#ΤΟΖΗΣΑΜΕ

Είδα την καλοκαιρινή παράσταση που εξηγεί όλα τα red flags των αντρών σε λιγότερο από 2 ώρες

Γιάννης Κουσκούτης

Το Ημέρωμα της Στρίγγλας είναι μια καυστική σάτιρα του μισογυνισμού και της πατριαρχίας. A priori, το δέχεσαι αυτό και έτσι να πας στο Θόλο του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), να την απολαύσεις στη διασκευή του Έκτορα Λυγίζου. Διαφορετικά, δεν μπορείς να γελάσεις με τη διαχρονικά προβληματική κωμωδία. Τα θέματα που σχολιάζει δεν έχουν και πολλή πλάκα για το σύγχρονο κοινό. Η συζυγική κακοποίηση δεν αποτελεί λόγο για γέλια σε ένα σύγχρονο πλαίσιο.

 

Η μαύρη κωμωδία του Σαίξπηρ 

Το τέλος αυτής της παράστασης (που όντως μοιάζει σαν μεθυσμένο όνειρο) δεν είναι happy. Εκτός αν είσαι οπαδός του Andrew Tate ή incel και πιστεύεις ότι μια καλή γυναίκα πρέπει να είναι υπάκουη και υποτακτική στον σύζυγό της. Υπάρχει ένας σαδιστής, ο Πετρούκιος, που κακοποιεί ψυχολογικά -με gaslighting, λιμοκτονία, στέρηση ύπνου και λεκτικό εκφοβισμό, όλα χορηγούμενα με τη μέγιστη ευγένεια και προσποιητή καλοσύνη- την Κατερίνα και την αντιμετωπίζει ως εμπόρευμα.

Η Κατερίνα δεν είναι κακομαθημένη, απότομη και γλωσσού. Είναι απλά μια γυναίκα που δεν ζει για να είναι ευχάριστη. Είναι μια γυναίκα εξοργισμένη από τον εξωφρενικό μισογυνισμό που συναντά σε κάθε της βήμα. Ο εξαναγκασμός και ο έλεγχος εμφανίζονται με πολλές μορφές σε όλη την παράσταση. 

παράσταση

Η αυτοπεποίθηση και η ανεξαρτησία της Κατερίνας, την οποία οι αντρικοί χαρακτήρες υποτιμούν αποκαλώντας «διάβολο», απειλούν την ιεραρχική οργάνωση της αναγεννησιακής κοινωνίας στην οποία οι γυναίκες θεωρούνταν κατώτερες. 

Όταν εξετάζουμε την παράσταση μέσα από ένα φεμινιστικό πρίσμα, η πλοκή δεν είναι κωμική

Η Κατερίνα εξημερώνεται, υποκύπτει, είτε λόγω απελπισίας είτε λόγω σοκ και τελικά εκφωνεί τον διαβόητο λόγο που υποδηλώνει ότι έχει πράγματι εξημερωθεί, επιπλήττοντας όλες τις άλλες γυναίκες. Κι αυτό το φινάλε είναι επώδυνο. Αυτή η παράσταση έχει τη δυνατότητα να αναδείξει τον παραλογισμό αυτής της ιστορίας. Δεν είναι μια ρομαντική παράσταση. Τοποθετεί τους έμφυλους ρόλους μπροστά σε καθρέφτες για να αποκαλύψει τον υποκείμενο παραλογισμό τους. Αποχωρείς από τον Θόλο και περπατάς μέχρι το parking με ερωτήματα σχετικά με την εξουσία και την ταυτότητα και αναρωτιέσαι πόσο μακριά έχουμε πραγματικά φτάσει στη δημιουργία μιας ισότιμης, δίκαιης κοινωνίας; 

Οι συντελεστές της φάρσας 

Η σκηνοθέτρια, Εύα Βλασσοπούλου και ένα χαρισματικό ensemble ηθοποιών (Βαγγέλης Αμπατζής, Μάνος Βαβαδάκης, Στέλλα Βογιατζάκη, Παναγιώτης Εξαρχέας, Γρηγόρης Μπαλλάς, Κατερίνα Πατσιάνη- μια εξαιρετική Κατερίνα- , Aινείας Τσαμάτης– ο μισογύνης Πετρούκιος), μετά την επιτυχημένη παρουσίαση της σκηνικής ανάγνωσης του έργου στο πλαίσιο της σειράς Παραβάσεις του ΚΠΙΣΝ πριν 2 χρόνια, ξαναπιάνουν το νήμα της ενασχόλησής τους με τη διάσημη αυτή ερωτική ιστορία και- με λιτά μέσα και φρέσκια θεατρική ματιά- ανεβάζουν μια καλοκαιρινή παράσταση που απευθύνεται σε όλους. Η εμβληματική μετάφραση είναι της Κατερίνας Αγγελάκη- Ρουκ και η διασκευή του Έκτορα Λυγίζου.

Τι μου έμεινε από την παράσταση; Η εικόνα μιας γυναίκας πληγωμένης και κατακερματισμένης από τα χέρια της αντρικής κακοποίησης. Κυρίως, ότι αν στο τέλος μια στρίγγλα εξημερωθεί, άλλες 2 αποκαλύπτονται. Η Μπιάνκα και η χήρα, οι οποίες μοιάζουν να αποδέχονται τους καταπιεστικούς κώδικες του γυναικείου καθήκοντος, αποκαλύπτουν την ανεξαρτησία τους.

Info: Θέατρο στο Πάρκο, «Το Ημέρωμα της Στρίγγλας» του William Shakespeare στον Θόλο του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος , ως τις 20 Ιουλίου στις 21.00.