WATCHLIST

Grace and Frankie: Gay σύζυγοι και πρώην frenemies που γίνονται κολλητές

Οι Jane Fonda και Lily Tomlin, 30 και κάτι χρονια μετά το '9 to 5' ξανασυνεργαζονται σε μια τηλεοπτική ιδέα τόσο φρέσκια και πρωτότυπη που εξέπληξε ακόμα και τις ίδιες. Μία νέα τηλεόραση έφτασε.

Φίλες απο την εποχή των γυρισμάτων της εικονικής ταινίας του 1981, έψαχναν για χρόνια ένα project για να ξαναδουλέψουν μαζί κι ετσι οταν η δημιουργός των ‘friends’ Marta Kaufmann τους πρότεινε το ‘Grace and Frankie’, εκείνες είπαν αμέσως το ναι.

Η Grace γνωρίζει την Frankie πάνω από 20 χρονια, όσο καιρό δηλαδή ειναι συνεργάτες και κολλητοί φίλοι οι σύζυγοι τους. Οι δύο τόσο διαφορετικές μεταξύ τους γυναίκες, δεν συμπαθιούνται ιδιαίτερα. Η Grace (Jane Fonda) είναι μια πολύ καλοβαλμένη γυναίκα, η οποία αφότου παραχώρησε στην κόρη της το τιμόνι της εταιρείας καλλυντικών (που μόνη της έστησε στα νιάτα της) έχει συνταξιοδοτηθεί ‘άτυπα’ και περνάει τον χρόνο της διακοσμώντας το σπίτι και το εξοχικό της.

Η Wasp κοκέτα Grace, ειναι επίσης θαμώνας των ινστιτούτων ομορφιάς και φροντίζει να ειναι πάντα περιποιημένη. Απο την άλλη η Frankie ειναι ένα ελεύθερο πνεύμα, που κυκλοφορεί με καφτάνια και μαντήλες, έχει μεταφυσικές αναζητήσεις και πέρα από τη yoga, περνάει τον ελεύθερο χρόνο της (κι εχει πολύ!) καλώντας πνεύματα και καθαρίζοντας ενεργειακά το χώρο της με στικς, αρωματικά και κεριά.

 

Λογικό επόμενο λοιπόν, η Frankie να βρίσκει την Grace ρηχή κι επιφανειακή, ενώ η Grace βλέπει την Frankie σαν μια ημίτρελη φεγγαροβλαμένη. Οι δυο γυναίκες ανέχονται η μια την άλλη τόσα χρόνια ως αναγκαίο κακό λόγω της φιλικής κι επαγγελματικής σχεσης των συζύγων τους και δεν κρύβουν την δυσαρέσκεια τους οταν βρίσκονται -αναγκαστικά- στο ίδιο τραπέζι ενός δείπνου με τους φίλους συζύγους τους.

Σε ένα τέτοιο δείπνο, αφού έχουν ανταλλάξει μερικές κεκαλυμμένες προσβολές, ειναι που οι δυο άντρες τους αποκαλύπτουν το μυστικό βόμβα που θα αλλάξει τις ζωές και των τεσσάρων για παντα. Οι δυο κύριοι αποφάσισαν όψιμα ειναι η αλήθεια, να ‘βγουν απο τη ντουλαπα και να τις αφήσουν για να ζήσουν μαζί ως gay ζευγάρι.

 

Το τι επακολουθεί ειναι φυσικά πολύ αστείο και κάποιες φορές στα όρια του τραγελαφικού, αλλά οι δυο κύριες διατηρούν μια υπέροχη ισορροπία ανάμεσα στο σλαπστικ χιούμορ και το δραματικό που αναπόφευκτα μια τέτοια κατάσταση φέρνει.

Οι  δυο γυναίκες βρίσκονται αντιμέτωπες με τις διάφορες τους, που ειναι μάλλον πιο πολύ επιφανειακές κι αντιμετωπίζουν τη μοναξιά που μια τέτοια αλλαγή φέρνει με φωνές, γέλια, κλάμματα και κοκτειλς. Πολλά κοκτειλς! 

Με το κωμικό τους τάιμινγκ ατόφιο και βασικά ωριμότερο μετά απο τόσα χρονια, οι Fonda και Tomlin κάνουν τον θεατή να τις αγαπήσει και να τις συμπονέσει, αλλά κυρίως να νοιώσει τα, κρυμμένα κάτω απο τις ρυτίδες της ηλικίας τους, νιάτα και την αγάπη για ζωή. Βασικά το μήνυμα των ‘κοριτσιών’ ειναι απλό αλλα και πολύ ισχυρό.

Μην παίρνεις ποτέ τον εαυτό σου πολύ σοβαρά, δεν χρειάζεται, το κανει η ζωή για σένα, σε οποία ηλικία κι αν βρίσκεσαι!

 

Το τηλεοπτικο τοπίο αλλάζει και μια σειρά με πρωταγωνίστριες δύο 70χρονες δεν φαντάζει ως το αδιανόητο ρίσκο που ένα ‘κανονικό δικτυο’ θα θεωρούσε λίγα χρόνια πριν. Φυσικά το Netflix δεν ειναι ένα οποιοδήποτε κανάλι, αφού βασικά δεν ειναι καν κανάλι.

Ειναι η streaming υπηρεσία που μπήκε με φορά στο χώρο της τηλεοπτικής παραγωγής και με τα House of Cards και Orange is the New Black κέρδισε την εκτίμηση κοινού και κριτικών αλλα και μερικά ΕΜΜΥ εντωμεταξύ. Το καινούριο του στοίχημα απέδωσε και το ‘Grace and Frankie’ πήρε το εισιτήριο για την δεύτερη σεζόν του, μετά κι από την ‘καίρια’ παρέμβαση της fan Miley Cyrus και την δημόσια παράκληση “for more Grace and more Frankie” please!