PUBLI

Papercut Installation: “Diorama”

Μέθοδος σκηνικής αναπαράστασης που εφευρέθηκε από τους Daguerre και Bouton στην οποία ένας πίνακας τοποθετείται για θέαση σε απόσταση μέσα από ένα μεγάλο άνοιγμα. Μέσω ενός συνδυασμού διαφανών και αδιαφανών στρωμάτων, μεταδιδόμενου και ανακλώμενου φωτός και μέσω οθονών και κλείστρων, παράγεται μεγάλη ποικιλία σκηνικού εφέ. [1913 Webster]

Διόραμα: (δια+όραμα) βλέπω δια μέσου, αυτό που βλέπω, θέαμα.

Το σύνολο του έργου «ΔΙΟΡΑΜΑ» σχετίζεται με την αναπαράσταση της αρμονικής σύνδεσης του ανθρώπου και της φύσης και τη δημιουργία αινιγματικών εγκαταστάσεων γύρω από τις έννοιες αυτές.

Τα ρυθμικά επαναλαμβανόμενα μοτίβα συνθέτουν έναν τρισδιάστατο αέρινο κόσμο εμπνευσμένο από τις καμπύλες της φύσης. Το τεχνητό αυτό περιβάλλον αναπτύσσεται μέσα σε αχνά όρια που εκφράζουν μια ανάγκη φυγής και άρνησης αυστηρού περιορισμού, μια συμβολική χωρική ελευθερία.

Το λευκό χρώμα επιλέχθηκε ως ένα αρχετυπικό χρώμα το οποίο σε διαφορετικές χώρες και περιόδους έχει υπάρξει σύμβολο ενός μεγάλου εύρους εννοιών όπως αρμονία, απλότητα, τελειότητα, αθωότητα, αλήθεια, νεότητα, ιερότητα, πνευματική ωριμότητα και ευαισθησία. Η επιλογή του μαύρου λεπτού περιγράμματος στα ζωγραφικά έργα αποτελεί απλώς μια απόπειρα ήπιας οριοθέτησης του ιερού λευκού.

H παρουσία του ανθρώπου στο σύνολο του έργου έχει κυρίαρχο ρόλο, με μια πρόθεση εξιδανίκευσής του που σχετίζεται άμεσα με την αρμονική του συνύπαρξη με τη φύση.

Η σύνδεση αυτή υπάρχει και σε επίπεδο υφής καθώς η πορώδης επιφάνεια του χαρτιού έχει παρόμοια αίσθηση με τα φύλλα των λουλουδιών. Σε επίπεδο δομής, το τελικό αποτέλεσμα των έργων προκύπτει από πειραματισμούς και τυχαίες συνδέσεις των στοιχείων με τη τεχνική της χαρτοκοπτικής και του κολάζ.

Υπάρχουν σαφείς επιρροές από τις βιολογικές δομές, την ασιατική παραδοσιακή χαρτοκοπτική, από τις μικρής κλίμακας μακέτες θεάτρου (διόραμα) και από το κίνημα art nouveau.

Βιογραφικό Σημείωμα

Η Θεανώ Γιαννέζη γεννήθηκε και μένει στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του τμήματος εικαστικών και εφαρμοσμένων τεχνών της σχολής Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης. Κύρια απασχόλησή της είναι η ζωγραφική, η ραπτική, η κατασκευή κοσμημάτων και η μουσική.

Η ζωγραφική ήταν πάντα μια ωραία ενασχόληση η οποία τα τελευταία χρόνια έχει μετατραπεί σε πλήρη απασχόληση. Τα έργα της έχουν λάβει θετικές κριτικές σε φεστιβάλ τέχνης και street art και η ίδια εξακολουθεί να έχει διαρκή παρουσία σε εκθέσεις πανελλαδικώς. Η ραπτική και η κατασκευή κοσμημάτων είναι ένα παρακλάδι της δημιουργικής της εκφραστικότητας και οι καλλιτεχνικές της ανησυχίες, την οδήγησαν στη δημιουργία μοναδικών κομματιών, όπως mini hats, qoif-fascinators, τσάντες φακέλους κλπ. Επιπλέον έχει γνώσεις βιολοντσέλου, πιάνου και ηλεκτρικού μπάσου. Θα την πετύχεις σίγουρα στις εμφανίσεις του συγκροτήματος Craang, όπου παίζει μπάσο. 

Από το 2011 έχει συνεχή παρουσία σε ομαδικές εκθέσεις:

2016-7PLY PROJECT, CACT, λιμάνι Θεσσαλονίκης

2016- BOOK IT, ΕΚΘΕΣΗ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗΣ ΒΙΒΛΙΟΥ, Crossroads hostel, Θεσσαλονίκη

2016- ΕΚΘΕΣΗ 1ου ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΑΠΘ, Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης 2015- DO THE BUZZ BY METAXA, La Doze, Θεσσαλονίκη

2015- STREET ART FESTIVAL, Υπαίθριος χώρος ΔΕΘ, Θεσσαλονίκη

2015- STAMP FESTIVAL, Στοά Αγ. Μηνά, Θεσσαλονίκη

2015- LOB ART FESTIVAL, χώρος βιομηχανικής κληρονομιάς ΕΡΙΑ, Νάουσσα

2015- 7PLY PROJECT, CACT, Λιμάνι Θεσσαλονίκης

2014- ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΤΟΥ 1ου ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ “TO THE POINT”, Αγγέλων Βήμα, Αθήνα

2014- RING THE ALARM 4, La Doze, Θεσσαλονίκη

2014- GANG BAG BY SPANAKI, Box Gallery, Θεσσαλονίκη

2014- STREET ART FESTIVAL,Υπαίθριος χώρος ΔΕΘ, Θεσσαλονίκη

2014- 7PLY PROJECT, Κέντρο Πολιτισμού Τούμπα, Θεσσαλονίκη

2014- CUSTOM VINYL SLEEVES EXHIBITION, Propaganda RollinCo., Θεσσαλονίκη

2013- RING THE ALARM 3, La Doze, Θεσσαλονίκη

2013- STREET ART FESTIVAL, Στρατόπεδο Κόδρα, Θεσσαλονίκη

2013- 6o BOARDING PASS FESTIVAL, Αρμενιστής, Χαλκιδική

2013- 7 PLY PROJECT EXHIBITION, Propaganda, Θεσσαλονίκη

2013- POSTER BIKE ART EXHIBITION, Θεσσαλονίκη

2012- THE TOY ARMY SHOW! PAPER EDITION, Box Gallery, Θεσσαλονίκη

2012- ART IS HARD, CONTEMPORARY ART FESTIVAL, Αθήνα

2012- PIMP MY CAN EXHIBITION, Box Gallery, Θεσσαλονίκη

2011- CONTACT#3 CROSS MY ART FESTIVAL, Θεσσαλονίκη

 

Πληροφορίες:

Τόπος: Booze :Cooperativa,
Κολοκοτρώνη 57 Αθήνα (Μετρό Μοναστηράκι)

Εγκαίνιά: Πέμπτη, 15
Δεκεμβρίου 2016 και ώρα 20:30

Διάρκεια: 15 Δεκεμβρίου
2016 – 10 Ιανουαρίου 2017

Ώρες Λειτουργίας:
Καθημερινά 11:00-22:00

Είσοδος Ελεύθερη