PUBLI

H Wonder Woman σε αριθμούς

Ένα σχεδόν χρόνο μετά το εντυπωσιακό της κινηματογραφικό ντεμπούτο στην ταινία του Ζακ Σνάιντερ, «Batman v Superman: Η Αυγή της Δικαιοσύνης», η Αμαζόνα πολεμίστρια, Γουόντερ Γούμαν, ετοιμάζεται για την πολυαναμενόμενη σόλο ταινία της. Στον ομώνυμο ρόλο της Νταιάνα Πρινς/Γουόντερ Γούμαν θα δούμε και πάλι την ακαταμάχητη Γκαλ Γκαντότ, ενώ η σκηνοθεσία είναι της Πάτι Τζένκινς («Monster», «The Killing»).

Πριν να γίνει γνωστή ως η Γουόντερ Γούμαν, ήταν η Νταϊάνα, πριγκίπισσα των Αμαζόνων, μεγαλωμένη σε ένα προστατευμένο από τον κόσμο, παραδεισένιο νησί και εκπαιδευμένη να γίνει μια ανίκητη πολεμίστρια. Η ζωή της αλλάζει, όταν ένας Αμερικάνος πιλότος πέφτει στις ακτές του νησιού της και της λέει για ένα μεγάλο πόλεμο που εξαπλώνεται στον έξω κόσμο. Η Νταϊάνα θα αποφασίσει να αφήσει τον κόσμο της, πεπεισμένη ότι μπορεί να σταματήσει την απειλή. Πολεμώντας δίπλα στους ανθρώπους, σε έναν πόλεμο χωρίς προηγούμενο, η Νταϊάνα θα ανακαλύψει το εύρος των δυνάμεων της… και μαζί το πραγματικό της πεπρωμένο.

Διπλά στην Γκαλ Γκαντότ θα δούμε επίσης τον Κρις Πάιν (ταινίες «Star Trek», «Πάση Θυσία») ως τον Κάπτεν Τρέβορ και τους Ρόμπιν Ράιτ («The Girl with the Dragon Tattoo», «House of Cards»), Ντάνι Χάστον («Clash of the Titans», «X-Men Origins: Wolverine»), Ντέιβιντ Θιούλις (ταινίες «Harry Potter», «The Theory of Everything»), Κόνι Νίλσεν («The Following», «Gladiator»), Ελένα Ανάγια («The Skin I Live In»), Γιούεν Μπρέμνερ («Exodus: Gods and Kings», «Snowpiercer»), Λούσι Ντέιβις («Shaun of the Dead», FX’s «Better Things»), Λίζα Λόβεν Κόνγκσλι (επερχόμενο «Ashes of the Snow»), Γιουτζίν Μπρέιβ Ροκ (AMC’s «Hell on Wheels») και Σαΐντ Ταγκμάουϊ («American Hustle»).

Το σενάριο της ταινίας είναι του Άλαν Χάινμπεργκ, σε ιστορία των Ζακ Σνάιντερ, Άλαν Χάινμπεργκ και Τζέισον Φους.

Η παραγωγή της ταινίας είναι των Τσαρλς Ρόβεν, Ζακ Σναίντερ, Ντέμπορα Σνάιντερ και Ρίτσαρντ Σάκλ, ενώ οι Στίβεν Τζόουνς, Γουέσλι Κόλερ, Τζοφ Τζονς, Τζον Μπεργκ και Ρεμπέκα Στιλ Ρόβεν συνεργάζονται στην εκτέλεση παραγωγής.

Στην ομάδα παραγωγής θα δούμε επίσης τον διευθυντή φωτογραφίας, Μάθιου Τζένσεν («Chronicle», «Fantastic Four», «Game of Thrones»), την υποψήφια για Όσκαρ, σχεδιαστή παραγωγής Αλίν Μπονετό («Amélie», «A Very Long Engagement», «Pan»), τον βραβευμένο με Όσκαρ μοντέρ, Μάρτιν Γουόλς («Chicago», «Jack Ryan: Shadow Recruit», «V for Vendetta»), και την βραβευμένη με Όσκαρ ενδυματολόγο Λίντι Χέμινγκ (τριλογία «The Dark Knight», «Topsy-Turvy»). Η μουσική είναι του συνθέτη Ρούπερτ Γκρέγκσον-Ουίλιαμς («Hackshaw Ridge», «The Legend of Tarzan»).

Η ταινία «Wonder Woman» βασίζεται στους χαρακτήρες της DC, ενώ ο χαρακτήρας της Wonder Woman  δημιουργήθηκε από τον Γουίλιαμ Μούλτον Μάρστον.

H Wonder Woman σε αριθμούς

1 Σταθερό παγκόσμιο σύμβολο δύναμης, χάρης, σοφίας και δέους, που γεννήθηκε στις σελίδες της DC Comics και μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη από την Γκαλ Γκαντότ, στην ταινία της Πάτι Τζένκινς, Wonder Woman.

1η Στα χρονικά σόλο κινηματογραφική ταινία της Wonder Woman στη θρυλική 75χρονη ιστορία της ηρωίδας, και η πρώτη κινηματογραφική περιπέτεια στη σύγχρονη εποχή των ταινιών με υπερήρωες, με πρωταγωνίστρια μια γυναίκα.

1 Godkiller (Φονιάς των Θεών) – το θεϊκό σπαθί που χάρισε ο Δίας στις Αμαζόνες, το οποίο μπορούν να χειριστούν μόνο οι πιο δυνατές ανάμεσα τους.

2 Προσεγγίσεις στη θρυλική στολή της Wonder Woman, η πρώτη από τις οποίες δημιουργήθηκε από τον ενδυματολόγο Μάικλ Γουίλκινσον για τις ανάγκες της ταινίας Batman v Superman: Dawn of Justice, και βελτιώθηκε από την βραβευμένη με Όσκαρ ενδυματολόγο Λίντι Χέμινγκ, στην ταινία Wonder Woman.

2η Ταινία στην οποία η Γκαλ Γκαντότ πρωταγωνιστεί ως η Νταϊάνα ή αλλιώς Wonder Woman, μετά από το ντεμπούτο της στο Batman v Superman, το οποίο έθεσε τις βάσεις για να δούμε στη μεγάλη οθόνη την ιστορία της επικής καταγωγής της, στην ταινία Wonder Woman.

 

3 Pop culture icons έχει υποδυθεί ο Κρις Πάιν: τον Κάπτεν Τζέϊμς Τ. Κέρκ στις ταινίες Star Trek, τον Τζακ Ράιαν, στην ταινία Jack Ryan: Shadow Recruit και τον Σμηναγό Στιβ Τρέβορ στην ταινία Wonder Woman, έναν Αμερικάνο αξιωματικό της Υπηρεσίας Πληροφοριών που θα κάνει αναγκαστική προσγείωση στα νερά της Θεμίσκυρας, φέρνοντας τον πόλεμο των ανθρώπων στο μυθικό νησί της Νταϊάνα, για να γίνει στη συνέχεια ο παρτενέρ της στα ηρωικά κατορθώματα της.

3 Κακοποιοί — “ένας ψεύτης, ένας δολοφόνος και ένας λαθρέμπορος” — τους οποίους στρατολογεί ο Στιβ Τρέβορ για να βοηθήσουν την Νταϊάνα να φτάσει στην πρώτη γραμμή του πολέμου στην προσπάθεια της να προστατεύσει την ανθρωπότητα από τον Άρη. Πρόκειται για τον μυστικό πράκτορα Σαμίρ (Σαίντ Ταγκμάουϊ), τον Σκοτσέζο ελεύθερο σκοπευτή Τσάρλι (Γιούεν Μπρέμνερ), και τον επιτυχημένο Ινδιάνο λαθρέμπορο με το όνομα ‘Ο Αρχηγός’ (Γιουτζίν Μπρέιβ Ροκ).

5 Φιναλίστ από εκατοντάδες ηθοποιούς που έκαναν οντισιόν για το ρόλο της Wonder Woman / Νταϊάνα στο Batman v Superman. Μόνο μια ενσάρκωνε την έμφυτη δύναμη και το ευγενικό της πνεύμα: η Γκαλ Γκαντότ.

5 Σετ πανοπλίας της Wonder Woman κατασκευάστηκαν για την ταινία από ένα υλικό που μοιάζει πεπαλαιωμένο, αλλά είναι αρκετά εύκαμπτο για τις σκηνές δράσης, μαζί με τις επεκτάσεις για τις αρθρώσεις και το προστήθιο πανοπλίας.

5 Βασικά όπλα και αξεσουάρ κραδαίνει η Wonder Woman: το Λάσο της Αλήθειας, που υποχρεώνει οποιονδήποτε κρατάει να λέει την αλήθεια, τα μαγεμένα Περικάρπια που αποκρούουν τις σφαίρες, το άθραυστο σπαθί Φονιάς των Θεών, μια Ασπίδα που την προστατεύει και την βοηθάει να αμύνεται, και την θρυλική και πολυαγαπημένη Τίαρα της Νταϊάνα.

 

6 Μήνες κατά τους οποίους περισσότεροι από 30 ηθοποιοί συμμετείχαν σε ένα επίπονο boot camp υπό τις οδηγίες του προπονητή Μαρκ Τουάιτ, για να μεταμορφωθούν στις Αμαζόνες πολεμίστριες.

6 Η ηλικία του παραγωγού Ρίτσαρντ Σακλ όταν πρωτοείδε την Wonder Woman στο πρόσωπο της Λίντα Κάρτερ, στην κλασσική ομώνυμη σειρά της δεκαετίας του 1970, που έκανε ντεμπούτο στην αμερικάνικη τηλεόραση το 1975, και προβλήθηκε για δυο ακόμη χρόνια, με τίτλο The New Adventures of Wonder Woman.

6 Επαγγελματίες αθλήτριες/ειδικοί φυσικής κατάστασης που εντάχθηκαν στο καστ της Wonder Woman σαν Αμαζόνες πολεμίστριες: η Αμερικανίδα πρωταθλήτρια του μποξ Αν Γουλφ, η Καναδέζα κάτοχος μεταλλίου στο Wushu Σαμάνθα Τζο, η Βρετανίδα πενταθλήτρια Τζένι Πέισι, η Σουηδέζα Thai boxer/πολεμίστρια MMA Μάντλιν Βαλ, η Βρετανίδα ειδικός fitness Ζόι Σέλεϊ και η Αμερικανίδα πρωταθλήτρια του CrossFit Μπρουκ Ενς.

8 Χρονών είναι η Νταϊάνα, όταν την συναντούμε στην ταινία, ένα ρόλο που υποδύεται η πρωτοεμφανιζόμενη Λίλι Άσπελ, το μόνο παιδί στον απομονωμένο κόσμο των Αμαζόνων, την Θεμίσκυρα, που ονειρεύεται να γίνει μεγάλη πολεμίστρια, ενάντια στις επιθυμίες της προστατευτικής μητέρας της, Βασίλισσας Ιππολύτης.

~8ος Αιώνας Π.Χ.:  η θρυλική εποχή των Αμαζόνων, της μυθικής φυλής των γυναικών πολεμιστριών που η σφοδρότητα τους στην μάχη απαθανατίστηκε για πρώτη φορά από τον Όμηρο στο έπος της Ιλιάδας. Ο θρύλος τους θα ενέπνεε μετά από πολλούς αιώνες την δημιουργία της Νταϊάνα, ή αλλιώς Wonder Woman. 

#8 Το τεύχος του All Star Comics, που κυκλοφόρησε στα περίπτερα τον Οκτώβριο του 1941 και έδωσε στους φαν των Batman και Superman την πρώτη τους ματιά σε μια νέα Υπερηρωίδα, που η δύναμη και αντοχή της ήταν συνώνυμες με την συμπόνια της. Το όνομα της Wonder Woman, την οποία εμπνεύστηκε ο Γουίλιαμ Μούλτον Μάρστον, με το ψευδώνυμο Τσαρλς Μούλτον, με την υποστήριξη της συζύγου του, Ελίζαμπεθ Χόλογουεϊ Μάρστον, και σε αξέχαστο σχέδιο του Χάρι Τζ. Πίτερ.

 

9 Μήνες προπονήθηκε η Γκαλ Γκαντότ με τον προπονητή φυσικής κατάστασης Ρούμπα Βρμπα και τον συντονιστή των stunts Ντέιμον Κάρο, για να τελειοποιήσει την δύναμη, αντοχή, ανθεκτικότητα και χάρη της Wonder Woman.

9 Ταινίες στις οποίες έχουν συνεργαστεί την τελευταία δεκαετία η παραγωγός Ντέμπορα Σνάιντερ και ο Ζακ Σνάιντερ — από το blockbuster 300 το 2006, σε σκηνοθεσία Ζακ Σνάιντερ, μέχρι την πολυαναμενόμενη ταινία της Πάτι Τζένκινς, Wonder Woman το 2017.  

10 Εκατομμύρια φανς διάβαζαν φανατικά την Wonder Woman στα comics το 1944, σε τέσσερις διαφορετικούς τίτλους: τους Wonder Woman, Sensation, Comic Cavalcade και All Star Comics, με το τελευταίο να φιλοξενεί επίσης την ομάδα υπερηρώων, Justice Society of America. 

12 Χρόνια κατά τα οποία ο παραγωγός Τσαρλς Ρόβεν βοήθησε να μεταφερθούν θρυλικοί Σούπερ Ήρωες της DC στη μεγάλη οθόνη σε επτά ταινίες — από την ταινία του Κρίστοφερ Νόλαν, Batman Begins, το 2005, μέχρι την ταινία της Πάτι Τζένκινς, Wonder Woman, το 2017.

20 Η ηλικία στην οποία η Ρόμπιν Ράιτ, η δυναμική Αντιόπη – που εκπαιδεύει μυστικά την ανιψιά της Νταϊάνα, για να αντιμετωπίσει τον απόλυτο αντίπαλο των Αμαζόνων – κέρδισε τον πρώτο της κινηματογραφικό ρόλο στο αγαπημένο σινέ-παραμύθι The Princess Bride.

38 Τοποθεσίες μεταξύ δύο χωρών — της Ιταλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου — όπου η σκηνοθέτης της Wonder Woman Πάτι Τζένκινς, το συνεργείο και η ηθοποιοί επισκέφθηκαν για τις ανάγκες των γυρισμάτων, ανάμεσα στα οποία  τα αυθεντικά μέρη της Ιταλίας: Ακτή Αμάλφι, Happy Village, Ματέρα, και Castel del Monte, όπως και τα Victoria House, Australia House, Sicilian Avenue, Βρετανικό Μουσείο και Tilbury Fort στο Ηνωμένο Βασίλειο. 

42 Χρόνια μπροστά ή πίσω από την κάμερα για τον Ντάνι Χάστον – που δημιουργεί έναν υπολογίσιμο κακό στο πρόσωπο του Λούντεντορφ, τον διπρόσωπο στρατηγό που θέλει να σαμποτάρει τις διαπραγματεύσεις για ειρήνη, με σκοπό έναν αδιάκοπο πόλεμο – συνεχίζοντας την κινηματογραφική κληρονομιά του παππού του, και αναγνωρισμένου ηθοποιού Γουόλτερ Χάστον, και του πατέρα του, του θρυλικού σκηνοθέτη, Τζον Χάστον.

75η Επέτειος της πιο γνωστής και δημοφιλούς γυναίκας υπερηρωίδας σε όλο τον κόσμο, ένα ασταμάτητο σύμβολο ισότητας, δύναμης και αλήθειας, μια επέτειος που θα γιορταστεί με τον καλύτερο τρόπο, μέσα από την πρώτη σόλο ταινίας της με τίτλο, Wonder Woman.

100 Αντιασφυξιογόνες μάσκες, σχεδιάστηκαν χειροποίητα για την Wonder Woman από τον Τέρι Γουντ και την ομάδα του, για χρήση στις σκηνές που διαδραματίζονται στο εργαστήριο της Δρ. Μαρού και στο εργοστάσιο των πυρομαχικών.  

~700 Π.Χ.— η χρονιά που ο Άρης, ο μυθικός Θεός του πολέμου και γιος του Δία, περιγράφηκε από τον Έλληνα ποιητή Ησίοδο, στην Θεογονία πως “σπάει ασπίδες” και “λεηλατεί πόλεις” – προσωποποίηση της καταστροφής και βαρβαρότητας του πολέμου.

1851 Η χρονιά που δημιουργήθηκε η παλαιά μέθοδος επεξεργασίας φωτογραφιών με όνομα wet-collodion, μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε για να δημιουργηθεί η “παλαιά” φωτογραφία που πρωτοείδαμε στο Batman v Superman, και προμήνυε το ταξίδι της Wonder Woman, του Στιβ Τρέβορ και της ομάδας τους στο κυνήγι ενός αντιπάλου, με τον οποίο ήταν γραφτό πως θα έρθει αντιμέτωπη: τον Άρη.

1909 Η χρονιά ίδρυσης του Selfridges, του μεγαλύτερου πολυκαταστήματος του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου η πρόσχαρη βοηθός του Στιβ Τρέβορ, Έτα Κάντι, την οποία υποδύεται η Λούσι Ντέιβις, βοηθάει την Νταϊάνα να καταφέρει το αδύνατο – να βρει ένα φόρεμα άνετο για μάχη, και την ίδια στιγμή αποδεκτό για μια γυναίκα της Εδουαρδιανής κοινωνίας.

1915 Η χρονιά που ο απόφοιτος του Χάρβαρντ ψυχολόγος, δικηγόρος, εφευρέτης, αρθρογράφος και ο δημιουργός της Wonder Woman Γουίλιαμ Μούλτον Μάρστον ανέπτυξε το συστολικό τεστ για την πίεση του αίματος, για να μπορέσει να ανιχνεύσει την αλήθεια ή το ψέμα – το οποίο αποτέλεσε την έμπνευση για το Λάσο της Αλήθειας της Νταϊάνα και πρόγονο για τον μοντέρνο πολυγράφο ή τεστ ανίχνευσης ψεύδους.

1918 Η Χρονιά που διαδραματίζεται η επική περιπέτεια στην καρδιά της Wonder Woman, καθώς η Νταϊάνα και ο Στιβ Τρέβορ ενώνουν τις δυνάμεις τους, για να αποτρέψουν έναν πόλεμο δίχως τέλος, στον οποίο θα πεθάνουν εκατομμύρια.

1941 Η χρονιά που το All Star Comics, Vol. 1, #8, μας σύστησε όχι μόνο την Wonder Woman αλλά και την μητέρα της, την σοφή και παντοδύναμη Βασίλισσα Ιππολύτη, εμπνευσμένη από την Ιππολύτη της Ελληνικής Μυθολογίας, την οποία στην ταινία ενσαρκώνει η Κόνι Νίλσεν.

1942 Η χρονιά κυκλοφορίας του Wonder Woman #1, της πρωτοποριακής σειράς κόμικς της ομώνυμης υπερηρωίδας, που εδώ και επτά δεκαετίες δεν έχει σταματήσει να κυκλοφορεί. Την ίδια χρονιά έκανε την εμφάνιση της για πρώτη φορά η Έτα Κάντι, στις σελίδες του Sensation Comics #2, ρόλο που στην ταινία υποδύεται η Λούσι Ντέιβις.

1960 Η χρονιά που ο ρόλος της Wonder Woman ως ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Justice League αποκαλύφθηκε με flashback στις σελίδες του τεύχους The Brave and the Bold #28, σε σενάριο του Γκάρντνερ Φοξ και σχέδιο του Μάικ Σεκόβσκι, όταν ενώνει τις δυνάμεις της με τους Superman, Batman, Flash, Aquaman, Green Lantern και Martian Manhunter για να αποκρούσουν μια εξωγήινη επίθεση. 

1972 Η χρονιά που το πρώτο τεύχος του πλέον θρυλικού φεμινιστικού περιοδικού Ms., με αρχισυντάκτρια την Γκλόρια Στάινεμ, κυκλοφόρησε στα περίπτερα με μια εντυπωσιακή Wonder Woman στο εξώφυλλο του, και με τίτλο “Η Wonder Woman για Πρόεδρος,” πυροδοτώντας την επιστροφή της ηρωίδας στις ανεξάρτητες ρίζες της, και την αναβίωση της για μια νέα γενιά fans.

1970s Η περίοδος που η τηλεοπτική σειρά Wonder Woman και η παιδική σειρά Super Friends ενθουσίασαν την μικρή Πάτι Τζένκινς, και την έκαναν να ονειρεύεται πως μια μέρα θα σκηνοθετήσει την θρυλική ηρωίδα στην πρώτη της κινηματογραφική ταινία.

2000 Άτομα συνεργείου εργάστηκαν στην παραγωγή της Wonder Woman για να δημιουργήσουν τα πιο περίπλοκα και επικά σκηνικά.

2000 Ετών Τύμβοι ανακαλύφθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1990, από μια κοινή αρχαιολογική αποστολή ΗΠΑ και Ρωσίας, σε ένα απομακρυσμένο φυλάκιο στις νότιες Ουράλιες Στέπες, κοντά στα σύνορα του Καζακστάν, αποκαλύπτοντας 150 τάφους γυναικών πολεμιστριών — την πρώτη απόδειξη μιας αρχαίας φυλής που ίσως να ενέπνευσε τους μύθους των Αμαζόνων.

2004 Η χρονιά που η  Γκαλ Γκαντότ εκπροσώπησε τη χώρα της, το Ισραήλ, στον διαγωνισμό ομορφιάς Μις Υφήλιος. Η Γκαντότ έχει επίσης υπηρετήσει για δυο χρόνια στον Ισραηλινό Στρατό.

2017 Η χρονιά που η Κόνι Νίλσεν, που υποδύεται την Βασίλισσα Ιππολύτη στην ταινία, βραβεύτηκε με το Βραβείο Nelson Mandela Changemaker Award για τη δουλειά της στο Human Needs Project, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που δημιούργησε, και η οποία παρέχει καθαρό νερό, υποδομές και υπηρεσίες ενδυνάμωσης στους κατοίκους της Κιμπέρα, στην Κένυα.

16.000 Λίβρες — το βάρος του 73’ Hydrascope Telescopic Crane, το πρώτο του είδους του στην Μ. Βρετανία και ένα από τα πέντε σε όλο τον κόσμο — το οποίο χρησιμοποίησαν ο διευθυντής φωτογραφίας της Wonder Woman Μάθιου Τζένσεν και η ομάδα του για να απαθανατίσουν ορισμένες από τις εντυπωσιακές σκηνές δράσης της ταινίας.

8-6-17 Η ημερομηνία που η ταινία Wonder Woman θα κάνει πρεμιέρα στις ελληνικές αίθουσες, σε 2D και 3D, από την Tanweer.