Να είσαι αδύνατη, να κάνεις παιδιά, να φροντίζεις το σπίτι: Τo “womansphere” είναι η πιο ύπουλη προπαγάνδα
- 30 ΑΠΡ 2025

Τι είναι το womansphere και γιατί θεωρείται προπαγάνδα που στοχεύει τις νέες γυναίκες με αφοπλιστικά αντιφεμινιστικό περιεχόμενο (μιλά κυρίως για τη «τη γυναικεία παρόρμηση να φροντίζεις τον άντρα σου»); H επιστροφή σε ένα ιδεαλιστικό και στην πραγματικότητα ουτοπικό παρελθόν όπου το να είσαι σύζυγος και μητέρα θεωρούνταν ο μοναδικός σκοπός μιας γυναίκας. Είναι ένα συντηρητικό Cosmopolitan.
Αν μπεις στο προφίλ της Brett Cooper που έχει αποκτήσει πάνω από 1,5 εκατομμύριο συνδρομητές (γυναίκες στην πλειοψηφία) στο κανάλι της στο YouTube, μέσω του οποίου ανεβάζει ακροδεξιό περιεχόμενο για θέματα ποπ κουλτούρας, θα καταλάβεις. Επίσης το κοινό της στο Spotify αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από γυναίκες. Και όλοι ξέρουμε ότι οι νέες γυναίκες (ναι, Gen Z γυναίκες) που μεγάλωσαν με(σα) social media έχουν πραγματικά μια διαστρεβλωμένη αίσθηση της πραγματικότητας (delulu is not the solulu).
Τι λέει η συγκεκριμένη; Αντί να προσπαθούν να τα έχουν όλα, οι γυναίκες πρέπει να αλλάξουν τις προτεραιότητές τους επειδή «αν δεν πηγαίνεις γυμναστήριο, αν δεν φροντίζεις τον εαυτό σου, αν δεν σου αρέσουν τα παιδιά, αν σε νοιάζει μόνο η καριέρα σου και μισείς την πατριαρχία, τότε ένας ελκυστικός άντρας δεν πρόκειται να σε επιλέξει».
Δεν είναι η μόνη που έχει βάλει στόχο να κάνει τις νέες γυναίκες «αντιφεμινίστριες» στην Αμερική (και όλοι ξέρουμε ότι ένα φαινόμενο που γίνεται τάση στην Αμερική, έρχεται μετά και στην Ευρώπη και για κάποιο περίεργο λόγο γίνεται νόρμα στην Ελλαδα). Υπάρχουν και τα περιοδικά lifestyle όπως τα Conservateur και Evie (με τίτλους όπως «Θέλεις να σε αφήσει έγκυο ο άντρας σου; Μαγειρέψτε του αυτά τα 10 πιάτα»), το Club Candace της Candace Owens (που παρουσιάζει τον εαυτό της ως μια πιο mainstream influencer γυναικών, προσφέροντας μια λέσχη βιβλίου και μια εφαρμογή γυμναστικής που απευθύνεται ειδικά σε νέες μητέρες), την εκπομπή Maha («Make America Healthy Again») της Alex Clark, το Culture Apothecary, το Relatable της συντηρητικής χριστιανής influencer Allie Beth Stuckey, και το podcast Gaines For Girls της κολυμβήτριας που έγινε αντι-τρανς ακτιβίστρια Riley Gaines. Και μια στρατιά από τις influencers “femcel” που αυτοπροσδιορίζονται ως η γυναικεία απάντηση στον Andrew Tate.
Δεν θα ήταν ωραίο αν μπορούσες να επιλέξεις να μείνεις σπίτι και να μεγαλώσεις παιδιά, αντί να σε αναγκάζουν να δουλέψεις επειδή η ζωή είναι τόσο ακριβή; Αυτό πρεσβεύουν: οι γυναίκες να γίνουν υποτακτικές νοικοκυρές, οι άνδρες σταθερά οι ισχυροί πάροχοι. Ισχυρίζονται ότι τα φιλελεύθερα μέσα ενημέρωσης και το Hollywood προωθούν τη φεμινιστική προπαγάνδα και γι’ αυτό πρέπει να αντισταθούν. Μιλούν με τρόπο που κάνει όλα όσα λένε να φαίνονται ως κοινή λογική και έρχονται σε αντίθεση με «το περιστασιακό σεξ, τον καριερισμό ή τον ιδεολογικό ακτιβισμό» που αποδίδεται στον φεμινισμό.
Αν δεν καταλαβαίνεις ότι είναι τρομακτικά οπισθοδρομικό και θα στερούσε από τις γυναίκες την ελευθερία και την οικονομική τους ανεξαρτησία, υπάρχει πρόβλημα.
Αν ακούσεις κάποιον να λέει ότι οι αξίες μας έχουν απομακρυνθεί από αυτό που πραγματικά έχει σημασία, σε προειδοποίησα. Είναι ακροδεξιός λύκος ντυμένος σαν αρνάκι.
Γιατί; Τα τελευταία χρόνια, η Turning Point (συντηρητική ακτιβιστική ομάδα, η οποία έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην προσέλκυση ψήφου υπέρ του Donald Trump) έχει επενδύσει εκατομμύρια στην καλλιέργεια ενός εναλλακτικού χώρου δεξιών μέσων ενημέρωσης. Μετά τις εκλογές, η ομάδα δήλωσε στους New York Times ότι είχε δημιουργήσει περίπου 350 δεξιούς influencers. «Κάναμε μακροπρόθεσμες επενδύσεις σε δημιουργούς και σε επιδραστικές φωνές που πιστεύουμε ότι θα διαμορφώσουν την κοινή γνώμη του αύριο», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής Charlie Kirk.
Αν ψάχνεις άλλη μια προπαγάνδα αυτομίσους για νέες γυναίκες αναγκασμένες να συγκρίνουν την θηλυκότητά τους με ανέφικτα πρότυπα, το womansphere είναι αυτό που ψάχνεις.