ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πρωτεΐνη: 6 συχνά λάθη που κάνεις και πιθανότατα δεν το ξέρεις

Pexels

Η πρωτεΐνη είναι πολύ περισσότερα από μια τάση στη διατροφή. Είναι το θεμέλιο των μυών, των οργάνων και του ανοσοποιητικού μας. Όμως, πολλοί από εμάς την καταναλώνουμε λάθος ή απλώς ανεπαρκώς. Από το να τρώμε λίγη πρωτεΐνη το πρωί, μέχρι να πιστεύουμε ότι το φυστικοβούτυρο είναι «υπερτροφή πρωτεΐνης», υπάρχουν σημαντικά διατροφικά λάθη που μας κοστίζουν σε ενέργεια, μυϊκή μάζα και υγεία.

 

Ας δούμε τα 6 πιο κοινά λάθη που κάνουμε με την κατανάλωση πρωτεΐνης  και πώς να τα διορθώσεις.

1. Δεν τρως αρκετή πρωτεΐνη στο πρωινό

Πρωτεΐνη: 6 συχνά λάθη που κάνεις και πιθανότατα δεν το ξέρεις Pexels

Αν η μέρα σου ξεκινά με επεξεργασμένα τρόφιμα, τότε πιθανότατα δεν παίρνεις αρκετή πρωτεΐνη το πρωί. Αυτό έχει σοβαρές επιπτώσεις: αυξάνονται τα επίπεδα πείνας και οι λιγούρες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η κατανάλωση 25-30 γραμμαρίων πρωτεΐνης στο πρωινό σε βοηθά να αισθάνεσαι χορτάτος/η και να αποφεύγεις το συνεχές τσιμπολόγημα.

Ιδέες για πλούσιο σε πρωτεΐνη πρωινό:

  • Αυγά (βραστά, σκραμπλ ή ομελέτα)
  • Στραγγιστό γιαούρτι με ξηρούς καρπούς και φρούτα
  • Τυρί cottage
  • Smoothie με σκόνη πρωτεΐνης

2. Πιστεύεις ότι το φυστικοβούτυρο είναι πηγή πρωτεΐνης

Το φυστικοβούτυρο έχει όντως κάποια πρωτεΐνη, αλλά είναι περισσότερο πηγή λίπους. 2 κουταλιές σούπας περιέχουν 7 γρ. πρωτεΐνης αλλά 16 γρ. λίπους και περίπου 190 θερμίδες.

Είναι υγιεινό, αλλά μην το θεωρείς βασική πηγή πρωτεΐνης. Κατανάλωσέ το με μέτρο και φρόντισε να συνδυάζεται με άλλες πιο «καθαρές» πηγές πρωτεΐνης, όπως αυγά, γιαούρτι ή όσπρια.

3. Δεν τρως αρκετή πρωτεΐνη όσο μεγαλώνεις

Μετά τα 60, οι ανάγκες σε πρωτεΐνη αυξάνονται επειδή η μυϊκή μάζα μειώνεται φυσικά με την ηλικία και το σώμα δυσκολεύεται να χτίσει μυς, ένα φαινόμενο γνωστό ως αναβολική αντίσταση.

Οι ειδικοί προτείνουν στους άνω των 65 ετών να καταναλώνουν τουλάχιστον 68-81 γρ. πρωτεΐνης ημερησίως, ανάλογα με το βάρος τους. Η πρωτεΐνη είναι κρίσιμη για να μπορείς να περπατάς, να ανεβαίνεις σκάλες, να σηκώνεσαι από το κρεβάτι – πράγματα που θεωρούμε αυτονόητα.

 

4. Καταναλώνεις υπερβολικά πολύ κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας

Τα επεξεργασμένα κρέατα μπορεί να προσφέρουν πρωτεΐνη, αλλά συνοδεύονται από κορεσμένα λιπαρά, νάτριο και πρόσθετα.

Μελέτες δείχνουν σύνδεση με αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας και καρκίνου, ιδιαίτερα του παχέος εντέρου. Οι ειδικοί προτείνουν να περιορίσεις την κατανάλωση κόκκινου κρέατος στις 2-3 μερίδες εβδομαδιαίως και να αποφεύγεις όσο γίνεται τα επεξεργασμένα κρέατα.

5. Δεν τρως αρκετά θαλασσινά

Τα ψάρια και τα θαλασσινά είναι εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και ωμέγα-3, τα οποία προάγουν την υγεία του εγκεφάλου και της καρδιάς. Μια μερίδα σολομού (100γρ) έχει 22γρ πρωτεΐνης. Ωστόσο, το 90% των ενηλίκων δεν καταναλώνει τις συνιστώμενες 2 μερίδες θαλασσινών την εβδομάδα.

Προτίμησε:

  • Σολομό
  • Σαρδέλες και γαύρο
  • Πέστροφα
  • Μύδια, στρείδια και μπακαλιάρο

Συχνά λάθη που κάνεις και πιθανότατα δεν το ξέρεις

6. Δεν καταναλώνεις φυτικές πηγές πρωτεΐνης

Τα όσπρια (φακές, ρεβίθια, φασόλια) είναι υποτιμημένοι «ήρωες» της διατροφής: πλούσια σε πρωτεΐνη, φυτικές ίνες, βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία.

Μια κούπα μαγειρεμένες φακές έχει έως και 18 γρ. πρωτεΐνης και 15 γρ. φυτικών ινών. Ενώ είναι και οικονομική και οικολογικά φιλική επιλογή. Οι περισσότεροι καταναλώνουν πολύ λιγότερα όσπρια από τα 1-3 φλιτζάνια την εβδομάδα που συνιστώνται.

Κάνε την πρωτεΐνη σύμμαχο της υγείας σου κάθε μέρα

Η πρωτεΐνη είναι το θεμέλιο της υγείας μας, αλλά η ποιότητα, η ποσότητα και το πότε την καταναλώνουμε παίζει καθοριστικό ρόλο. Απόφυγε τα παραπάνω διατροφικά λάθη και επένδυσε σε έξυπνες, ισορροπημένες επιλογές πρωτεΐνης που ταιριάζουν στο σώμα και τον τρόπο ζωής σου.