Στο “BIRTHLAND” είδα τις εργασιακές διακρίσεις να γίνονται θέατρο. Τα «καλά κορίτσια» πρέπει να μιλάνε γι΄αυτό
- 8 ΜΑΙ 2025

Από τη στιγμή που ξεκίνησα την εργασιακή μου σταδιοδρομία, ουκ ολίγες φορές έχω ερωτηθεί σε μία συνέντευξη ποια είναι η κατάσταση της προσωπικής μου ζωής και αν σκοπεύω να γίνω μαμά. Δεν είναι απλά μια αδιάκριτη ερώτηση, κρύβει μία λογική αντίθετη στην «απαγόρευση διακρίσεων κατά την πρόσληψη» που έχει κατοχυρωθεί από το Σύνταγμα. Κι όμως συνεχίζει να υπάρχει και να γίνεται. Όπως συνεχίζει να υπάρχει η αντίληψη ότι η εγκυμοσύνη είναι εμπόδιο αν θες να κάνεις καριέρα, φρένο στις φιλοδοξίες σου, διακόπτης “off” στα όνειρά σου. Στην παράσταση BIRTHLAND είδα όλα όσα δεν έπρεπε να αποτελούν δίλημμα για μία γυναίκα που μένει έγκυος να ορθώνονται μπροστά της.
Η Βένια Σταματιάδη και η Ελένη Αποστολοπούλου συνεργάζονται με την Σέρβα βραβευμένη θεατρική συγγραφέα Mina Petrić και δημιουργούν το θεατρικό έργο BIRTHLAND- Τα καλά κορίτσια δεν μιλάνε γι’ αυτά, το οποίο, με βιωματική αφετηρία, έχει ως θεματικό άξονα το πως μια γυναίκα καλλιτέχνης αντιμετωπίζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Βρέθηκα στο ΠΛΥΦΑ στις 7 Μαΐου και είδα πώς το πρόγραμμα Creative Europe και το Φεστιβάλ της Σαμοθράκης «γέννησαν» (see what I did there;) ένα έργο με το οποίο θα ταυτιστείς αν είσαι γυναίκα και θα αναγνωρίσεις τον εαυτό σου ειδικά αν ανήκεις στο ηλικιακό γκρουπ 30- 40.
Τι συμβαίνει στην παράσταση BIRTHLAND- Τα καλά κορίτσια δεν μιλάνε γι’ αυτά
Στην ταινία Τα καλά κορίτσια δε μιλάνε γι’ αυτά, η Βεατρίκη υποδύεται μια γυναίκα που κινδυνεύει να χάσει τη δουλειά της λόγω εγκυμοσύνης. Όμως, όσο προχωράει το γύρισμα οι χαρακτήρες αποσυντίθενται, η ιστορία καταρρέει και το σενάριο μοιάζει ολοένα και περισσότερο με τη ζωή της. Γίνεται η μυθοπλασία να μοιάζει τόσο με την πραγματικότητα;
Γιατί ταυτίστηκα βλέποντας τις Βένια Σταματιάδη και Ελένη Χαλαστάνη στη σκηνή
Η παράσταση BIRTHLAND- Τα καλά κορίτσια δε μιλάνε γι’ αυτά, είναι φτιαγμένη για να μιλήσει σε όλες τις γυναίκες που η μητρότητα δεν υπήρξε διακαής τους πόθος ενώ παράλληλα δεν την απέρριψαν κάθετα ως επιλογή στη ζωή τους από νωρίς. Κοινώς για τις γυναίκες που παλεύουν να καταλάβουν όχι μόνο αν θέλουν παιδί αλλά και γιατί. Αν είναι κάτι που η κοινωνία τους επιβάλλει ή οι επιθυμίες τους.
Μιλά για τις γυναίκες που θέλουν παιδί ή που δεν θέλουν παιδί κι όμως όποια κι αν είναι η απόφασή τους δυσκολεύονται να την πουν ανοιχτά, να επιλέξουν και να στηρίξουν αυτή την επιλογή γιατί «τα καλά κορίτσια δε μιλάνε γι’ αυτά».
Μιλά για τις γυναίκες που μετά τα 35 αρχίζουν να νιώθουν τους ώμους τους να βαραίνουν περίεργα, τον χρόνο να τους υπενθυμίζει την ύπαρξή του και να τους φωνάζει στο αυτί «Τώρα ή ποτέ». Ταυτόχρονα το ίδιο τους φωνάζουν και τα μεγαλύτερά τους όνειρα. Γιατί ο κόσμος μας που συνεχίζει να λειτουργεί με διακρίσεις και να βάζει εμπόδια στις γυναίκες που δεν θα έπρεπε να καλούνται να τα υπερπηδήσουν.
Το BIRTHLAND μιλά με έναν τρόπο άμεσο για τις γυναίκες της γενιάς μου, κάνει θεατρική πράξη συζητήσεις που έχουμε κάνει σε ανύποπτες στιγμές με τις φίλες μου. Μεταφέρει σχόλια που όλες έχουμε ακούσει, που μας έγιναν με «καλές προθέσεις» αλλά έστειλαν το μυαλό μας προς ανατίναξη. Που μας έκαναν να νιώθουμε πιο μόνες από ποτέ. Είναι το ταξίδι που κάνει καθεμία μέσα της για να βρει μία δύναμη που δεν θα έπρεπε να είναι τόσο προσωπική υπόθεση τελικά.
Μπροστά στη μητρότητα θα έπρεπε να βρίσκουμε ένα χωριό, το δίκτυο ανθρώπων που θα μας στήριζε όσο προσπαθούμε να ισορροπήσουμε στο τεντωμένο σκοινί των διλημμάτων (που δεν υπάρχουν για τους άντρες που απλά κάθε τους επιλογή αντιμετωπίζεται με κατανόηση). Θα έπρεπε να έχουμε ένα υποστηρικτικό δίκτυο που θα έκανε την επιλογή μας όχι εύκολη, ούτε δύσκολη αλλά έστω κανονική υπόθεση.
Αντίθετα βρίσκουμε κρίσεις, αδιανόητες συμβουλές, προτροπές που αγνοούν τις δικές μας επιθυμίες, απόλυτη αγωνία γύρω μας για το τι θα σημάνει η κάθε μας επιλογή για το μέλλον μας.
Γιατί να το δεις;
Γιατί η Βένια Σταματιάδου και η Ελένη Χαλαστάνη θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον σου από το πρώτο δευτερόλεπτο και θα σε τραβήξουν κοντά τους σε ένα ταξίδι στον γυναικείο ψυχισμό και στη σύγχρονη κοινωνία που κρατά 70′. Και ακολουθώντας τη σκηνοθεσία της Ελένης Αποστολοπούλου θα σε παρασύρουν σε μια διαδρομή όπου τα όρια μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας είναι δυσδιάκριτα, ωστόσο όσα θα ακούσεις κατά τη διάρκειά αυτού του ταξιδιού είναι πιο ρεαλιστικά απ’ όσο θα ήθελες.
Θα τις βλέπεις να κινούνται στον χώρο, θα τις παρατηρείς ακόμα κι όταν τα βίντεο της παράστασης θα προβάλλονται στον χώρο και ποιητικά θα σε ταξιδεύουν στη φύση, στην πόλη και στον ρεαλισμό της ανακοίνωσης μίας εγκυμοσύνης από μία γυναίκα στον εραστή της, να κυκλοφορούν στο λιτό και καθαρό σκηνικό της Μυρτώς Κοσμοπούλου, και θα τις ακολουθείς με το βλέμμα σου παντού.
Και στο τέλος θα τις νιώσεις δικές σου, φίλες σου, αδερφές σου. Στο BIRTHLAND θαύμασα μία δημιουργική γυναικεία σύμπραξη αφιερωμένη στα πράγματα για τα οποία ευτυχώς τα «καλά» κορίτσια αρχίζουν να μιλάνε. Αλλά πάνω απ’ όλα βρήκα κατανόηση και καταφύγιο, ένιωσα λιγότερο μόνη. Όπως θα πρέπει να νιώθει η κάθε μία από εμάς.
Info
BIRTHLAND- Τα καλά κορίτσια δεν μιλάνε γι’ αυτά
Κείμενο: Mina Petrić σε συνεργασία με τις Βένια Σταματιάδη & Ελένη Αποστολοπούλου
Σκηνοθεσία: Ελένη Αποστολοπούλου.
Παίζουν: Βένια Σταματιάδη & Ελένη Χαλαστάνη. Σε βίντεο ο Σταύρος Μοίρας
Επόμενες παραστάσεις: 8, 9, 11, 14, 15, 16, 18, 28, 29 και 30 Μαΐου 2025 στο ΠΛΥΦΑ.
Εισιτήρια εδώ.