Φάρμακα για απώλεια βάρους: 5 πράγματα που οι γιατροί θέλουν να ξέρεις
- 19 ΙΟΥΛ 2025

Τα φάρμακα απώλειας βάρους που βασίζονται σε ανάλογα της ορμόνης GLP-1 αποτελούν μια πραγματική επανάσταση στη διαχείριση της παχυσαρκίας και του διαβήτη τύπου 2. Ενδεικτικά, περίπου 16 εκατομμύρια ενήλικες στις ΗΠΑ κάνουν χρήση τους, με αρκετούς να βλέπουν εντυπωσιακή μείωση στο βάρος τους. Όμως, όσο αποτελεσματικά κι αν είναι, οι ειδικοί προειδοποιούν: Δεν αρκεί απλώς να πάρεις το φάρμακο. Η διατροφή και η άσκηση παραμένουν κρίσιμες.
Πώς λειτουργούν τα φάρμακα απώλειας βάρους;
Τα φάρμακα που βασίζονται στα GLP-1 μιμούνται μια φυσική ορμόνη που ρυθμίζει την πείνα και το σάκχαρο. Καθυστερούν την πέψη, μειώνουν την όρεξη και βοηθούν τους ανθρώπους να νιώθουν χορτάτοι για περισσότερη ώρα. Ωστόσο, αυτή η δράση επηρεάζει και το γαστρεντερικό σύστημα, οδηγώντας σε ναυτία, εμετούς ή δυσκοιλιότητα- παρενέργειες που αρκετοί χρήστες βρίσκουν δύσκολες.
Η δρ JoAnn Manson, επικεφαλής του Τμήματος Προληπτικής Ιατρικής στο Brigham and Women’s Hospital στη Βοστώνη, τονίζει μιλώντας στη Washington Post, πως η προσοχή στην πρόσληψη πρωτεΐνης, η ενυδάτωση και η σωματική δραστηριότητα, ειδικά η προπόνηση με αντιστάσεις, είναι καθοριστικής σημασίας.
Οι γιατροί, όμως, λένε πως με μερικές βασικές αλλαγές στη συμπεριφορά και στον τρόπο ζωής, μπορείς να μειώσεις τα προβλήματα και να βελτιστοποιήσεις τα αποτελέσματα. Ιδού τι χρειάζεται να γνωρίζεις πριν ξεκινήσεις:
1. Η απώλεια βάρους περιλαμβάνει και μυϊκή μάζα
Τα φάρμακα GLP-1 οδηγούν σε μείωση βάρους 15% έως και 21%. Όμως έως και το 25% αυτής της απώλειας αφορά μυϊκή μάζα, όχι μόνο λίπος. Αυτό μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στον μεταβολισμό και στη συνολική σωματική λειτουργικότητα.
2. Ξεκίνα κάθε γεύμα με 20–30 γραμμάρια πρωτεΐνης
Πρωτεΐνη από κοτόπουλο, ψάρι, όσπρια ή τόφου είναι απαραίτητη για τη διατήρηση των μυών. Ο γενικός κανόνας είναι 1-1,5 γραμμάριο πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους την ημέρα. Αν δεν έχεις όρεξη ή τρως μικρότερες ποσότητες, δοκίμασε ένα ρόφημα πρωτεΐνης για συμπλήρωμα.
Οι ειδικοί προτείνουν: μισό πιάτο λαχανικά και φρούτα, το 1/4 πρωτεΐνη και το υπόλοιπο πλήρεις υδατάνθρακες (π.χ. καστανό ρύζι, κινόα).
3. Άσκηση με αντιστάσεις 2-3 φορές την εβδομάδα
Οι μπάρες, τα λάστιχα αντίστασης ή ακόμα και οι ασκήσεις με το βάρος του σώματος είναι ιδανικά για να περιορίσεις την απώλεια μυών. Στόχος: 60–90 λεπτά αντίστασης και 150 λεπτά αερόβιας άσκησης την εβδομάδα, π.χ. γρήγορο περπάτημα.
4. Πιες περισσότερο νερό
Η καλή ενυδάτωση βοηθά στην πρόληψη της αφυδάτωσης και της δυσκοιλιότητας που προκαλούν τα φάρμακα. Στόχος: 8–12 ποτήρια νερό την ημέρα. Συνδύασε το με υγρά τρόφιμα, όπως αγγούρι ή καρπούζι.
Απόφυγε την υπερκατανάλωση αλκοόλ, καφεΐνης και ροφημάτων με ζάχαρη ή τεχνητά γλυκαντικά.
5. Μην ξαπλώνεις αμέσως μετά το φαγητό
Περίμενε 2–3 ώρες μετά το γεύμα για να αποφύγεις καούρα ή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Επίσης, περιόρισε τα λιπαρά και τηγανητά τρόφιμα γιατί επιδεινώνουν τη ναυτία. Η προσθήκη φυτικών ινών βοηθά και στη δυσκοιλιότητα.
Τι λένε οι ειδικοί για τη μακροπρόθεσμη επιτυχία;
Ο δρ. Andrés Acosta, ειδικός σε γαστρεντερολογία και μεταβολικά νοσήματα στη Mayo Clinic, προειδοποιεί πως πολλοί ασθενείς έχουν την ψευδαίσθηση ότι το φάρμακο είναι αρκετό. Όμως στις κλινικές μελέτες, τα φάρμακα συνδυάζονταν πάντα με πρόγραμμα διατροφής και άσκησης.
Αν απλώς πάρεις το φάρμακο χωρίς να αλλάξεις τρόπο ζωής, είναι πιθανό να μην πετύχεις τα ίδια αποτελέσματα, και ίσως να ξαναπάρεις το βάρος όταν διακοπεί η θεραπεία.
Η δρ Elizabeth Mietlicki-Baase, ερευνήτρια στη διατροφή και την άσκηση στο Πανεπιστήμιο του Buffalo, σημειώνει ότι ακόμα δεν υπάρχει ξεκάθαρη στρατηγική για την αποφυγή της επαναπρόσληψης βάρους μετά τη διακοπή του φαρμάκου.
Συμπερασματικά, τα φάρμακα απώλειας βάρους που βασίζονται σε ανάλογα της ορμόνης GLP-1, είναι ένα σημαντικό εργαλείο στη διαχείριση των μεταβολικών νοσημάτων. Όμως δεν είναι μαγική λύση. Η επιτυχία εξαρτάται από το αν θα ενσωματώσεις μια υγιεινή διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνη, καθημερινή άσκηση, επαρκή ενυδάτωση και συνειδητές διατροφικές συνήθειες.
Αν σκέφτεσαι να ξεκινήσεις αυτή τη θεραπεία, μίλησε με τον γιατρό σου, ενημερώσου και φρόντισε να επενδύσεις και στις καλές συνήθειες, γιατί αυτές είναι που κάνουν τελικά τη διαφορά.