WATCHLIST

Η πρεμιέρα του Game of Thrones ήταν καθαρά γυναικεία υπόθεση – προσοχή spoilers

Mε επιτυχία που διαπερνά τις κλισέ ταμπέλες της ‘ανδρικής’, ‘πολεμικής’, σειράς ‘εποχής’, το Game of Thrones αποτελεί  φαινόμενο της ποπ κουλτούρας. Είναι μια σειρά που με την κινηματογραφικής ποιότητας αισθητική της και το πυκνογραμμένο σενάριο της, έχει αποκτήσει εκατομμύρια fans και από το τυπικά δύσκολο γυναικείο κοινό.

Οι λόγοι πολλοί:  ίντριγκα, δολοπλοκίες, δυνατοί γυναικείοι χαρακτήρες. Πράγματα και καταστάσεις που το γυναικείο μυαλό απλώς είναι φτιαγμένο να αναγνωρίζει, να αναλύει και διαισθητικά να καταλαβαίνει λίγο καλύτερα από αυτό του άνδρα.

Στο Μακιαβελικό κόσμο των 7 βασιλείων, τα πράγματα κινούνται τόσο γρήγορα που αν ανοιγοκλείσεις τα μάτια σου είναι πιθανόν να χάσεις κάποια σημαντική εξέλιξη. Στην πρεμιέρα του 5ου κύκλου την Κυριακή (του Πάσχα για εμάς στην Ελλάδα) έγιναν πράγματα και θαύματα, προϊδεάζοντας τους τηλεθεατές για μια σεζόν με αλλαγές, όλα τα στοιχήματα είναι εκτός.

 

Το ίντερνετ πήρε φωτιά, με σπέκουλες για όλα όσα έγιναν, αλλά κυρίως για όσα δεν έγιναν αλλά έμειναν στους συνήθεις υπαινιγμούς που οι σεναριογράφοι τόσο συχνά χρησιμοποιούν για να γρασάρουν  την φαντασία του κοινού. Μια μεγάλη υποψία όμως, κάτι που είχε αχνοφανεί από τον πρώτο κιόλας κύκλο, σαν κεντρική ‘υπόσχεση’, δείχνει ότι αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά, επιτέλους!

Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή.

Το επεισόδιο άνοιξε με την Σέρσει Λάνιστερ και το παγωμένο βλέμμα της κόρης του μόλις δολοφονημένου βασιλιά Τywin, του σκληρού και αυταρχικού πατέρα, στου οποίου την κηδεία είναι υποχρεωμένη να παραστεί αλλά και να κρατήσει τα προσχήματα. Τα πικρά λόγια προς τον αδερφό της, ίσα που βγαίνουν από το σφιγμένο σαγόνι της, μαρτυρώντας  ότι ίσως θα προτιμούσε να κλειστεί στα ‘διαμερίσματα’ της, ουρλιάζοντας αέναα για εκδίκηση. Παρακολουθώντας την ψυχρή Σέρσει έχεις πάντα την αίσθηση ότι αυτή η αιμομίκτρια, είναι τόσο επιθετική και αρχετυπικά κακιά γιατί στην ουσία είναι μια βαθιά θλιμμένη γυναίκα. Μια πριγκίπισσα που δεν έγινε ποτέ η βασίλισσα που θα ήθελε, παρά το ‘σωστό’ όνομα και τη ‘σωστή’ καταγωγή.

Τον μικρό  αδερφό της –και δολοφόνο του πατέρα της- Tyrion, τον βρίσκουμε να έχει φτάσει στη πόλη του Pentos, αφού έχει διανύσει τη Στενή θάλασσα μέσα σε ένα κουτί(!) Εντός του κουτιού θεώρησε ότι ήταν ο ασφαλέστερος τρόπος να ταξιδέψει o δολοπλόκος αλλά όχι απαραίτητα σατανικός, ας-πούμε-ιερέας Varys. Από το στόμα του οποίου ακούμε για πρώτη φορά την έκφραση της σοβαρής προοπτικής για ειρήνη στα 7 βασίλεια υπό έναν βασιλιά. Για την ακρίβεια υπό ΜΙΑ βασίλισσα. Ναι, ο Tyrion καλείται από τον Varys, να δει τις πραγματικές προοπτικές κατάματα αντί να πεθάνει από το ποτό. Κάτι που πολύ θα ήθελε ο ταλαιπωρημένος νάνος αδερφός των Λάνιστερ, ειδικά μετά τα τραγικά γεγονότα που τον οδήγησαν στην απόδραση από το Kings Ladding και τον φόνο του πατέρα του, αφού πρώτα είχε κατηγορηθεί -αδίκως- για τον φόνο του βασιλιά ανιψιού του.

Όλο το κλου του επεισοδίου κατά την άποψη μας,  βρίσκεται στη σκηνή αυτή. Ο πλέον σκεπτόμενος και ικανός, παρά το μικρό του δέμας, Λάνιστερ, έρχεται face-to-face με αυτό που πολλοί σε όλα τα 7 βασίλεια ψιθύριζαν αλλά κανείς δεν έλεγε φωναχτά: Η Daenerys (προφέρεται Ντανέρις βοήθεια μας) η μάνα των δράκων, όπως θέλει να την αποκαλούν, έχει την ισοπεδωτική δύναμη (και τους δράκους απτή απόδειξη!) που μπορεί  να φέρει την ειρήνη σε έναν ολόκληρο κόσμο κάτω από την ενωτική της πυγμή.

Αυτή τη σοφή και δίκαιη γυναίκα, παρά το νεαρό των χρόνων της, την έχουμε δει να συλλέγει εμπειρίες και σημαντικά μαθήματα ζωής προσπαθώντας να κατανοήσει πως λειτουργούν τα πράγματα στα 7 βασίλεια. Οι πολυάριθμοι μνηστήρες για το θρόνο και οι ακόμη περισσότεροι σφετεριστές δύναμης και εξουσίας, φαίνεται να είναι του χεριού της.

Πρώτη φορά βλέπουμε ότι η Ντανερις έχει κι άλλους συμμάχους τους οποίους απέκτησε αργά αλλά σταθερά (αφού μας βγήκε η ψυχή 5 σεζόν τώρα) χωρίς να παίζει το παιχνίδι των πολεμόχαρων αγοριών -Βλέπε Στανις Μπαράθεον- οι οποίοι φοβούμενοι τον ίσκιο τους, σκοτώνουν όποιου ακόμα και η ανάσα υποψιάζει για τον παραμικρό κίνδυνο. Αυτή η πιτσιρίκα έχει το πραγματικό girl power και τα πολύπαθα παιδιά των δίκαιων Σταρκ θα πρέπει να είναι ο επόμενος λογικός στόχος της γοητείας της.  Υποψιαζόμαστε ότι  είμαστε ακόμα στην αρχή πολλών και ενδιαφερόντων εξελίξεων, γιατί μη νομίζετε ότι όλοι θα χορέψουν μαγικά στο χορό που εκείνη θα ήθελε.

 

Σε έναν ανατριχιαστικό παραλληλισμό με τους σύγχρονους συσχετισμούς δυνάμεων, βλέπουμε τους δράκους να μην την υπακούν και σχεδόν να απειλούν την σωματική ακεραιότητα της άλλοτε γητεύτρας τους. Το ‘πυρηνικό’ οπλοστάσιο της Ντανέρις δεν είναι άβουλα, ούτε υποδουλωμένα στα θέλγητρα της όντα. Μπορεί τους άντρες να τους έχει του χεριού της, αλλά αυτά τα ‘παιδιά’ θέλουν άλλο χειρισμό.  Ίσως λίγη αγάπη;