SEX

Erika Lust: Αυτή η γυναίκα ξέρει να κάνει σωστό πορνό

Φαντάσου μια σκηνή από ταινία πορνό. Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό; ''Μια γυναίκα, ξανθιά, με κολλητό φόρεμα, κόκκινα χείλη και στήθη στο μέγεθος ενός καρπουζιού. Μετά; Ένα πέος, που θυμίζει αυτό ενός επιβήτορα, βρίσκεται ανάμεσα στα χείλια της. Του κάνει στοματικό έρωτα. Γιατί; Επειδή αυτός ο ευγενικός τύπος τη βοήθησε όταν χάλασε το αυτοκίνητό της! Μετά από αυτή την... ευχαριστήρια πράξη, εκείνος εκσπερματώνει στο πρόσωπό της. Εκείνη χαμογελά με ευχαρίστηση. Ψεύτικη ευχαρίστηση. Αυτό είναι το πορνό και ήρθε η ώρα να αλλάξει.''

Αυτές ήταν οι πρώτες λέξεις της ομιλίας της Erika Lust στο TEDx Βιέννης, σχετικά με τη δουλειά της. Η Erika είναι από τη Σουηδία, μένει στη Μαδρίτη και σπούδασε πολιτικές επιστήμες, φεμινισμό και σεξουαλικότητα, μέχρι που ανακάλυψε πως η πραγματική της κλίση απέχει λίγο από τον επαγγελματικό προσανατολισμό που είχε επιλέξει. Παρακολουθώντας το mainstream πορνό που όλοι ξέρουμε, η ίδια ένιωθε αηδία.

 

Δηλώνει φεμινίστρια και πιστεύει πως οι γυναίκες πρέπει να απολαμβάνουν το σεξ όσο και οι άντρες. Δεν άντεχε άλλο να βλέπει ”ευτελείς, άσχημες ταινίες, όπου οι γυναίκες χρησιμοποιούνταν από τους άνδρες και οι σεξουαλικές καταστάσεις ήταν εντελώς γελοίες.” Για τον λόγο αυτό αποφάσισε πριν μια δεκαετία περίπου να ασχοληθεί με τη σκηνοθεσία ερωτικών ταινιών για ενηλίκους. Τι ακριβώς κάνει; Όπως μου είπε η ίδια προτιμά να αποκαλεί τις ταινίες της ”ερωτικά indie films”.

Δεν αποφεύγω τον όρο ”φεμινιστικό πορνό”, επειδή μου ακούγεται πολύ θετικό. H λέξη ”πορνό” όμως δεν μου ταιριάζει τόσο. Στην τελική ξεκίνησα να κάνω ταινίες από αντίδραση στην υπάρχουσα πορνό βιομηχανία που δεν μου άρεσε και δε μου ταίριαζε, οπότε δε θεωρώ πως ανήκω εκεί.

”Ουσιαστικά προσφέρω μια εναλλακτική στον κόσμο του πορνό, η οποία βασίζεται σε διαφορετικές αξίες. Επίσης, το σεξ που θα δει κανείς στις ταινίες μου, είναι πολύ πιο κοντά στην πραγματική πράξη, παρά στο ”ρομποτικό” σεξ που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε σε αντίστοιχα βίντεο. Οι θεατές το προσέχουν αυτό. Το σεξ είναι απλά μέρος των δικών μου ταινιών, όπως ακριβώς είναι απλά ένα κομμάτι της ζωής μας. Παράλληλα υπάρχουν σκέψεις, αφηγήσεις, σκηνικά και όμορφα κινηματογραφικά πλάνα. Νομίζω πως όλα αυτά συντελούν σε μια πιο ολοκληρωμένη εμπειρία θέασης.

 

Πόσο δύσκολο είναι να κάνεις αυτή την πιο ”αντρική” δουλειά;

EL: Δεν νομίζω πως η δουλειά μου είναι αντρική υπόθεση. Το γεγονός ότι μέχρι πρότινος ήταν άντρες στις διευθυντικές θέσεις της βιομηχανίας αυτής, δε σημαίνει πως είναι όντως αντρικό επάγγελμα. Ευτυχώς αυτό έχει αλλάξει την τελευταία δεκαετία που είμαι δημιουργός ερωτικών ταινιών και υπάρχει και τρομερή αύξηση σε σκηνοθέτες θηλυκού γένους. Επίσης για μένα αυτή δεν ήταν ποτέ αρσενική δουλειά, καθώς και η ομάδα μου αποτελείται σχεδόν εξ’ ολοκλήρου από γυναίκες.

Σκηνοθέτις, σεναριογράφος, βοηθός σκηνοθέτη, παραγωγός, κάμερα, φωτισμός, make up, ενδυματολόγος, καλλιτεχνική διευθύντρια, είμαστε όλες γυναίκες και αυτό καθιστά το προϊόν μας και το περιβάλλον θηλυκό και φεμινιστικό.

Τι κάνει τις δικές σου ταινίες διαφορετικές από το συνηθισμένο πορνό;

EL: Στις ταινίες που έχουμε συνηθίσει, βλέπουμε πάντα την αντρική οπτική, με τις γυναίκες να αντιμετωπίζονται σαν απλά αντικείμενα που προορίζονται μόνο για να ικανοποιούν τον άντρα και να τον κάνουν να νιώθει δυνατός.

Στις δικές μου ταινίες παίζει κυρίαρχο ρόλο η γυναικεία επιθυμία και οι φαντασιώσεις μας, αλλά και οι σεξουαλικές ”διαστροφές” των γυναικών. Ως δημιουργός ταινιών, πιστεύω πως η ισότητα είναι μια αξία που πρέπει να έχουμε πάντα στο μυαλό μας.

 

Τι σκέφτονται οι άντρες όταν βλέπουν τις ταινίες σου;

EL: Νομίζω τους αρέσουν πολύ. Το κοινό μας είναι περίπου 50-50 άνδρες – γυναίκες. Επειδή δίνω έμφαση στις σεξουαλικές ανάγκες και προτιμήσεις των γυναικών, δε σημαίνει πως οι άντρες δε θέλουν να δουν τις ταινίες μου. Αν ήταν έτσι, θα ήταν πολύ λυπηρό. Οι άνδρες είναι εξίσου χαρούμενοι με το να βλέπουν ταινίες με υψηλές προδιαγραφές παραγωγής, επαγγελματίες καλλιτέχνες που απολαμβάνουν πραγματικά αυτό που κάνουν εκείνη τη στιγμή.

Πώς μπορεί μια γυναίκα να απολαύσει πραγματικά το σεξ;

EL: Πιστεύω πως μερικές φορές, ως γυναίκα, μπορεί να νιώσεις πως η σεξουαλικότητά σου είναι δέσμια των κοινωνικών ιδεών για το σεξ, του κοινωνικού στίγματος, του mainstream πορνό, ή των μη ρεαλιστικών προτύπων ομορφιάς. Για να απολαύσεις το σεξ, πρέπει να σκεφτείς τι είναι αυτό που θες, ποιες είναι επιθυμίες και ποιες οι φαντασιώσεις σου. Τι είναι αυτό που σε ευχαριστεί και τι όχι.

Είναι καλό να γνωρίζουμε πως δεν είναι όλες οι εικόνες που βλέπουμε για το σεξ, απαραίτητα αλήθεια.

Είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε να ξεπλύνουμε τη ντροπή την οποία φαίνεται πως αναμένεται να νιώθουν ακόμα και σήμερα πολλές νέες γυναίκες σχετικά με το σεξ. Είτε θες, είτε όχι να κάνεις σεξ, θα έπρεπε να νιώθεις ελεύθερη να το σκεφτείς, να το κάνεις ή να μην το κάνεις, αλλά και να απολαύσεις τη σεξουαλικότητα με όποιον τρόπο θες, εφόσον δεν βλάπτει κανέναν άλλον.

 

Πώς επηρεάζουν τα σωματικά πρότυπα της βιομηχανίας πορνό τη δουλειά σου; Προσπαθείς να τα ακολουθείς;

EL: Προσπαθώ να εκπροσωπώ όσο το δυνατόν μεγαλύτερο φάσμα ανθρώπων. Όλα εξαρτώνται από το άτομο, αν είναι όμορφο και ενδιαφέρον, εσωτερικά και εξωτερικά, απολαμβάνουν και τη δουλειά και το σεξ και μοιράζονται τις ίδιες απόψεις με μένα. Θα ήθελα πολύ να δουλέψω με μεγαλύτερους ανθρώπους, αλλά οι περισσότεροι επαγγελματίες εν ενεργεία είναι στη δεκαετία των 20.

Πιστεύεις πως η πιο καλλιτεχνική ματιά και η απουσία κοντινών στη διείσδυση κάνει τις ταινίες σου λιγότερο προκλητικές/σέξι;

EL: Το σεξ στις ταινίες μου είναι προκλητικό, δεν αποφεύγω τα κοντινά, αλλά δεν θα έκανα ποτέ ένα film χωρίς πλοκή. Προσπαθώ να επιστήσω την προσοχή στα άλλα πράγματα που είναι επίσης συναρπαστικά στο σεξ, πέρα από τα κοντινά στα γεννητικά όργανα.

Θέλω να συμπεριλάβω την αποπλάνηση του σεξ, όχι μόνο την άμεση ικανοποίηση της διείσδυσης.

Τα αγγίγματα, τα φιλιά, το περιβάλλον, η ατμόσφαιρα, οι ήχοι, όλα διεγείρουν τις αισθήσεις μας και όταν κανείς θυμάται ένα τέλειο σεξ που έχει κάνει, του έρχονται πολλές εικόνες στο μυαλό, όχι μόνο η περιοχή ανάμεσα στα πόδια του συντρόφου του/της. Αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει έλλειψη διείσδυσης στις ταινίες μου – θα δείτε πάρα πολύ. Επίσης, δεν σημαίνει ότι το σεξ πρέπει να είναι βαρετό, το αντίθετο μάλιστα. Μπορεί να είναι σέξι, βρώμικο και άγριο, αλλά θα πρέπει να παρουσιάζεται ως μέρος μιας μεγαλύτερης εικόνας, όπου υπάρχουν πολλά πράγματα που σας ενθουσιάζουν, όχι μόνο η διείσδυση!

 

Πόσο δύσκολο είναι να απεικονίσεις τις σεξουαλικές αξίες του φύλου μας;

EL: Εγώ δεν το βλέπω ακριβώς έτσι, αλλά συνήθως όταν υπάρχει έλλειψη γυναικών σε οποιονδήποτε πολιτιστικό κλάδο, περιμένεις από εκείνη τη μία να μιλήσει εκ μέρους όλων των θηλυκών. Εγώ εκπροσωπώ τον εαυτό μου ως σκηνοθέτη και ως γυναίκα και αφήνω το κοινό μου να συμμετέχει στα σενάριά μου μέσω του project XConfessions.

Μίλησέ μου γι’ αυτό το project!

EL: Ήθελα να μάθω τις αληθινές φαντασιώσεις και ερωτικές αναμνήσεις των ανθρώπων, κι έτσι τους ζήτησα να μου τις γράψουν στη σελίδα XConfessions. Οι ιστορίες που μοιράστηκαν με εξέπληξαν! Ήταν πολύ ευφάνταστες και σέξι, δεν πίστευα πόσο kinky μπορούν να είναι μερικοί άνθρωποι. Έτσι κάθε μήνα διαλέγω δυο ιστορίες και τις κάνω ταινίες μικρού μήκους. Με κάνει πολύ ευτυχισμένη να είμαι τόσο κοντά στο κοινό μου και να μπορώ να απεικονίσω όσα πραγματικά τους ανάβουν.

Από πού αντλείς έμπνευση;

EL: Υπάρχουν πολλοί σπουδαίοι δημιουργοί ταινιών που με εμπνέουν, όπως οι Ovidie, Jennifer Lyon Bell, Vex Ashley και Tristan Taormino. Είναι όλοι εξαιρετικά ευφάνταστοι δημιουργοί υψηλής ποιότητας ερωτικών ταινιών. Επίσης λατρεύω το ”Girls” και γενικά τη Lena Dunham και τη δουλειά της. Είναι υπέροχο να βλέπεις νέους ανθρώπους να δημιουργούν. Πέρα απ’ αυτά, όσον αφορά στις ταινίες μου, εμπνέομαι από τα πάντα γύρω μου. Την οικογένειά μου (έχει δύο κόρες), τον ισπανικό ήλιο, το καλό φαγητό, τη λογοτεχνία και τον κινηματογράφο.