3 διάσημοι Έλληνες που συμμετέχουν στην Πορεία προς τη Γάζα. «Καλό αγώνα»
- 13 ΙΟΥΝ 2025

Οι σπαρακτικές φωνές των πεινασμένων και πληγωμένων παιδιών στη Γάζα συγκλόνισαν τον κόσμο. Το κάλεσμα τους δεν άφησε κανέναν ασυγκίνητο. Πολίτες από 32 χώρες και 5 ηπείρους ανταποκρίθηκαν, ενώνονται σε μια ειρηνική πορεία αλληλεγγύης, με προορισμό τη Γάζα.
Μία από τις μεγαλύτερες δράσεις συμπαράστασης στον παλαιστινιακό λαό, η Πορεία προς τη Γάζα (March to Gaza), ξεκίνησε. Η ελληνική αποστολή είναι η 6η μεγαλύτερη διεθνώς. Ακτιβιστές, ακτιβίστριες και γιατροί που συμμετέχουν σε αυτή την πράξη αντίστασης, πέταξαν μέχρι το Κάιρο στις 12 Ιουνίου, για να φτάσουν στην συνέχεια μέχρι την πόλη Ελ Αρίς, την τελευταία αιγυπτιακή πόλη πριν την Χερσόνησο του Σινά.
Από εκεί, στις 15 Ιουνίου, θα βαδίσουν επί 3 μέρες σε μια ειρηνική πορεία, διασχίζοντας την έρημο μέχρι την πόλη της Ράφα, στα σύνορα Αιγύπτου – Λωρίδας της Γάζας. Παράλληλα με την πορεία, ένα καραβάνι με ανθρωπιστική βοήθεια, το Sumud, θα ξεκινήσει από την Τυνησία και θα καταλήξει και αυτό στην Ράφα.
3 νύχτες θα διανυκτερεύσουν στην έρημο, σε σκηνές και για το σκοπό αυτό έχουν κάνει τις απαραίτητες συνεννοήσεις με τους Αιγύπτιους. Ωστόσο, ο κίνδυνος παραμένει μεγάλος. Ο βασικός σκοπός της Πορεία προς τη Γάζα είναι να ασκηθεί πίεση, ώστε να ανοίξουν τα σύνορα στην Ράφα και να επιτραπεί η έλευση της ανθρωπιστικής βοήθειας που ήδη βρίσκεται στην περιοχή.
Να σημειωθεί ότι στις 12 Ιουνίου, νωρίς το πρωί, μέλη της ελληνικής αποστολής που βρέθηκαν στο Κάιρο, με σκοπό να συμμετάσχουν στην Πορεία προς τη Γάζα (March to Gaza) εμποδίστηκαν από τις αιγυπτιακές αρχές και παρέμειναν στο αεροδρόμιο για ώρες, ούτως ώστε να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Τελικώς, αργά το μεσημέρι αφέθηκαν ελεύθεροι και συνέχισαν το ταξίδι τους με προορισμό το πέρασμα της Ράφας στη νότια Γάζα.
Ανάμεσα στους συμμετέχοντες είναι και 3 διάσημοι Έλληνες
Άλκηστις Ζιρώ
Η ηθοποιός έκανε μια ανάρτηση στο Instagram και ανακοίνωσε ότι μαζί με άλλους 204 ανθρώπους θα συμμετέχει στην ελληνική αποστολή. «Στις 12 Ιουνίου ξεκινάει το Global March to Gaza, μία άμεση ανταπόκριση στην έκκληση που έκαναν οι ίδιοι οι Παλαιστίνιοι προς όλους εμάς. Σε λίγες μέρες λοιπόν μαζί με άλλους 204 ανθρώπους που συμμετέχουμε στην ελληνική αποστολή March to Gaza Greece θα βρεθούμε στο Κάιρο της Αιγύπτου έχοντας ήδη δώσει ραντεβού με άλλους 2.500 ανθρώπους απ όλο τον κόσμο, με σκοπό να φτάσουμε στα σύνορα της Ράφα με τη Γάζα.
Στόχος μας είναι να σπάσει ο Ισραηλινός αποκλεισμός και να φτάσει επιτέλους η ανθρωπιστική βοήθεια στον λαό της Παλαιστίνης που λιμοκτονεί. Να μπει τέλος στην γενοκτονία και να σταματήσει κάθε στρατιωτική και οικονομική συνεργασία με το κράτος του Ισραήλ. Να μην σταματήσουμε να παλεύουμε και να μιλάμε. Η σωστή πλευρά της ιστορίας είναι εκεί, με τον Παλαιστινιακό λαό που μας καλεί, κι εμείς ανταποκρινόμαστε κατά χιλιάδες» έγραψε ανάμεσα σε άλλα.
Γιώργος Χρανιώτης
Ο Γιώργος Χρανιώτης θα συμμετέχει στην προσπάθεια να δοθούν είδη πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α) στον εξαθλιωμένο παλαιστινιακό λαό. Στην ανάρτησή του σημείωσε: «Από το Κάιρο της Αιγύπτου, θα ενωθούμε με ακόμα 2500 περίπου ανθρώπους απ’ όλα τα μέρη της γης ,για να φτάσουμε στην Ράφα. Ένας είναι ο στόχος.
Να σπάσει ο αποκλεισμός και να φτάσει η ανθρωπιστική βοήθεια στον παλαιστινιακό λαό. Να σταματήσει αυτή η χωρίς λογική γενοκτονία. Η σωστή πλευρά της ιστορίας είναι αυτή. Ο λαός της Παλαιστίνης “ουρλιάζει” για τροφή, για νερό, ουρλιάζει για ζωή.Τις κρίσιμες επόμενες μέρες μένουμε ενημερωμένοι σχετικά με τις επικείμενες πορείες – συγκεντρώσεις – κινητοποιήσεις.
Βοηθάμε όσο και όπως μπορούμε, απ τους δρόμους και τα πληκτρολόγια μας, να δοθεί ένα τέλος στο πιο φρικτό έγκλημα του 21ου αιώνα. Καλό αγώνα» τόνισε κλείνοντας.
Τζώρτζια Κεφαλά
Η τραγουδίστρια και η βουλεύτρια με την Πλεύση Ελευθερίας, μίλησε με τη σειρά της για την ειρηνική πορεία με σκοπό την ανθρωπιστική βοήθεια στους αποκλεισμένους Παλαιστίνιους.
«Θα είμαι στο March to Gaza Greece, Global March to Gaza μαζί με τους χιλιάδες ανθρώπους από 52 χώρες που θα ζητήσουν ειρηνικά την άρση της απόφασης διακοπής της ανθρωπιστικης βοήθειας στους αποκλεισμένους Παλαιστίνιους. Δεν καλούμαστε να πάρουμε μέρος σε έναν πολεμο, καλούμαστε να στρέψουμε το βλέμμα του κόσμου σε μια επικίνδυνη γενοκτονία που βάζει σε συζήτηση ξανά το αν ένας λαός δικαιούται να αφανίσει έναν άλλον! Δεν πρέπει να κουβαλάνε τα παιδιά μας την αδράνεια των κρατών σε αυτο το εγκλημα που συμβαίνει σε απευθείας μεταδοση! Καλό δρόμο σε όλους μας».