5 παραστάσεις που θα σε κάνουν να χαμογελάσεις και να συγκινηθείς
- 6 ΙΟΥΛ 2025

Θέατρο το καλοκαίρι δεν είναι μόνο οι αρχαίες τραγωδίες που βλέπει κανείς στην Επίδαυρο και στα ανοιχτά θέατρα της Αττικής. Μπορεί να είναι και παραστάσεις με χιούμορ, μπορεί να είναι μαύρες και μη κωμωδίες, κλασικά έργα του ξένου και ελληνικού ρεπερτορίου και μουσικοθεατρικές παραστάσεις που θα σε κάνουν σίγουρα να χαμογελάσεις ή και να συγκινηθείς.
Στις παρακάτω προτάσεις θα βρεις 5 παραστάσεις που θα σε κάνουν να χαμογελάσεις και άλλες που θα σε κάνουν να συγκινηθείς και που μπορείς να δεις αυτό το καλοκαίρι στα θέατρα της Αττικής. Καλοκαίρι σημαίνει ξεγνοιασιά και ξεγνοιασιά σημαίνει θέατρο με παρονομαστή το χιούμορ. Εσύ απλά διάλεξε ποια από τις παρακάτω παραστάσεις θα αφήσεις να ζεστάνει την καρδιά σου και να απλώσει το χαμόγελο στα χείλη σου.
Μάλιστα κύριε Ζαμπέτα
Η μουσικοθεατρική παράσταση του Πέτρου Ζούλια Μάλιστα κύριε Ζαμπέτα φιλοξενείται Θέατρο ΑΛΣΟΣ- ΔΕΗ αυτό το καλοκάιρι. Στην παράσταση πρωταγωνιστούν οι: Βίκυ Σταυροπούλου, Κώστας Κόκλας, Γιάννης Τσιμιτσέλης, Δανάη Μπάρκα, Λευτέρης Ελευθερίου, Ελένη Καρακάση και Χριστίνα Τσάφου.
Η παράσταση παρακολουθεί τα γεγονότα της προσωπικής ζωής του μεγάλου μας συνθέτη, Γιώργου Ζαμπέτα, μαζί με ένα πλήθος τραγουδιών του, που όλοι αγαπήσαμε.
Ο Πέτρος Ζούλιας γράφει ένα κείμενο γεμάτο χιούμορ και συγκίνηση, προσπαθώντας να αναδείξει τη μοναδική προσωπικότητα του μεγάλου Έλληνα «μάγκα» καλλιτέχνη. Αντλεί τις πληροφορίες, που ζωντανεύουν στη σκηνή, από το αποκαλυπτικό βιβλίο της Κατερίνας Ζαμπέτα με τίτλο Γιώργος Ζαμπέτας. Βαθιά στη θάλασσα θα πέσω.
Στη παράσταση αξιοποιούνται μοναδικά ηχητικά ντοκουμέντα από σπαρταριστές αφηγήσεις του ίδιου του συνθέτη, με τη φωνή του. Προβάλλονται αποσπάσματα από ελληνικές ταινίες, που έντυσε με τη μουσική του και τηλεοπτικές συνεντεύξεις που έδωσε. Έτσι, με ένα συναρπαστικό και απρόβλεπτο τρόπο, ο λαϊκός συνθέτης, χωρίς να ενσαρκώνεται από κάποιο ηθοποιό, είναι παρών, σχολιάζοντας, επεμβαίνοντας και αποκαλύπτοντας τις αλήθειες και τις απόψεις του για τα τεκταινόμενα στην παράσταση. Μια παράσταση που έχει στηθεί σαν μια μεγάλη λαϊκή γιορτή.
Η παράσταση, κι από τίτλο ακόμα, υπόσχεται να υπηρετήσει πιστά και να ταυτιστεί πλήρως με την μοναδική προσωπικότητα του μεγάλου λαϊκού δημιουργού. Θέλει να είναι η ζωντανή αντανάκλαση της ταυτότητάς του. Θέλει να γίνει η ίδια η παράσταση ο Ζαμπέτας και όχι ένα ακόμα αφιέρωμα σε αυτόν. Προσπαθεί διαρκώς να συναντηθεί με το πνεύμα, τη γλώσσα και την ψυχή του συνθέτη και να την εκφράσει μέσα από την μαγική τέχνη του θεάτρου.
Πότε και πού: Κάθε Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 20:30 στο Θέατρο Άλσος.
Εισιτήρια εδώ.
Η μητέρα του σκύλου
Το εμβληματικό έργο του Παύλου Μάτεσι, Η Μητέρα του Σκύλου θα παρουσιαστεί το καλοκαίρι σε περιοδεία, σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, σε σκηνοθεσία Κώστα Γάκη και μουσική-τραγούδια του Σταμάτη Κραουνάκη. Με το κοινό της Αθήνας η παράσταση δίνει ραντεβού στις 17 Ιουλίου στο Θέατρο Βράχων και στις 18 Ιουλίου στο Κηποθέατρο Παπάγου.
Η Υρώ Μανέ ενσαρκώνει την ηρωίδα Ραραού, μια από τις πιο σπαρακτικές και ταυτόχρονα εξαιρετικά δυναμικές προσωπικότητες της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας.
Η Ραραού, με λόγο παραληρηματικό σχεδόν και αναπάντεχα χιουμοριστικό, μια ψυχή τραυματισμένη με ένα τραύμα που αδυνατεί να επουλώσει, αφηγείται την Οδύσσεια της ύπαρξής της, ακροβατώντας πάνω στη λεπτή γραμμή μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας. Μέσα από το πρίσμα της μοναδικής αυτής ηρωίδας, το κοινό παρακολουθεί τη δραματική, αλλά και γεμάτη ευτράπελα, ζωή της – από την κατοχή και τον εμφύλιο πόλεμο μέχρι τη δικτατορία και τη μεταπολίτευση – όπως περνά μέσα από το παραμορφωτικό της φίλτρο.
Η Ραραού, η θεατρίνα, θα ανέβει στο πάλκο της φαντασίας της, με την επιθυμία να λάμψει επιτέλους σαν πραγματική πρωταγωνίστρια, να ζήσει την προσωπική της καταξίωση και αναγέννηση. Η παράσταση ταξιδεύει τους θεατές σε ένα κόσμο γεμάτο από απρόσμενες, αλλά και εξαιρετικά ανθρώπινες στιγμές.
Πρωταγωνιστούν: Σπύρος Μπιμπίλας, Παναγιώτης Μπουγιούρης, Τάνια Τρύπη, Μαριαλένα Ροζάκη, Γιάννης Βασιλώττος, Νικόλ Δημητρακοπούλου, Ειρήνη Θεοδωράκη, Νατάσα – Φαίη Κοσμίδου, Στράτος Νταλαμάγκος, Γιώργης Παρταλίδης.
Μουσικοί επί σκηνής: Δημήτρης Κίκλης, Γρηγόρης Λάζογλου, Γιάννης Αλαγιάννης
Πληροφορίες για την περιοδεία και εισιτήρια εδώ.
Ο Υπηρέτης δύο Αφεντάδων
Στις 4 Αυγούστου μπορείς να απολαύσεις τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο στον Υπηρέτη δύο Αφεντάδων του Κάρλο Γκολντόνι που σκηνοθετεί ο Γιάννης Κακλέας, στο Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο του Λαυρίου. Η περιοδεία ξεκίνησε τον Ιούνιο και θα συνεχιστεί όλο το καλοκαίρι σε διάφορους σταθμούς σε όλη την Ελλάδα. Η διαχρονική σάτιρα ζωντανεύει στη σκηνή με φαντασία και έντονο ρυθμό και θα σε παρασύρει.
Γραμμένο το 1745, ο Υπηρέτης δύο Αφεντάδων είναι ένα από τα πιο δημοφιλή έργα της commedia dell’arte, το οποίο ο Κάρλο Γκολντόνι ανανέωσε, δίνοντάς του μια πιο δομημένη αφήγηση και πολυδιάστατους χαρακτήρες.
Στον πυρήνα της ιστορίας βρίσκεται ο Τρουφαλντίνο, ένας φτωχός αλλά παμπόνηρος υπηρέτης, που για να εξασφαλίσει το φαγητό του αποφασίζει να εργαστεί ταυτόχρονα για δύο αφεντικά, χωρίς να αποκαλύψει σε κανέναν την απάτη του. Η απόφασή του αυτή οδηγεί σε μια αλληλουχία από ανατροπές, παρεξηγήσεις και ξεκαρδιστικές καταστάσεις, ενώ ταυτόχρονα το έργο σχολιάζει με σαρκασμό και χιούμορ τη διαφθορά, την υποκρισία και τις ταξικές αντιθέσεις.
Παίζουν οι ηθοποιοί: Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Φαίη Ξυλά, Κωνσταντίνος Γαβαλάς, Γιώργος Ψυχογιός, Άρης Κακλέας, Φραγκίσκη Μουστάκη, Μένη Κωνσταντινίδου, Πάνος Παπαϊωάννου, Βαγγέλης Δαούσης, Στεφανία Σωτηροπούλου, Γαβριέλα Αντωνοπούλου, Δημήτρης Σταυριανόπουλος, Νίκος Μυλωνόπουλος
Μουσικός επί σκηνής: Βάιος Πράπας
Πληροφορίες για το πρόγραμμα της περιοδείας και εισιτήρια εδώ.
Δον Ζουάν
Τη Δευτέρα 7 Ιουλίου μπορείς να δώσεις ραντεβού με τον Πάνο Βλάχο και τον Δον Ζουάν, που σκηνοθέτησε η Λητώ Τριανταφυλλίδου, στο Θέατρο Βράχων Μελίνα Μερκούρη. Η παράσταση μετά από μία επιτυχημένη θεατρική σεζόν θα γυρίσει όλη την Ελλάδα το καλοκαίρι και θα επιστρέψει ξανά στην Αττική τον Σεπτέμβριο.
Ο Δον Ζουάν που διασκεύασαν η Λητώ Τριανταφυλλίδου και ο Πάνος Βλάχος κέρδισε τις εντυπώσεις με την πρωτότυπη προσέγγισή του θρυλικού αντιήρωα αναδεικνύοντας τη διαχρονικότητα και τη σύγχρονη δυναμική του μύθου.
Σε αυτήν την αναθεωρημένη εκδοχή, ο Πάνος Βλάχος – ως Δον Ζουάν – μεταμορφώνεται σε έναν ναρκισσιστικό ηγέτη που προσφέρει απλοϊκές απαντήσεις απέναντι σε έναν ιδεολογικά πολύπλοκο κόσμο, που ζωντανεύουν με τις ερμηνείες τους οι Κώστας Φιλίππογλου, Παναγιώτης Κατσώλης, Ηλέκτρα Φραγκιαδάκη, Ειρήνη Μπούντα και Μελίνα Βαμπούλα, Τερέζα Καζιτόρη, Κατερίνα Γαλανάκη.
Πληροφορίες για το πρόγραμμα της περιοδείας και εισιτήρια εδώ.
Χάσαμε τη θεία στοπ
Το θεατρικό έργο του Γιώργου Διαλεγμένου παρουσιάζεται το φετινό καλοκαίρι στο Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος.
Στην παράσταση Χάσαμε τη Θεία Στοπ, ο Θανάσης και η Ουρανία ζουν μέσα στη μιζέρια και τη γκρίνια που φέρνει η φτώχεια, στο Γκάζι τη δεκαετία του ‘50. Στο διπλανό τους δωμάτιο βρίσκεται η κατάκοιτη και μελλοθάνατη θεία στην κληρονομιά της οποίας στηρίζονται για να εκπληρώσουν τα όνειρά τους για μια καλύτερη ζωή. Ένας καβγάς, μια λάθος κίνηση επιφέρουν λίγο νωρίτερα τον θάνατό της. Έναν θάνατο που δεν φέρνει την πολυπόθητη λύση, αλλά είναι ο σπινθήρας για μια μεγάλη «έκρηξη».
Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Χρήστος Τριπόδης ενώ παίζουν οι ηθοποιοί: Τζένη Διαγούπη, Τζόυς Ευείδη, Βίβιαν Κοντομάρη, Νατάσσα Κοτσοβού, Γιώργος Σουξές, Ορέστης Τζιόβας, Χάρης Χιώτης.
Πότε και πού: Κάθε Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή στις 21:15 στο Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος.
Εισιτήρια εδώ.