6 τρόφιμα που δεν πρέπει να μπαίνουν στην κατάψυξη
- 14 ΜΑΙ 2025

Όταν φτιάχνεις μεγάλη ποσότητα φαγητού, η κατάψυξη είναι συχνά καλή λύση, αλλά όχι για όλα τα τρόφιμα. Κάποια αλλοιώνονται ή μπορεί να γίνουν επικίνδυνα. Παρ’ όλα αυτά όμως, η κατάψυξη είναι πολύ χρήσιμη: σταματά την ανάπτυξη βακτηρίων και μειώνει τον κίνδυνο τροφικών ασθενειών. Ενώ στο ψυγείο κάτι κρατά 3-4 μέρες, στην κατάψυξη μπορεί να διαρκέσει 3-4 μήνες. Αρκεί να ξέρεις τι μπορείς να καταψύξεις και πώς να το ζεστάνεις σωστά.
Με αυτό δεδομένο, υπάρχουν εξαιρέσεις στον κανόνα και καλό είναι να τις γνωρίζεις, ώστε τα κατεψυγμένα περισσεύματα να μη καταλήξουν στα σκουπίδια. Για το ποια τρόφιμα δεν πρέπει να μπαίνουν στην κατάψυξη, ειδικοί έχουν μοιραστεί μια λίστα με συγκεκριμένα τρόφιμα. Παρακάτω στα παρουσιάζουμε.
Ωμά αυγά
Όπως εξηγεί ειδικός, τα αυγά με το κέλυφος δεν πρέπει να μπαίνουν στην κατάψυξη, γιατί το υγρό στο εσωτερικό τους διαστέλλεται όταν παγώνει. Αυτό μπορεί να σπάσει το τσόφλι και να προκαλέσει διαρροή και ένα μικρό χάος στον καταψύκτη σου. Αν ένα αυγό σκάσει στην κατάψυξη, δεν είναι μόνο θέμα ακαταστασίας. Μπορεί να υπάρξει και κίνδυνος επιμόλυνσης, αφού τα ωμά αυγά μπορεί να περιέχουν σαλμονέλα.
Μαγειρεμένα αυγά
Τα μαγειρεμένα αυγά (όπως ομελέτες ή scrambled) δεν είναι ιδανικά για την κατάψυξη, αλλά για διαφορετικό λόγο. Δεν υπάρχει θέμα ασφάλειας, όμως η γεύση και η υφή αλλοιώνονται αισθητά και όχι προς το καλύτερο.
Γαλακτοκομικά
Η κατάψυξη μπορεί να προκαλέσει διαχωρισμό (τα συστατικά τους όπως το νερό και το λίπος διαχωρίζονται μεταξύ τους) σε πολλά γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως τα μαλακά τυριά (μπρι, ρικότα, κρέμα τυριού). Αντίθετα, τα σκληρά και ημίσκληρα τυριά, όπως το cheddar, το provolone ή το Muenster, μπορούν να καταψυχθούν, αν και η ποιότητά τους θα επηρεαστεί κάπως, σύμφωνα με το National Center for Home Food Preservation.
Τηγανητά
Τα τηγανητά φαγητά, όπως κοτόπουλο, καλαμαράκια ή το ψάρι, δεν διατηρούνται καλά στην κατάψυξη. Χάνουν την τραγανότητά τους και γίνονται νωπά. Καλύτερα να τα καταναλώνεις φρέσκα.
Ωμά λαχανικά
Λαχανικά με πολλή υγρασία, όπως μαρούλι, λάχανο, σέλερι, αγγούρι και ντομάτα, γίνονται μαλακά και άγευστα στην κατάψυξη λόγω του πάγου που σχηματίζεται μέσα τους. Αντί για κατάψυξη, προτίμησε το ψυγείο ή μαγείρεψέ τα πριν (π.χ. σε σούπες ή τουρσιά).
Φρούτα
Ορισμένα φρούτα, όπως καρπούζι, σταφύλια και εσπεριδοειδή, δεν παγώνουν καλά και χάνουν τη δομή και γεύση τους. Αντί να τα καταψύχεις, προτίμησε να τα αξιοποιήσεις σε μαρμελάδες (χωρίς ζελατίνη).