Το θριαμβευτικό ντεμπούτο του Jonathan Anderson στον οίκο Dior
- 1 ΙΟΥΛ 2025

«Η χαρά του να ντύνεσαι, είναι τέχνη», είχε πει ο John Galliano, μια άποψη που ο Jonathan Anderson έκανε πραγματικότητα. Για τον Anderson η μόδα αποτελούσε πάντα ένα διαδραστικό παιχνίδι μέσα από το οποίο επικοινωνούσε την αστείρευτη δημιουργικότητά του αλλά και το quirkiness που τον χαρακτηρίζει σαν σχεδιαστή. O Anderson δεν ακολούθησε ποτέ τη νόρμα εξάλλου και αυτός ήταν και ο λόγος που μέσα σε 10 χρόνια, κατάφερε να μετατρέψει έναν οίκο που βρισκόταν σε χειμερία νάρκη, σε έναν από τους πιο πετυχημένους.
Τώρα, στο νέο ρόλο του στον οίκο Dior ως καλλιτεχνικός διευθυντής των γυναικείων και ανδρικών συλλογών (είναι ο πρώτος σχεδιαστής στην ιστορία του οίκου, που θα σχεδιάζει και για τις 2 σειρές), καλείται να «φέρει» όσα τον κάνουν τον σχεδιαστή που είναι, με την ελπίδα ότι θα τον μετατρέψει ξανά σε αυτό που κάποτε ήταν: ένας οίκος ο οποίος πρόσφερε μια καινοτόμα ματιά στη μόδα. Με «ήσυχα» και σταθερά βήματα, ο Jonathan Anderson έκανε το ντεμπούτο του στον οίκο Dior και το έκανε με επιτυχία.
Dior by Jonathan Anderson: Όταν ο 18ος αιώνας συναντά τα cargo shorts με attitude
Ο Jonathan Anderson πατάει restart και ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία του οίκου Dior. Ο σχεδιαστής παρουσίασε την πρώτη του συλλογή για το γαλλικό brand, κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Μόδας στο Παρίσι για τις παρουσιάσεις των Spring/Summer 2026 ανδρικών συλλογών. Τις μέρες πριν το show, στα accounts του οίκου και του σχεδιαστή, αισθανθήκαμε ήδη τον αέρα ανανέωσης. Το λογότυπο του οίκου άλλαξε, με τον Jonathan Anderson να φέρνει πίσω το αρχικό logo του οίκου Dior, προμηνύοντας το homage στην κληρονομιά του, κάτι που επιβεβαίωσε και η συλλογή.
Στο Hôtel National des Invalides, σε μια πασαρέλα με βελούδινες κουρτίνες που ήταν λες και άνοιγες ένα παλιό σεντούκι, ο Anderson έκανε «βουτιά» στο παρελθόν του οίκου. Η τεράστια συμβολή και κληρονομιά του brand, ισορρόπησε αψεγάδιαστα με τη μόδα του μέλλοντος ή τουλάχιστον με το μέλλον που οραματίζεται ο σχεδιαστής για τον οίκο Dior. Το όραμα του; Να κάνει reset στο ίδιο το DNA του οίκου.
Πειραματίστηκε με την ιστορία του οίκου και του ενδύματος αλλά και του τρόπου ντυσίματος των ανθρώπων στον 18ο αιώνα. Ο Anderson έφερε στην πασαρέλα πολλά ιστορικά ενδύματα, ιδανικά για τους fans της Περηφάνιας και Προκατάληψης. Φράκα και φλοράλ γιλέκα (καθημερινά ενδύματα για τους άνδρες της Γαλλίας και της Αγγλίας, τον 18ο αι.), μέχρι και tailcoats (τα «βραδινά» φράκα που φορούσαν σε επίσημες περιστάσεις), βρέθηκαν στο επίκεντρο της Spring/Summer 2026 συλλογής Dior.
Μιλιτέρ σακάκια, περίτεχνα κεντήματα, σατέν μουαρέ (χρησιμοποιήθηκε σε συλλογή του οίκου το 1952) που πρόσφεραν ανάγλυφες υφές στα ρούχα, συνοδεύτηκαν με υπέροχες tailored παντελόνες, slouchy τζιν παντελόνια, αλλά και με τον «σταρ» της συλλογής: τα υπερβολικά φαρδιά cargο παντελόνια, με τα εντυπωσιακά κυκλικά layers στο πίσω μέρος (ένα σχέδιο εμπνευσμένο από το Delft dress που είχε σχεδιάσει ο Christian Dior για τη Fall/Winter 1948 haute couture συλλογή). Εκπληκτικά σακάκια που εμπνέονται από το iconic Bar Jacket, καμπαρντίνες με ενδιαφέρουσες πτυχώσεις, τρομερά cool αλλά και preppy, πλεκτά πουλόβερ με το τύπωμα κερασιών. Χρωματιστές γραβάτες φορεμένες ακανόνιστα, και «πλούσιες», μακριές κάπες φορεμένες πάνω από πουκάμισα και τζιν παντελόνια, γεφύρωσαν τη μόδα του παρελθόντος με του σήμερα.
Η μόδα του σήμερα, για τον Anderson πάντως δεν έχει φύλο, κάτι που πέρασε αβίαστα μέσα από τα φλοράλ στοιχεία, τα κοσμήματα σε σχήμα σκαθαριών και τριφυλλιών, τα περίτεχνα κεντήματα, αλλά και τα τζιν παπιγιόν.
Σε αυτή τη συλλογή, υπήρχε μια νεανικότητα, μια ελαφρότητα και ένας αυθορμητισμός. Κι αυτό είναι το χάρισμα που Jonathan Anderson: η αυθεντικότητα των σχεδίων του που είναι σχεδόν αφοπλιστική. Με μια παιδικότητα να τον διακατέχει, για τον Jonathan Anderson δεν υπάρχουν τρικ. Υπάρχει μόνο αληθινή δημιουργικότητα.
Παρακάτω, μερικά από τα looks της πρώτης συλλογής του Jonathan Anderson για τον οίκο Dior.