10 τρανς γυναίκες έκαναν τόπλες διαμαρτυρία έξω από την Downing Street ζητώντας το αυτονόητο
- 26 ΜΑΙ 2025

Τα τρανς άτομα και οι σύμμαχοί τους έκαναν στο Λονδίνο μια ειρηνική πορεία την Κυριακή (25/05) από το Marble Arch προς την Downing Street «κατευθείαν στην καρδιά της λήψης πολιτικών αποφάσεων». Ζητώντας το δικαίωμα να ακουστούν, να προστατευτούν και να ευτυχήσουν. Τι δεν ζήτησαν; Ειδική μεταχείριση. Τι ζήτησαν; Το δικαίωμα σε μια αξιοπρεπή ζωή.
«Πρόκειται για μια βαθιά συμβολική πράξη, που αντικατοπτρίζει την ωμή αλήθεια για το πόσο εκτεθειμένη και ευάλωτη είναι η κοινότητά μας υπό μια κυβέρνηση που συνεχίζει να μας περιθωριοποιεί και να μας αγνοεί», δήλωσε η ομάδα στο PinkNews μετά τη διαδήλωση. «Δεν είμαστε ακτιβιστές. Είμαστε απλοί άνθρωποι. Αλλά όπως όλα τα τρανς άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο, είμαστε τώρα αναγκασμένοι να σηκωθούμε και να πούμε: αρκετά».
Η διαμαρτυρία – η οποία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή (25 Μαΐου) στο Λονδίνο – διοργανώθηκε από την ομάδα ακτιβισμού STRIVE (Standing for Trans Rights, Inclusion and Visibility Everywhere), ως μέσο για να ακουστούν στο σημείο «όπου έχουν ληφθεί πάρα πολλές επιβλαβείς πολιτικές και αποφάσεις» σχετικά με την «ασφάλεια, την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα των τρανς ατόμων σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο».
Ο αριθμός των τρανς στις λίστες αναμονής του NHS για επεμβάσεις επιβεβαίωσης φύλου είναι «απαράδεκτα υψηλός», καθώς νέα στοιχεία έδειξαν μια ακόμη μεγάλη αύξηση πέρυσι.
Ο μέσος χρόνος που ένα τρανς άτομο θα περιμένει για να κλείσει το πρώτο του ραντεβού σε μια εξειδικευμένη κλινική του NHS έχει επίσης αυξηθεί σε κατά μέσο όρο 116 εβδομάδες, δηλαδή λίγο πάνω από 2 χρόνια.
Φωτογραφίες που τραβήχτηκαν κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης δείχνουν 10 τρανς γυναίκες και έναν τρανς άνδρα να στέκονται έξω από την Downing Street, κουνώντας τρανς σημαίες και ένα πλακάτ που έγραφε: «Ας ζήσουμε ελεύθερα. Δώστε μας φωνή».
Τα τρανς άτομα βγαίνουν στο δρόμο γιατί αμφισβητούν την ταυτοτική τους υπόσταση
Γιατί; Στις 16 Απριλίου το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου έκρινε ότι ο νομικός ορισμός του προστατευόμενου χαρακτηριστικού του «φύλου» στον Νόμο περί Ισότητας του 2010 βασίζεται στη «βιολογία».
Με άλλα λόγια, ότι οι τρανς γυναίκες δεν εντάσσονται στον νομικό ορισμό «γυναίκα» του εθνικού νόμου περί ισότητας του 2010 (Equality Act 2010). Η απόφαση αυτή κρίνει ότι οι όροι «γυναίκα» και «φύλο» αναφέρονται αποκλειστικά στο βιολογικό φύλο.
Μετά την απόφαση των δικαστών του δικαστηρίου, η Επιτροπή Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων – ο αρμόδιος φορέας για την ισότητα του Ηνωμένου Βασιλείου – εξέδωσε προσωρινές οδηγίες, που ζητούσαν η πρόσβαση σε χώρους για άτομα του ίδιου φύλου να βασίζεται στη βιολογία, σύμφωνα με τις οποίες δεν πρέπει να επιτρέπεται σε μια τρανς γυναίκα να χρησιμοποιεί γυναικεία τουαλέτα και ένας τρανς άνδρας, δεν μπορεί να εισέλθει σε ανδρική.