ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Κολιέ από μάρμαρο έχεις ξαναδεί;

Ένα απόγευμα του Ιουνίου, ήμουν στο σπίτι μιας πολύ καλή φίλης και η συζήτηση κάποια στιγμή έφτασε σε ένα ωραίο κολιέ που φορούσε. "Είναι πολύ καλή η Νεφέλη, κάνει και μια νέα σειρά τώρα, με μάρμαρα" μου λέει. Το θέμα άλλαξε, αλλά είπα να το ψάξω λίγο, την επόμενη. Μάρμαρα; Ενδιαφέρον.

Πράγματι, τα κοσμήματα της είναι εντυπωσιακά. Αλλά ακόμα πιο εντυπωσιακό, ήταν στα μάτια μου, το γεγονός ότι συνέδεσε τη μόδα με τον πολιτισμό. Μπαίνοντας στη σελίδα της νέας της σειράς “Marmarometry”, είδα ότι παρακινούσε τον κόσμο, να υπογράψει σε σχετική φόρμα για να επιστρέψουν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

Νεφέλη Βλάχου λοιπόν. Ή Ξένια; Τελικά Ξένια – Νεφέλη Βλάχου. Την έψαξα, την βρήκα στην Πάρο και μιλήσαμε μέσω e-mail για τα ωραία πράγματα που κάνει και τα σχέδια της.

– Πότε άρχισες να ασχολείσαι με τη δημιουργία κοσμημάτων και γιατί;

Από μικρή έφτιαχνα διάφορα αξεσουάρ και μου άρεσε να ανακαλύπτω νέες τεχνικές και υλικά. Αρχικά ασχολήθηκα με το Fashion design και το styling, αλλά στην συνέχεια με κέρδισε το κόσμημα. Η συνεχής έρευνα και ο πειραματισμός είναι που με ενθουσιάζουν και θέλω να πάω ένα βήμα πιο μπροστά στην κάθε κολεξιόν μου.

– Τι είναι η σειρά Marmarometry;

Η Marmarometry είναι  μία νέα σειρά που παρουσίασα για πρώτη φορά στην Ελληνική αγορά τον Ιανουάριο του 2015. Είναι επηρεασμένη από την αρχιτεκτονική. Με κυρίαρχο στοιχείο το Ελληνικό μάρμαρο και σε μινιμαλιστικές γεωμετρικές γραμμές, συνδυάζεται αρμονικά με το μέταλλο και το ασήμι.

Αποτελεί μια φρέσκια ιδέα στην αγορά του κοσμήματος, που ενισχύει το Ελληνικό στοιχείο και design.

Το μάρμαρο που παράγεται στην Ελλάδα και εξάγεται σε τεράστιες ποσότητες κάθε χρόνο, είναι το μεγαλύτερο trend στην αρχιτεκτονική και διακόσμηση τα τελευταία χρόνια. Είναι ένα στοιχείο που δουλεύεται δύσκολα, αλλά το αποτέλεσμα αξίζει τον κόπο. Το πιο μαγευτικό όμως σε αυτό το υλικό είναι η διαφορετικότητα του. Ακόμα και κοσμήματα που έχουν δημιουργηθεί από την ίδια πλάκα, το κάθε κομμάτι είναι μοναδικό.

 

– Γιατί επέλεξες το μάρμαρο σαν βασικό υλικό της σειράς αυτής;

Το μάρμαρο είναι ένα υλικό που το χρησιμοποιούν από τα αρχαία χρόνια στην αρχιτεκτονική, στην τέχνη αλλά και στα καθημερινά αντικείμενα. Όταν ακούς την λέξη μάρμαρο οι πρώτες εικόνες που σου έρχονται στο μυαλό είναι ο Παρθενώνας, και γενικά η αρχαία Ελλάδα. Ένα τόσο Ελληνικό στοιχείο και υλικό γιατί να μην έχει μία μοντέρνα εκδοχή και μία θέση στο κομμάτι της μόδας;

– Πόση ώρα χρειάζεσαι για να φτιάξεις ένα κολιέ για παράδειγμα;

Ανάλογα με το σχέδιο. Τα στάδια πριν την τελική μορφή του κάθε κοσμήματος, είναι πολλά. Αρχικά γίνεται η έρευνα, μετά ο σχεδιασμός σε προγράμματα στον υπολογιστή, η κοπή του μαρμάρου η οποία γίνεται από εξωτερικό μου συνεργάτη με ειδικά μηχανίματα υδροκοπής, η κοπή και επιμετάλλωση των μεταλλικών στοιχείων, η κόλληση-ένωση των διάφορων στοιχείων μεταξύ τους… Οπότε όλη η διαδικασία παίρνει μέρες.

 

– Η σειρά υποστηρίζει την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα. Μίλησε μου για αυτή τη σύνδεση

“…πρέπει να καταλάβετε τι σημαίνουν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα για μας. Είναι το καμάρι μας. Είναι οι θυσίες μας. Είναι το υπέρτατο σύμβολο ευγένειας. Είναι φόρος τιμής στη δημοκρατική φιλοσοφία. Είναι η φιλοδοξία και το όνομά μας. Είναι η ουσία της ελληνικότητάς μας…”, είχε πει η Μελίνα Μερκούρη κατά τη διάρκεια της ακάματης εκστρατείας της για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα.

Η σειρά Marmarometry θυμίζει στο κοινό του αυτό το τόσο σοβαρό θέμα και το καλεί να υπογράψει στην αίτηση για την επιστροφή των μαρμάρων στην γενέτειρά τους.

 

– Εκτός από τα Marmarometry, έχεις και άλλες συλλογές; Που μπορεί κάποιος να τις δει και φυσικά να αγοράσει ότι του αρέσει;

Η άλλη συλλογή μου είναι η PROPS.  Μινιμαλιστικές γραμμές, γεωμετρικά σχέδια, patterns από τσιμεντοπλακάκια, συνδυάζονται με ξύλο, neoprene, μέταλλο, και συνθέτουν ένα boho chicstyle.

Mπορείτε να τα βρείτε στα παρακάτω στο Facebook και στο Etsy.

– Είναι σημαντικό να έχει μια γυναίκα χειροποίητα κοσμήματα; Τι ξεχωριστό πιστεύεις έχουν;

Μια γυναίκα θέλει πάντα να αποκτήσει κάτι ξεχωριστό. Σε οτιδήποτε χειροποίητο το κάθε κομμάτι είναι μοναδικό από την στιγμή που δεν είναι προϊόν μαζικής παραγωγής. Ο αριθμός των κοσμημάτων αυτών είναι περιορισμένος, οπότε οι πιθανότητες να φορέσεις το ίδιο εσύ με κάποια άλλη στον ίδιο χώρο είναι πολύ μικρές! Επίσης όσο περνάνε τα χρόνια αποκτά και συλλεκτική αξία.

– Πως νιώθεις όταν βλέπεις ένα κόσμημα σου πάνω σε μια πελάτισσα;

Είναι ένας γλυκός ενθουσιασμός που σε κάνει να χαμογελάς και να θέλεις να δημιουργήσεις ακόμα περισσότερο!

– Έχεις κάποια γυναίκα σχεδιάστρια κοσμημάτων ή γενικά του κλάδου σου, – που θαυμάζεις;

Υπάρχουν πολλές αξιόλογες δημιουργοί στον κλάδο του κοσμήματος. Ξεχωρίζω αυτές που κάνουν πιο πειραματικές δουλειές, με καλλιτεχνικές πινελιές, όπου μέσα από τις κολεξιόν τους διαφαίνεται η έμπνευσή τους και τίποτα δεν είναι τυχαίο. Υπάρχει πάντα θέμα, έρευνα, σωστή παρουσίαση και πάθος βέβαια!

Θα ξεχώριζα μία Ελληνίδα σχεδιάστρια της οποίας την δουλειά θαυμάζω εδώ και χρόνια. Είναι η Πόλυ Νικολοπούλου. Δείτε την εδώ. Τα λόγια περιττά! 

– Τέλος, ποια είναι τα σχέδια σου για το μέλλον; Κάποιο κατάστημα;

Φέτος το καλοκαίρι κάναμε το πρώτο μας βήμα στην λιανική δημιουργώντας το δικό μας κατάστημα, το FAD στην Νάουσα της Πάρου, μαζί με τον συνεργάτη μου Αλέξανδρο Λαγό και δημιουργό του brand “lovd. By Alexnadros Lagos”.  Στο FAD θα βρείτε όλες μας τις κολεξιόν και κοσμήματα, τέχνη, διακόσμηση από πολλούς Έλληνες δημιουργούς! Περισσότερες πληροφορίες εδώ, στο Facebook του FADnaousa.

Όσο για την συλλογή με τα μάρμαρα, ύστερα από έναν διαγωνισμό του ΤΑΠ (Ταμείο αρχαιολογικών πόρων), από τα τέλη του 2015 και μετά, θα υπάρχει στα πωλητήρια των μουσείων σε ολόκληρη την Ελλάδα η Marmarometry Museum Collection σχεδιασμένη αποκλειστικά γι’ αυτά! 

Μια γεύση από Marmarometry

Marmarometry