ΜΟΔΑ

H ζωή, ο θάνατος και η διαχρονική κομψότητα του Oscar de la Renta

Ο Oscar de la Renta έντυσε κάθε γυναίκα που εκτιμούσε τον εαυτό της και γνώριζε ποια ακριβώς είναι. Ο βασιλιάς της κομψότητας, έγινε διάσημος ως ο άνθρωπος πίσω από τις πιο σικάτες εμφανίσεις της Jackie O. Σε κάθε κόκκινο χαλί, ο Oscar de la Renta είχε βάλει την υπογραφή και τη... βελόνα του, σε τουλάχιστον ένα από τα πιο εντυπωσιακά outfits των celebrities.

Αγαπούσε τις γυναίκες και φρόντιζε κάθε του δημιουργία να αναδεικνύει τη θηλυκότητα, αλλά και την ξεχωριστή ομορφιά της κάθε μιας. Η αισθητική του συνδύαζε τη σεξουαλικότητα που κουβαλούσε λόγω της λατινικής καταγωγής του, αλλά και τη σεμνότητα που έμαθε στα ευρωπαϊκά εδάφη.

Ο λάτρης του κλασικού και της κομψότητας βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του, στο Κονέκτικατ, στις 20 Οκτωβρίου. Είχε διαγνωστεί με καρκίνο το 2006 και έσβησε μετά από χρόνια μάχη στα 82 του χρόνια.

Οι μόνες πραγματικότητες στη ζωή είναι ότι γεννιέσαι κι ότι πεθαίνεις. Πάντα πιστεύουμε πως θα ζήσουμε αιώνια και δεν αποδεχόμαστε τη διάσταση του θανάτου. Το μόνο πράγμα που μας προειδοποιεί είναι το πώς εκτιμάμε κάθε μέρα της ζωής μας.

Ο σχεδιαστής από τη Δομινικανή Δημοκρατία ξεκίνησε να φλερτάρει με τη μόδα όταν στα 18 του βρέθηκε στη Μαδρίτη για να σπουδάσει ζωγραφική. Εκεί του ζητήθηκε να σχεδιάσει για τον Cristobal Balenciaga. Αυτό ήταν μόνο η αρχή.

 

Σειρά είχε το Παρίσι και ο οίκος Lanvin, όπου και γνώρισε την haute couture και μυήθηκε στο εξεζητημένο σχέδιο και τις πιο απαιτητικές γραμμές. Τρία χρόνια μετά η εμπειρία του αυτή, αλλά και η τότε αρχισυντάκτρια της Vogue, Diana Vreeland, του έδωσαν μια θέση στον οίκο Elizabeth Arden. Στα δύο χρόνια που εργάστηκε εκεί, έκανε τις απαραίτητες γνωριμίες, ώστε το 1965 το brand με το όνομα του έγινε παγκοσμίως γνωστό.

Να περπατάς σαν να έχεις τρεις άντρες να σ’ ακολουθούν, έλεγε συχνά.

Με πληθώρα βραβείων στο ενεργητικό του, σίγουρα το πιο αντιπροσωπευτικό δείγμα της δουλειάς του είναι οι γυναίκες που εμπιστεύτηκαν τα χέρια του για να ντυθούν. Ανάμεσά τους  είναι μερικές από τις πιο εικονικές γυναικείες φιγούρες όλων των εποχών, όπως η Audrey Hepburn, Jacqueline Kennedy, Hillary Clinton, Sarah Jessica Parker, Anna Wintour, Gisele Bundchen, Liv Tyler και πολλές ακόμα.

 

Το ξεχωριστό του χαρακτηριστικό είναι η πινελιά υψηλής ραπτικής στις ready to wear συλλογές του, γεγονός που μας χάρισε πολλά δευτερόλεπτα με το σαγόνι να πέφτει στο πάτωμα και τις κόρες των ματιών να καρφώνονται στα υπέροχα φορέματά του.

“Σκέφτομαι τις ανάγκες των γυναικών”

O στυλοβάτης της μόδας δε φοβόταν ποτέ να πει τη γνώμη του και να μοιραστεί τα όσα σκέφτεται, με έκδηλη κάθε φορά την αγάπη και τον θαυμασμό του για το γυναικείο φύλο. “Πρέπει να γιορτάσουμε όλα όσα έχουν καταφέρει οι γυναίκες σε τόσο σύντομη χρονική περίοδο. Είναι οι πιο συναρπαστικές συγκυρίες για να ντύνεις μια γυναίκα. Ποτέ πριν δε μπορούσαν να ελέγξουν τόσο το πεπρωμένο τους. Η έμπνευσή μου ήταν ανέκαθεν οι ανώνυμες γυναίκες που βλέπω στο δρόμο, εκείνες με την γεμάτη, πολυάσχολη ζωή. Σκέφτομαι τις ανάγκες τους και τι θα ήθελαν να βάλουν”.

Ο ρόλος μου ως σχεδιαστής ήταν πάντα να δημιουργώ ρούχα που θα απευθύνονται στη ζωή μιας γυναίκας και θα την κάνουν να νιώθει όμορφη. Αυτό είναι που συνεχίζει να με εμπνέει δημιουργικά.

Δεν τον ενδιέφερε να σοκάρει με τις δημιουργίες του, τον ένοιαζε μόνο να δημιουργεί όμορφα ρούχα. Ο Oscar de la Renta ήταν η τρανή απόδειξη ότι μπορεί κανείς να παράγει τέχνη χωρίς απαραίτητα να προκαλεί. Η αισθητική του θεμελιωνόταν από την εκτίμησή του για τις γυναίκες και ξεχώριζε για τις βγαλμένες από παραμύθι γραμμές του και τα γεμάτα αυτοπεποίθηση σχέδιά του. Αγαπούσε το χρώμα και δε χόρταινε να κάνει το όνειρο κάθε γυναίκας πραγματικότητα. Ήταν ένας αληθινός άντρας, μέσα από τα μάτια του οποίου κάθε γυναίκα έβλεπε τον ιδανικό εαυτό της.

Οι πιο εμβληματικές δημιουργίες του Oscar de la Renta

1967 – Mια εμφάνιση εμπνευσμένη από σαφάρι που εντυπωσίασε για την εποχή της

 

1969 – Ένα φόρεμα από σούρες οργάντζας με πρωτότυπο, έντονο όγκο

 

1980 – Η Jerry Hall με ανδρική στολή προσκόπου

 

1982 – Δύο μοντέλα με φούστες από φουσκωτό ταφτά με σούρες

 

1989 – Ο Oscar de la Renta με την ηθοποιό Audrey Hepburn

 

1991 – Μία από τις δημιουργίες της συλλογής φθινόπωρο – χειμώνας 1991-92 που έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση

 

1991 – Από την συλλογή άνοιξη – καλοκαίρι 1992 στο Παρίσι με τη χαρακτηριστική πολύχρωμη, φλοράλ διάθεση του σχεδιαστή

 

1991 – Το καρό ταγέρ και το τουρμπάνι στιγμάτισαν τη συλλογή άνοιξη – καλοκαίρι 1992 στο Παρίσι

 

1992 – Η Eva Herzigova με μαύρο φόρεμα με κοψίματα της συλλογής άνοιξη – καλοκαίρι 1993

 

1995 – Μια δημιουργία του Oscar de la Renta για τον οίκο Balmain με ιδιαίτερο headpiece

 

1999 – H Naomi Campbell στο show φθινόπωρο – χειμώνας 1999-00 με εντυπωσιακή κατακόκκινη τουαλέτα

 

2000 – Η Gisele Bundchen με ριγέ φούστα με σούρες και λευκό πουκάμισο

 

2007 – Η Agnes Deyn με τουαλέτα στολισμένη με φτερά για την collection άνοιξη – καλοκαίρι 2008

 

2009 – Τουαλέτα σε κόκκινο και μαύρο από την collection φθινόπωρο – χειμώνας 2009-10

 

2011 – Μαύρη τουαλέτα της συλλογής φθινόπωρο – χειμώνας 2011-12

 

 

2014 – Φόρεμα από την τελευταία του συλλογή άνοιξη – καλοκαίρι 2015

 

Περισσότερη μόδα στο LadyLike:

Το Ladylike στο ατελιέ της Christine Phung

Jean Paul Gaultier: Oι πιο ιστορικές δημιουργίες του

Paris Fashion Week 2014: Behind the scenes