ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Νannuka: Το πρωτότυπο ελληνικό γυναικείο startup βγαίνει εκτός Ελλάδας

Ένα από εκείνα τα χαλαρά απογεύματα σε φιλικό σπίτι, η συζήτηση πήγε στη δουλειά. "Θα πάω μέσα στην εβδομάδα να συναντήσω την ομάδα του πρώτου ελληνικού γυναικείου startup που συμμετείχε στο Web Summit" πετάω χαλαρή, κυρίως για να το προτείνω στη φίλη μου που τυχαίνει να είναι εκπαιδευτικός, μήπως την ενδιαφέρει. "Nannuka λέγεται, ρίξε μια ματιά" της λέω, για να προλάβει να μου πει ότι εκείνη την ώρα - είχε μπροστά της υπολογιστή- έκανε εγγραφή.

Το είχα διαβάσει, το είχα ακούσει και μόλις πήρα και μια επιβεβαίωση από το κοντινό μου περιβάλλον: Η Νannuka είναι πράγματι “εκεί έξω” και πάει καλά. Πρόκειται για μια πλατφόρμα που απευθύνεται σε γονείς και ειδικούς για το παιδί. Οι πρώτοι, μπορούν να αναζητήσουν σε αυτή, επαγγελματίες για τα παιδιά τους και οι δεύτεροι να βρουν δουλειά.

Μέχρι στιγμής, πάνω από 6.000 άτομα έχουν γνωρίσει τη Nannuka και περισσότεροι από 300 ειδικοί έχουν βρει δουλειά μέσω αυτής. Είναι δωρεάν μέχρι 5 αιτήματα για όσους θέλουν να βρουν ειδικό και για μέχρι το κλείσιμο μιας δουλειάς για έναν ειδικό. Μετά λειτουργεί με συνδρομές.

Προς το παρόν όλα αυτά μόνο στην Ελλάδα, αλλά σύντομα, πολλές χώρες στην Ευρώπη θα απολαμβάνουν τις υπηρεσίες της. Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή, όπως ακριβώς μου τα διηγήθηκε η Λέλα Δρίτσα, μια από τις τρεις γυναίκες που είχαν την ιδέα να φτιάξουν αυτή την πλατφόρμα.

Την  συνάντησα στα γραφεία της Nannuka, στο κέντρο της Αθήνας. Ο χώρος μικρός και ζεστός, θύμιζε εργαστήριο. Καθίσαμε στο μπαλκόνι μιας και δεν είχε πολύ κρύο και αρχίσαμε τη συζήτηση.

Girl power

Αυτό που χαρακτηρίζει την Nannuka και την κάνει να ξεχωρίζει και να τραβά την προσοχή, είναι ότι είναι ένα αμιγώς γυναικείο ελληνικό start up. Την ιδέα για την δημιουργία του είχαν τρεις γυναίκες. Λέλα Δρίτσα, Ναταλί Λεβή και Κατερίνα Λάμπρου.

“Είμαστε και οι 3 mom bloggers. Γνωρίζαμε η μια την άλλη από τα blogs μας αλλά δεν ήμασταν φίλες, ούτε καν γνωστές. Συναντηθήκαμε με αφορμή τις Ψηφιακές Γειτονιές και εκεί καταλήξαμε να συζητάμε για την ανάγκη μας να βρίσκουμε ειδικούς για τα παιδιά μας. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα” μου αναφέρει η Λέλα.

Από την ιδέα μέχρι την υλοποίηση, πέρασαν πολλές ώρες αναζήτησης, δουλειάς, συναντήσεων. Φυσικά, από τα πρώτα πράγματα που απασχόλησαν την τριάδα ήταν το όνομα.

“Θέλαμε κάτι ζεστό και οικείο που να θυμίζει λίγο το μαμά. Σκεφτήκαμε λίγο το νάνι, λίγο το γιαγιάκα και κάπως έτσι καταλήξαμε στο Nannuka. Δεν υπάρχει αυτή η λέξη, εμείς τη δημιουργήσαμε”, συμπληρώνει.

Ειδικοί για δημιουργική απασχόληση καταχωρούνται στη βάση της Nannuka

Η Νannuka, λοιπόν, λειτουργεί από τον Ιούνιο αλλά φουλ τις μηχανές έχει ανάψει από τον Σεπτέμβριο. Μέσα σε 3 μήνες, έχει ξεπεράσει τους στόχους της και έχει επίσης βραβευτεί και στο Web Summit. Με αφορμή αυτό το τελευταίο, είδα ότι υπάρχει και αγγλική έκδοση του site… και εκεί έμαθα τα καλύτερα.

Επόμενη στάση: Κωνσταντινούπολη

Τα καλά νέα είναι ότι η Nannuka, ετοιμάζει βαλίτσες! Η ελληνική αγορά είναι πολύ καλό test market αλλά μικρή. Οπότε, με τη βοήθεια του ίντερνετ οι υπηρεσίες θα προσφέρονται και εκτός συνόρων.

“Το εξωτερικό είναι μεγάλο στοίχημα” παραδέχεται η Λέλα, αποκαλύπτοντας μου ότι η πρώτη στάση της Nannuka είναι η Κωνσταντινούπολη. Ήδη η πλατφόρμα υπάρχει σε .com και θα επεκταθεί σε Λονδίνο, Κύπρο, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία.

“Η πλατφόρμα είναι μια, ώστε όποιος τη χρησιμοποιεί να αναζητά τον ειδικό που θέλει, ανεξαρτήτως χώρας” σημειώνει η Λέλα. Όπως προσθέτει, αυτό θα δίνει στη δυνατότητα να αναζητήσουν Ελληνίδες μαμάδες, ειδικούς που έχουν μητρική τους τα αγγλικά ή αντίστροφα ειδικούς που θέλουν να φύγουν εκτός Ελλάδας, να βρουν δουλειά.

Για να καταχωρηθεί μια μαία, ένας παιδαγωγός, ένας σύμβουλος ή παιδοψυχολόγος στη βάση, χρειάζεται να έχει περάσει από συνέντευξη με ψυχολόγους της Nannuka.

Υπάρχει και σχετική αξιολόγηση από χρήστες, καθώς και πρόβλεψη όσοι έχουν αρκετές αρνητικές αξιολογήσεις να σβήνονται από το σύστημα.

Όπως μου λέει η Λέλα, αυτό σημαίνει ότι σε λίγο καιρό, στην πλατφόρμα θα υπάρχει μια μεγάλη δεξαμενή ικανών ειδικών για να διαλέξει κάποιος αυτόν που επιθυμεί.

“Δεν περίμενα ποτέ ότι υπάρχουν τόσοι πολλοί εξαιρετικοί επαγγελματίες” παραδέχεται, προσθέτοντας ότι η Nannuka είναι και για εκείνη μια πολύ χρήσιμη υπηρεσία καθώς βρίσκει ότι χρειάζεται από ειδικούς για το παιδί της.

Εκτός από τα εξακριβωμένα προφίλ, το Nannuka για να προσφέρει την καλύτερη δυνατή βάση ειδικών, συνεργάζεται με φιλανθρωπικά ιδρύματα. Έχει ήδη ξεκινήσει με το “Χαμόγελο του Παιδιού” και θα συνεχίσει με άλλους Οργανισμούς κοινωνικής ωφέλειας. “Τεστάρουμε τους ειδικούς μέσα από την προσφορά” σημειώνει η Λέλα, εξηγώντας μου ότι για αρχή, ειδικοί προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε εκδηλώσεις Οργανισμών και κατόπιν αξιολογούνται στην βάση από τους ίδιους τους Οργανισμούς. Επόμενη συνεργασία θα είναι το “Κάνε Μια Ευχή”.

Ομάδα με άστρο

Ακούγοντας όλα αυτά, αναρωτήθηκα πότε ακριβώς προλαβαίνουν οι τρεις τους να τα οργανώνουν και να ασχολούνται. Μια start up ειδικά, εκτός από πολλή πίστη, χρειάζεται πολλές ώρες δουλειάς η οποία δε φέρνει αποτελέσματα την ίδια στιγμή.

Παράλληλα, εργάζονται κανονικά. Η Λέλα είναι στον τομέα του PR&Communications, η Ναταλί στο Marketing και η Κατερίνα στα οικονομικά. Όλα αυτά παράλληλα με το blogging και τη μητρότητα.

“Όλα γίνονται αρκεί να υπάρχει θέληση και όρεξη για δουλειά” μου απαντάει η Λέλα. Παραδέχεται ότι στα blogs πια αφιερώνουν λιγότερη ώρα και ότι η Nannuka έχει γίνει full time δουλειά για εκείνες.

Στη Nannuka ανακαλύπτει κανείς και δάσκαλο “σκιά”

 “Έχουμε πάει παντού για να πούμε τι κάνουμε, τι είναι η Nannuka. Σε εκδηλώσεις, σε Πανεπιστήμια, σε συλλόγους, έχουμε μιλήσει με άπειρους γονείς, διοργανώνουμε πολλά σεμινάρια για γονείς και ειδικούς” μου αναφέρει. Πολλή προσωπική εργασία έφερε τα αποτελέσματα που ήθελαν και ήλπιζαν. Φυσικά, χωρίς την οικονομική επένδυση από τον Απόστολο Αποστολάκη που βρήκε έξυπνη την ιδέα τους, τα πράγματα θα ήταν δύσκολα να προχωρήσουν.

Καθώς είναι τρεις γυναίκες, δε θα μπορούσα να μη την ρωτήσω πως είναι οι συνεργασία. Η Λέλα ανέφερε ότι όλα έγιναν τόσο γρήγορα και είχαν τέτοια προσήλωση στο στόχο, που δε θα μπορούσε καμία διαφωνία να μπει ανάμεσα τους και να χαλάσει το κλίμα.

Είναι και λίγη τύχη, παρατήρησα επιβεβαιώνοντας με ότι η μαγιά έδεσε. “Έχουμε άστρο. Μας το λένε αλλά πλέον το ζούμε. Θεωρούμε ότι όποιος δουλεύει σίγουρα κάπως το σύμπαν συνωμοτεί υπέρ του. Ε, το έχουμε κερδίσει και αυτό. Έχουμε και το σύμπαν μαζί μας. Έχουμε ευνοϊκές συνθήκες και έχουμε πέσει σε καλούς ανθρώπους και επαγγελματίες” υπογραμμίζει η Λέλα.

Γνώρισε και άλλες γυναίκες στο Ladylike:

Δέσποινα: Ο ιός HIV μου έδωσε μια δεύτερη ευκαιρία ζωής

H Ζωή είναι γλυκιά, και η κανονική, και η Βιδάλη