«Σαν τη Σαντορίνη, αλλά χωρίς την πολυκοσμία»: Το ελληνικό νησί που προτείνει το National Geographic
- 27 ΜΑΙ 2025

Ενόψει της καλοκαιρινής σεζόν, διεθνή ταξιδιωτικά πρακτορεία και μέσα ενημέρωσης πραγματοποιούν έρευνες και συντάσσουν λίστες με προτάσεις για ταξιδιώτες που επιθυμούν να επισκεφθούν την Ελλάδα, αλλά να αποφύγουν τα νησιά που πλήττονται από τον υπερτουρισμό. Αντ’ αυτών, προτείνουν λιγότερο γνωστούς, αλλά εξίσου γοητευτικούς προορισμούς — νησιά που προσφέρουν αυθεντικές εμπειρίες, φυσική ομορφιά, ηρεμία και γνήσια ελληνική φιλοξενία, χωρίς την πίεση της μαζικής επισκεψιμότητας.
Το δημοσίευμα του National Geographic προτείνει ένα εναλλακτικό νησί που προσφέρει την ίδια γοητεία και ομορφιά με τη Σαντορίνη, αλλά χωρίς την πολυκοσμία και τη συμφόρηση που παρατηρείται στον πιο δημοφιλή τουριστικό προορισμό. Πρόκειται για έναν προορισμό που διατηρεί την αυθεντικότητα και τη μαγεία των Κυκλάδων, προσφέροντας μια πιο ήρεμη και αυθεντική εμπειρία στους επισκέπτες.
Το National Geographic προτείνει τη Μήλο αντί για τη Σαντορίνη
«Παρά την απόκοσμη ομορφιά της, η Μήλος, που βρίσκεται βορειοδυτικά της Σαντορίνης, είχε απορριφθεί από τους ταξιδιώτες ως ιδανικός προορισμός για διακοπές στο νησί» γράφει το διεθνούς φήμης περιοδικό.
«Για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι Έλληνες απέφευγαν να την επισκέπτονται εξαιτίας της φήμης του νησιού ως “πολύ βιομηχανικού”. Από τη νεολιθική εποχή, η κύρια βιομηχανία της Μήλου ήταν τα ορυχεία» συνεχίζει. Στο άρθρο, αναφέρονται όλοι οι λόγοι που προτείνει τη Μήλο αντί της Σαντορίνης, ως εναλλακτική επιλογή για καλοκαιρινές διακοπές.
Η Σαντορίνη και η Μήλος παρουσιάζουν παρόμοια γεωμορφολογικά και γεωλογικά χαρακτηριστικά, λόγω της κοινής ηφαιστειακής τους προέλευσης. Οι ομοιότητες στα πετρώματα και στα πολύτιμα μέταλλα που συναντώνται στα 2 νησιά αποδίδονται σε μια μακρά ηφαιστειακή δραστηριότητα, η οποία σχετίζεται με τη διαδικασία της υποβύθισης — δηλαδή τη βύθιση της αφρικανικής τεκτονικής πλάκας κάτω από την ευρασιατική. Αυτό το γεωλογικό φαινόμενο ξεκίνησε πριν από περισσότερα από 3 εκατομμύρια χρόνια.
«Σήμερα, η Σαντορίνη είναι ακριβή, υπεραναπτυγμένη και γεμάτη τουρίστες, κυρίως λόγω της φήμης της ως προορισμός για κρουαζιερόπλοια και φωτογραφίες στο Instagram. Για αυτόν τον λόγο, η λιγότερο γνωστή Μήλος αξίζει την προσοχή όσων αναζητούν εντυπωσιακούς γεωλογικούς σχηματισμούς, αρχαιολογικούς χώρους και παραλίες» σχολιάζει το National Geographic που αποθεώνει τη Μήλο, τις παραλίες της και τη μεγάλη γκάμα επιλογών από περιοχές να εξερευνήσει κανείς μέχρι και τα εδέσματα που θα απολαύσει κανείς εκεί.
«Ο πλούτος των ορυκτών στη Μήλο είναι ένας από τους λόγους που οι επισκέπτες παρατηρούν την εντυπωσιακή ποικιλία χρωμάτων στους βράχους του νησιού – ποικιλία μεγαλύτερη ακόμη και από αυτή της Σαντορίνης» σχολιάζει.
Η Μήλος με τα ξεχωριστά χρώματά της
Ο φωτογράφος, ξεναγός και σχεδιαστής ιστοσελίδων Ανδρέας Μπελιβανάκης εξηγεί στο National Geographic, ότι η Σαντορίνη είναι γνωστή για τους ιδιαίτερους της βράχους, την Κόκκινη Παραλία και τις παραλίες με μαύρη λάβα, αλλά η Μήλος προσφέρει ακόμη περισσότερα:
«Στη Μήλο, βλέπεις όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου. Κατά μήκος της βραχώδους ακτογραμμής, διακρίνονται διαφορετικά χρώματα: το πράσινο είναι μπεντονίτης, το κόκκινο οξείδιο του σιδήρου, το μπλε αμέθυστος». Η καλύτερη θέα αυτής της παλέτας προσφέρεται είτε από κάποια από τις περισσότερες από 70 παραλίες του νησιού ή από το κατάστρωμα ενός σκάφους.
Οι παραλίες της Μήλου
Το δημοσίευμα ανάμεσα σε άλλα, αναφέρεται και στις εντυπωσιακές παραλίες της Μήλου. Αυτές που ξεχωρίζει είναι:
Σαρακήνικο: Η παραλία με το φεγγαρόμορφο τοπίο, που δημιουργήθηκε από ηφαιστειακή έκρηξη πριν 90.000– 100.000 χρόνια. Το όνομά της προέρχεται από τους Σαρακηνούς πειρατές που κρύβονταν εκεί. Ιδανική για βουτιές από βράχια και ηλιοθεραπεία σε λευκούς ηφαιστειακούς σχηματισμούς.
Κλέφτικο: Προσβάσιμο μόνο με σκάφος, με σπηλιές, καταγάλανες θάλασσες και εντυπωσιακούς βράχους. Πολλά τουριστικά σκάφη προσφέρουν ημερήσιες εκδρομές.
Παλιοχώρι: Παραλία με πολύχρωμους βράχους, μήκους 1,5 χιλιομέτρου. Εκεί βρίσκεται το εστιατόριο Sirocco, όπου το φαγητό μαγειρεύεται στην καυτή άμμο από τη γεωθερμία (102°C!).
«Από τα 14 χωριά της Μήλου, αυτά τα 5 είναι ιδανικά για πρώτη επίσκεψη», σύμφωνα με το National Geographic
Το National Geographic προτείνει τα εξής χωριά:
Αδάμαντας (Αδάμας): Το μεγαλύτερο χωριό και κύριο λιμάνι. Χαρακτηρίζεται από γραφικά σοκάκια και λευκές σκάλες. Μη χάσετε την ταβέρνα Ω! Χαμός στην παραλία Παπικινού για τοπική κουζίνα.
Πλάκα: Πρωτεύουσα του νησιού, χτισμένη σε ύψωμα, θυμίζει Φηρά Σαντορίνης. Στενά σοκάκια, μπουκαμβίλιες, γάτες και εκπληκτική θέα από το ενετικό κάστρο του 13ου αιώνα – ειδικά στο ηλιοβασίλεμα.
Κλήμα: Το μεγαλύτερο χωριό με «σύρματα» – παραδοσιακά δίπατα σπιτάκια-καΐκια ψαράδων. Πολλά έχουν μετατραπεί σε καταλύματα.
Μανδράκια: Ψαροχώρι όπου τα σπίτια είναι σκαμμένα στους βράχους. Η ταβέρνα Μέδουσα σερβίρει φρέσκα θαλασσινά με θέα το Αιγαίο.
Πολλώνια: Είσοδος μέσω μικρού κόλπου. Φημίζεται για το κρασί Melian του Κώστα Μαλλή, που ωριμάζει σε αμφορείς μέσα σε σπηλιές.