτρικό «μπλοκάρισμα» στην καρδιά

Καταστάσεις όπως το σύνδρομο νοσούντος φλεβοκόμβου ή ένας κολποκοιλιακός αποκλεισμός, υποδηλώνουν ότι τα ηλεκτρικά σήματα δεν μεταδίδονται σωστά. Αυτό μπορεί να κάνει την καρδιά να χτυπά αργά ή καθόλου.

6. Το άγχος, η καφεΐνη και το κάπνισμα επηρεάζουν τον ρυθμό

Πολλές αρρυθμίες προκαλούνται ή επιδεινώνονται από καθημερινές συνήθειες, όπως:

  • Κατανάλωση καφεΐνης ή ενεργειακών ποτών.
  • Κάπνισμα ή νικοτίνη.
  • Άγχος και συναισθηματική ένταση.
  • Έντονη άσκηση χωρίς προθέρμανση ή επαρκή αποκατάσταση.
  • Η παρατήρηση του τι προκαλεί τις αρρυθμίες σου είναι σημαντική.

7. Η αρρυθμία μπορεί να μην δίνει κανένα σύμπτωμα

Πολλές φορές η αρρυθμία δεν προκαλεί εμφανή συμπτώματα και ανακαλύπτεται τυχαία σε έναν καρδιολογικό έλεγχο. Άλλες φορές, μπορεί να έχεις:

  • Πόνο στο στήθος
  • Αίσθημα «φτερουγίσματος»
  • Ζάλη ή λιποθυμία
  • Ανεξήγητη κόπωση
  • Δύσπνοια

Σε κάθε περίπτωση, μην αμελείς τις προειδοποιήσεις του σώματός σου.

Άκου την καρδιά σου (κυριολεκτικά)

Οι καρδιακές αρρυθμίες δεν είναι πάντα επικίνδυνες, αλλά μπορεί να αποτελούν σημάδι ότι κάτι αλλάζει στο σώμα σου. Η πρόληψη, η έγκαιρη διάγνωση και η σωστή θεραπεία μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Εάν νιώθεις περίεργες αλλαγές στον καρδιακό σου ρυθμό, ζήτησε ιατρική καθοδήγηση. Μην περιμένεις να γίνει σοβαρό.