ΙΣΤΟΡΙΑ

5 διάσημες σεξεργάτριες της αρχαίας Ελλάδας

Αγαλμα της Θεάς Αφροδίτης από την περίοδο του ρωμαϊκού πολιτισμού. Alessandra Tarantino/AP Images

Στον αρχαίο κόσμο η σεξουαλικότητα ήταν μέρος της ζωής με πολύ διαφορετικό και πιο απενοχοποιημένο τρόπο απ’ ό,τι είναι σήμερα για μεγάλο μέρος του κόσμου. Ζητήματα όπως η σεξεργασία δεν αντιμετωπίζονταν με καχυποψία, αλλά είχαν λυθεί και έχαιραν πολλές φορές και την προστασία του κράτους. Για παράδειγμα, στην Αρχαία Αθήνα υπήρχαν και κρατικά πορνεία και ο νομοθέτης Σόλων είχε καθορίσει τις τιμές σε αυτά. Την ίδια στιγμή που η μοιχεία τιμωρούνταν αυστηρά, η σεξεργασία δεν ήταν ταμπού κι αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι ορισμένες σεξεργάτριες της αρχαίας Ελλάδας καταγράφηκαν στην ιστορία και τις γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.

Οι διάσημες σεξεργάτριες της αρχαίας Ελλάδας που θα δεις παρακάτω βρέθηκαν μέσα στις ιστορικές καταγραφές της εποχής και τα ονόματά τους έχουν επιβιώσει μέχρι σήμερα. Η σεξεργασία στην αρχαία Ελλάδα δεν ήταν παράνομη, τόσο γυναίκες όσο και νεαροί άντρες την ασκούσαν, ωστόσο φυσικά η πελατεία ήταν αποκλειστικά αντρική. Είπαμε η σεξουαλικότητα ήταν μέρος της ζωής με διαφορετικό και πιο απενοχοποιημένο τρόπο, αρκεί να ήσουν άντρας.

Φυσικά δεν σημαίνει ότι οι σεξεργάτριες αντιμετωπίζονταν όλες το ίδιο από τους Αρχαίους Έλληνες. Δεν σημαίνει επίσης ότι ήταν για εκείνες επιλογή να βρεθούν στη σεξεργασία. Κάποιες ήταν δούλες, μέτοικοι που δεν έβρισκαν άλλο επάγγελμα στη νέα τους πατρίδα, φτωχές χήρες κ.α. Οι εταίρες ήταν εκείνες που βρίσκονταν στην κορυφή των σεξεργατριών της αρχαίας Ελλάδας, καθώς διέθεταν μόρφωση και λειτουργούσαν όχι μόνο παρέχοντας σεξουαλικές υπηρεσίες αλλά και συντροφιά στους άντρες, συμμετέχοντας μάλιστα και σε συμπόσια κοντά σε καλλιεργημένους άντρες της εποχής.

Κάποιες από αυτές τις διάσημες σεξεργάτριες της αρχαιότητας θα τις δεις παρακάτω.

5 διάσημες σεξεργάτριες στην αρχαία Ελλάδα

Ασπασία: Εταίρα ή μόνο ερωμένη του Περικλή;

Γεννημένη στη Μίλητο περίπου στο 470 π.Χ. είχε πάρει μόρφωση σπάνια για ένα κορίτσι της εποχής της. Ήταν διάσημη για τον δεσμό που διατηρούσε με τον Περικλή. Πέρασε μεγάλο μέρος της ενήλικης ζωής της στην Αθήνα, ενώ κάποιοι ιστορικοί θεωρούν ότι ήταν εταίρα. Σίγουρα υπήρξε ερωμένη του Περικλή, ο οποίος χώρισε με την πρώτη του σύζυγο και συγκατοίκησε με την Ασπασία, με την οποία απέκτησε κι έναν γιο, που ονομάστηκε επίσης Περικλής. Αργότερα, μετά τον θάνατό του, η Ασπασία απέκτησε ένα παιδί και με τον στρατηγό Λυσικλή. Η Ασπασία ήταν ικανότατη συζητήτρια και μία πολύ όμορφη γυναίκα. Σύμφωνα με τον Πλούταρχο, το σπίτι της είχε γίνει ένα κέντρο πολιτισμού στην αρχαία Αθήνα, το οποίο επισκεπτόταν συχνά και ο φιλόσοφος Σωκράτης.

διάσημες σεξεργάτριες της αρχαίας Ελλάδας Άγαλμα της θεάς Αφροδίτης. Η Αφροδίτη μεταξύ άλλων ήταν προστάτιδα των εταίρων. / Jens Meyer/AP Images
Άγαλμα της θεάς Αφροδίτης. Η Αφροδίτη μεταξύ άλλων ήταν προστάτιδα των εταίρων.

Θαργηλία: Η διάσημη εταίρα απο την Ιωνία

Ο Πλούταρχος αναφέρει ότι η Θαργηλία, που ήταν διάσημη εταίρα στην αρχαία Ελλάδα, γεννήθηκε στην Ιωνία και ξεχώριζε λόγω της φυσικής της ομορφιάς και των καλών τρόπων της. Προσεγγίζοντας ισχυρούς άντρες της εποχής, σύμφωνα με τον Πλούταρχο και πάλι, τους έστρεφε υπέρ του βασιλιά της Περσίας. Λέγεται ότι έζησε για μεγάλο διάστημα στη Θεσσαλία.

Φρύνη: Η σεξεργάτρια που λέγεται ότι έγινε μοντέλο για το άγαλμα της Αφροδίτης

Το φυσικό της κάλλος ήταν που έκανε τη Φρύνη ξακουστή εταίρα της αρχαιότητας. Το Φρύνη ήταν το όνομα που της δόθηκε εξαιτίας της χλωμάδας του δέρματός της (από το «φρύνος», το «βάτραχος» δηλαδή αφού οι γυρίνοι είναι διάφανοι όταν γεννιούνται). Ήταν τόσο όμορφη που λέγεται ότι πόζαρε ως μοντέλο για να φτιάξει ο Πραξιτέλης το άγαλμα της Αφροδίτης της Κνίδου.

Για εκείνη είναι γνωστό ότι άλλαζε τις τιμές της ανάλογα με τη συμπάθεια που είχε σε κάθε πελάτη που της παρουσιαζόταν. Αν και τον φιλόσοφο Διογένη που τον εκτιμούσε δεν τον χρέωνε τίποτα, αν δεν συμπαθούσε κάποιον, αρνιόταν να τον δεχτεί όσα χρήματα κι αν της έδινε.

Ένας από αυτούς τους πελάτες της σεξεργάτριας της αρχαιότητας, που απορρίφθηκαν από εκείνη ήταν ο ρήτορας Ευθίας που θίχτηκε και την πήγε στο δικαστήριο, κατηγορώντας την ότι θέλει να εισάγει στην αρχαία Αθήνα μία νέα θρησκεία που θα διέφθειρε τα ήθη των κοριτσιών. Λίγο πριν την απόφαση ο πρώην εραστής της και υπερασπιστής της στη δίκη, Υπερείδης, την έφερε στο κέντρο του δικαστηρίου, έσκισε τα ρούχα της και αποκάλυψε το κορμί της. Καθώς στην αρχαιότητα η ομορφιά ήταν άμεσα συνδεδεμένη με το ήθος και την θεϊκή εύνοια στο μυαλό και την κουλτούρα των ανθρώπων, η Φρύνη αθωώθηκε με συνοπτικές διαδικασίες.

Αντίγραφο της Αφροδίτης της Μήλου. / Thanassis Stavrakis/AP Images
Αντίγραφο της Αφροδίτης της Μήλου.

Λαΐς: Η διάσημη σεξεργάτρια της Κορίνθου και η κόντρα με τον Διογένη

Ο Ρωμαίος ποιητής Προπέρτιος έγραφε για τη Λαΐδα ότι όλη η Ελλάδα έλιωνε από πόθο μπροστά στην πόρτα της. Η Λαΐδα έζησε την περίοδο του Πελοποννησιακού Πολέμου και τα παραπάνω λόγια για εκείνη θα μπορούσαν να είναι αλήθεια, αν δεν υπήρχε ο φιλόσοφος Διογένης. Εκείνος έμενε ανεπηρέαστος από τα κάλλη της, παρόλο που την είχαν ερωτευτεί ουκ ολίγοι φιλόσοφοι της εποχής της. Η Λαΐς του πρόσφερε ένα βράδυ μαζί της χωρίς χρέωση, αλλά όταν ο Διογένης βρέθηκε στο σκοτεινό δωμάτιο που του είχε πει, στη θέση της τον περίμενε μία ηλικιωμένη υπηρέτριά της. Το πρωί που ο Διογένης ενημερώθηκε ότι δεν είχε περάσει τη νύχτα του με τη Λαΐδα που φρόντισε να μάθει όλη η Κόρινθος το πάθημά του, εκείνος αποκρίθηκε με τη φράση: «Λύχνου σβεσθέντος, πάσα γυνή Λαϊς», δηλαδή «Στο σκοτάδι, όλες οι γυναίκες σαν τη Λαΐδα είναι».

Μιλώντας για διάσημες φράσεις της αρχαιότητας, λένε ότι οι τιμές της Λαΐδας βρίσκονταν πίσω από την έμπνευση για το ρητό «οὐ παντός ἀνδρός ἐς Κόρινθον ἔσθ’ ὁ πλοῦς», δηλαδή «δεν είναι για όλους τους άντρες η Κόρινθος».

Θαΐς: Η εταίρα που συνόδευε τον Μέγα Αλέξανδρο

Η Θαΐς έζησε τον 4ο αιώνα π.Χ. και συνόδευσε τον Μέγα Αλέξανδρο στις εκστρατείες του. Έμεινε περισσότερο γνωστή για την υποκίνηση της πυρπόλησης της Περσέπολης. Η Θαΐς καταγόταν από την Αθήνα και μάλλον ήταν ερωμένη του Πτολεμαίου, ενός από τους συντρόφους του Αλέξανδρου. Ο Αλέξανδρος ήθελε να κρατά τη Θαΐδα μαζί του, όπως είχε αναφέρει ο Αθήναιος, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρόσφερε και σε εκείνον σεξουαλικές υπηρεσίες, ίσως απλά εκτιμούσε τη συντροφιά της.

Η Θαΐς το 330 π.Χ. βρισκόταν με τον Αλέξανδρο σε εορτασμούς στο ανάκτορο της Περσέπολης και με μία ομιλία της τον έπεισε να το κάψει. Σύμφωνα με τον Κλείταρχο ήταν μία στιγμιαία παρόρμηση που οδήγησε στην πυρπόληση, ενώ οι Πλούταρχος και Διόδωρος Σικελιώτης, ισχυρίζονται ότι η Θαΐς μίλησε για το κάψιμο του ανακτόρου ως αντίποινα για το κάψιμο από τον Ξέρξη του Ναού της Αθηνάς στην Ακρόπολη της Αθήνας που είχε προηγηθεί το 480 π.Χ.

Σύμφωνα με τον Αθήναιο, η Θαΐς παντρεύτηκε τον Πτολεμαίο Α΄που μετά τον θάνατο του Αλέξανδρου έγινε βασιλιάς της Αιγύπτου. Εκείνος είχε και άλλες συζύγους, πρώτα την Ευρυδίκη και αργότερα τη Βερενίκη Α΄, η οποία έγινε η κύρια σύζυγός του και μητέρα του διαδόχου του.