PUBLI

Τις Κυριακές (δεν) αράζουμε

Της Αναστασίας Καρακατσάνη*

Εκτός αν είσαι αθλητής που προπονείσαι! Τότε το ξυπνητήρι χτυπάει αξημέρωτα και σήμερα. Ξεκινάς με ένα μικρό πρωινό για να βγουν τα χιλιόμετρα και λίγο καφέ για τη γεύση. Τσεκάρεις τον καιρό, ντύνεσαι, βάζεις τα κατάλληλα παπούτσια και φεύγεις για το ραντεβού με την παρέα σου.

Στις 9 ακριβώς συναντιέστε στο στάδιο. Συγχρονίζετε τα ρολόγια και βάζετε το gps στο 100%  για μην χάνετε λεπτό τον ρυθμό σας. Και ξεκινάτε. Τρέχετε στην παραλιακή και αν και δεν το πάτε και τελείως χαλαρά, γελάτε, σπάτε πλάκα. «Πρέπει να ήμαστε οι μοναδικοί  που τρέχουμε τέτοια μέρα και τέτοια ώρα», πετάει ένας από τους συναθλητές. Και ξαφνικά βλέπετε ανθρώπους όλων των ηλικιών να σας λένε καλημέρα επί τροχάδην: Ζευγάρια, οικογένειες-μαμά, μπαμπάς, παιδάκια- παρέες νεαρών και πιο ηλικιωμένων. Όλοι τους εξοπλισμένοι με τα κατάλληλα εφόδια για να μην αφυδατωθούν. Όσο περνάει η ώρα γύρω σας μαζεύονται όλο και περισσότερα άτομα που τρέχουν κατά μήκος της ακτής, ενώ ένα γκρουπ από ποδηλάτες σας προσπερνάει και σας χαιρετάει. Και τα χιλιόμετρα συμπληρώνονται σιγά σιγά. Η προπόνηση τελειώνει, η ανακούφιση -και μαζί και η ευεξία- έρχονται.

Το τρέξιμο έχει γίνει μέρος της καθημερινότητας και στην Ελλάδα. Είναι πλέον σαφές. Άραγε τι μας έκανε να σηκωθούμε από τους καναπέδες μας και να αρχίσουμε να τρέχουμε ακόμα και τα πρωινά των Κυριακών; Οι αγώνες δρόμου σε όλη την χώρα; Ο σκοπός τους;  Όταν ξέρεις ότι τα έσοδα των αγώνων πάνε σε παιδιά και συνανθρώπους σου που το έχουν ανάγκη, συμμετέχεις πιο εύκολα και εσύ. Και τότε είναι που θα το αγαπήσεις. Γιατί ο αθλητισμός είναι χαρά και νιώθεις καλά όταν τρέχεις έστω και τη μια μέρα της εβδομάδας που προλαβαίνεις… Μέχρι να έρθει αυτή η Κυριακή πρωί που θα έχεις αγώνα…!

 

* Η Αναστασία είναι πρωταθλήτρια μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων. Το 2013 κατέπληξε το κοινό στην Φινλανδία με την κούρσα των 10.000 μ. σημειώνοντας ρεκόρ στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νέων κλειστού στίβου. Το 2014 και το 2015 ήταν η πρώτη γυναίκα που έκοψε το νήμα στα 10 χλμ. του Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας. Τον Μάρτιο του 2016 δοκίμασε για πρώτη φορά τις δυνάμεις της στο Πρωτάθλημα Ημιμαραθωνίου που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 5ου Ημιμαραθωνίου της Αθήνας και ανέβηκε στο βάθρο της 2ης θέσης, ενώ στον 35ο Αυθεντικό μαραθώνιο της Αθήνας τερμάτισε 2η Ελληνίδα στον αγώνα 10 χλμ. Η νεαρή αθλήτρια, στα λίγα χρόνια της επίσημης αθλητικής της καριέρας, μετράει ήδη πολλά ρεκόρ αλλά και διεθνείς διακρίσεις στα 1.500μ. – 3.000μ. – 5.000μ. – 10.000μ. και στον Ημιμαραθώνιο. Από το 2012 εκπροσωπεί την WIND και την WIND Running Team συμβάλλοντας στην προσπάθεια ανάπτυξης του δρομικού φαινομένου στην Ελλάδα. Είναι γεννημένη στις 10 Ιανουαρίου 1992 στον Βόλο.