WATCHLIST

O πιο υπέροχος Depeche-μος

Μας το χρώσταγαν. Για εκείνη την ασυγχώρητη ματαίωση του 2009 αλλά και για το μετά, το 2013 όταν εμφανίστηκαν μπροστά μας συγκρατημένοι σε σημείο αμηχανίας. Χθες το βράδυ στη Μαλακάσα ο David Gahan, o Martin Gore, o Andrew Fletcher και τα άλλα παιδιά έπεισαν πως η περίπτωσή τους δεν είναι μία καθόλου "Βιαστική Μόδα", όπως επικαλείται ο τίτλος τους. Όχι πως δεν το ξέραμε ήδη αυτό, Θεός φυλάξοι, αλλά ξέρεις πώς είναι τώρα με τις μπάντες που έχουν κλείσει 20ετία, καμιά φορά χρειάζεται να επισημαίνονται κάποια πράγματα, έτσι για να μην ξεχνιόμαστε.

Λίγες ώρες πριν το live θα μπορούσες να πεις πως ένα αόρατο χέρι μ’ ένα στυλό είχε τραβήξει μια γραμμή χωρίζοντάς σε δύο στρατόπεδα: Από τη μία όσοι θα πήγαιναν στη Μαλακάσα, με βροχή, λάσπη, ελαφρο-γκρίνια και με τη σκληρή ανάμνηση του ’09 σε αντανακλαστική θέση μέσα στο μυαλό τους ως φόβο. Από την άλλη όσοι δεν θα πήγαιναν, ακριβώς για όλα τα παραπάνω.

NDP PHOTO AGENCY

Ω ναι, γέμισε.

Sorry guys, αλλά οι τολμηροί νικήσαμε και το ξέρετε. Το καταλάβατε νωρίς χθες το βράδυ, όταν ο “ενθουσιασμός” στην τοποθεσία Μαλακάσα άρχισε να διαπερνάει τις οθόνες σας. Κρίμα, χάσατε την καλύτερη συναυλία των Depeche Mode στην Ελλάδα. Ζήλια, ψώρα.

 

Σε κλίμακα από 1 έως 10 η διάθεση του Dave Gahan ήταν 12. Ίσως πριν βγει στη σκηνή είχε κάνει μια σκέψη του τύπου “Αυτά εδώ τα παιδιά τα έχουμε απογοητεύσει τώρα τελευταία. Για κάτσε να τα τρελάνω λιγάκι”. Και το ‘κανε ο άτιμος. Δεν πα ‘να ΄βρεχε μ’ αυτόν τον γνωστό εκνευριστικό, εγγλέζικο τρόπο, δεν πα ‘να βαδίζαμε όλοι μέσα στο terra vibe σαν πιγκουίνοι πάνω σε λεπτό πάγο, δεν πα ‘να βούτηξαν στη λάσπη καμιά εφτάρα χιλιάδες λευκά Stan Smith χθες το βράδυ, άξιζε τον κόπο. Χαλάλι και το μποντιλιάρισμα. Παρά τα εμπόδια που έβαλε ο καιρός, όποιον ρωτήσεις σήμερα “τι φάση χθες στη Μαλακάσα;” θα σου πει “καλά ήταν φοβεροί, ΈΧΑΣΕΣ”. 

NDP PHOTO AGENCY

Μία παρένθεση απαραίτητη εδώ: Ένα πράγμα μόνο δεν θα ξεπεράσω, το ότι δεν πρόλαβα ν’ ακούσω όσο ήθελα (δηλαδή από το πρώτο μέχρι το τελευταίο τους τραγούδι) τους Raveonettes οι οποίοι είναι ένα από τα group που κάνουν support στη φετινή Global Spirit Tour των Depeche.

Ο Grahan και η παρέα του βγήκαν στη σκηνή στις 10 παρά 20 ακριβώς με το Going Backwards, το πρώτο κομμάτι από το πιο πρόσφατο άλμπουμ τους, το Spirit, και συνέχισε με ένα ακόμα νέο τραγούδι τους, το So Much Love.

Είχες πολλούς λόγους να χαρείς μ’ αυτό που έβλεπες και άκουγες. Ο Dave, “Η Γάτα”, όπως τον λένε γιατί είναι εφτάψυχος (μεταξύ άλλων έχει επιβιώσει από καρδιακή προσβολή, απόπειρα αυτοκτονίας και overdose), “η φωνή που θα ‘θελα να ‘χε ο Θεός αν ποτέ μου μίλαγε”, όπως λέει και μια πολύ καλή μου φίλη, ήταν εκεί πάνω- κυριολεκτικά και μεταφορικά- με τη σπίντα, την τρέλα και το λεπτό του το μουστάκι. Όσο εμείς παλεύαμε να ζεσταθούμε πίνοντας το κρασί σχεδόν μονορούφι, εκείνος ήταν ήδη “καυτός”. Με το που ξεκινάει το Barrel of a Gun, δίνει μία, πετάει το σακάκι και μένει με το γνωστό μαύρο μπρος- κόκκινο πίσω σατέν γιλεκάκι του. Κι έτσι έμεινε μέχρι το τέλος. Την ίδρωσε τη φανέλα ο Dave.

NDP PHOTO AGENCY

Αν κάτι πρέπει να ειπωθεί οπωσδήποτε γι’ αυτό το live είναι για το πόσο σπουδαία άρτιο ήταν το οπτικοακουστικό κομμάτι. Τρία- επαναλαμβάνω ΤΡΙΑ- videowall ή οθόνες, δεν ξέρω πώς να τα πω καλύτερα. ‘Εργα τέχνης τα video graphics που έπαιζαν παράλληλα από πίσω- ειδικά εκείνο που “έτρεχε” παράλληλα με το In Your Room, πέρασαν 1-2 λεπτά μέχρι να συνειδητοποιήσω πως η κοπέλα με το διχτυωτό καλσόν κι ο καναπές δεν ήταν αληθινά στημένα πάνω στη σκηνή. Εξαιρετική ιδέα του τύπου- γιατί δεν είχε γίνει νωρίτερα; το τεράστιο κάθετο videowall στα δεξιά της σκηνής. Μακράν η καλύτερη ορατότητα σε συναυλία στο Terra Vibe, και γενικότερα μη σου πω σε συναυλιακό χώρο.

NDP PHOTO AGENCY

Όλα κυλούσαν διερευνητικά κι ευχάριστα μέχρι το 12ο τραγούδι. Αλλά ξέρεις, ο Έλληνας fan θέλει τα παλιά του για να “νιώσει”. Μετά το Where’s the Revolution και το πρώτο λάκτισμα του Wrong, ξεκίνησε η διαδικασία απογείωσης.

NDP PHOTO AGENCY

Από το Everything Counts και το Stripped μέχρι το Enjoy the Silence το ψιλόβροχο ακολουθούσε το ρυθμό. Όσο δυναμώναμε, δυνάμωνε κι αυτό.

NDP PHOTO AGENCY

Οι Depeche Mode έμειναν στη σκηνή για κάτι παραπάνω από 2 ώρες. Στο βροχερό τους Encore τους είπαν 5 τραγούδια, τα μισά από όσα περίμεναν ν’ ακούσουν τα 2/3 που μαζεύτηκαν στη Μαλακάσα. Walking in my Shoes, I Feel You και φυσικά το Personal Jesus σε extended version για αποφώνηση.

@petalida #depechemode#athens#globalspirittour#2017#live#gig#concert#rockwavefestival#terravibe#park#music#dm

A post shared by Giannis Portokalakis (@giannis_porto) on

 

Ο Dave Grahan, όργωσε τη σκηνή, έκανε τα γνωστά, queer του τσαλίμια, καταχειροκροτήθηκε, ευχαρίστησε, το χάρηκε όπως όλοι τους και όλοι μας. Και πάνω απ’ όλα μάγεψε, έλαμψε σαν αστέρι πάνω από τη λάσπη. 

#depechemode #globalspirittour in #athens world in my eyes

A post shared by Depeche Mode Минск, Беларусь (@depechemode.by) on

 

 

Photo Credit: Π.ΝΙΚΟΛΑΡΕΑΣ, Θ.ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ, Ε. ΠΟΥΠΟΥΛΙΔΟΥ/ NDP PHOTO AGENCY