WATCHLIST

Αυτός είναι ο ηθοποιός που υποδύεται τον Fish Man στο Shape of Water και του αξίζει χειροκρότημα

Μετά τη διπλή βράβευσή της στα Όσκαρ (Καλύτερης Ταινίας και Σκηνογραφίας), το The Shape of Water είναι και επισήμως η Καλύτερη Ταινία της χρονιάς.

Κι ενώ η πρωταγωνίστρια Sally Hawkins, αλλά και η Octavia Spencer ήταν επίσης υποψήφιες για Όσκαρ Ά και Β’  Γυναικείου ρόλου αντίστοιχα, ήρθε η στιγμή να ασχοληθούμε λίγο και με τον άνθρωπο που βρίσκεται πίσω από αυτό το περίεργο πλάσμα που συνέβαλε καταλυτικά στον ιδιαίτερο χαρακτήρα της ταινίας.

Ο ηθοποιός που ενσάρκωσε τον «Αμφίβιο Άντρα (Amphibian Man)» (όπως είναι καταγεγραμμένος στα «πρακτικά» του IMDB) είναι ο Doug Jones, ένα όνομα που, πιθανότατα, δεν έχεις ακούσει ξανά μέχρι τώρα. Ωστόσο, έχει περάσει πολλές φορές από μπροστά σου στη μεγάλη οθόνη.

Για την ακρίβεια, για πάνω από τρεις δεκαετίες, ο Jones έχει εμφανιστει σε περισσότερες από 150 ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, μπαίνοντας μέσα σε στολές από λάτεξ για να υποδυθεί μη ανθρώπινους ρόλους (από αυτούς που απαιτούν τόνους μακιγιάζ).

 

Μεταξύ άλλων, τον έχεις ξαναδεί στις ταινίες Batman Returns (υποδύθηκε τον λεπτό κλόουν), Ο Λαβύρινθος του Πάνα (έπαιξε τον Φαύνο και τον Χλωμό άνθρωπο),  Fantastic Four (όπου κάλυψε το ρόλο του Silver Surfer και Hellboy (έπαιξε τον Abe Sapien). Όπως κατάλαβες, υποδύεται ρόλους που τον κάνουν αγνώριστο.

Μιλώντας σε αμερικανική ραδιοφωνική εκπομπή, ο Jones μίλησε για τη μοναδικότητα της δουλειάς του: «Όσο περισσότερο απομακρύνεσαι από τις ανθρώπινες μορφές, τόσο πιο δύσκολο είναι. Όταν προσπαθείς να βγάλεις μια κουραστική μέρα και έρχεται η στιγμή που ακούς τη λέξη «Action!», πρέπει να ξεχάσεις ότι πονάς, ότι ιδρώνεις πίσω από τη μάσκα που φοράς και αποδέχεσαι ότι δεν είσαι απλά ένας τύπος μέσα σε μια στολή, άλλα ένα εξωτικό πλάσμα που προέρχεται είτε από τη φαντασία, είτε από τη φύση».

Jordan Strauss/Invision/AP

Φωτογραφία: Jordan Strauss/Invision/AP

«Για μένα, αυτή είναι μια ταινία που μιλάει για την αγάπη και πόσο εφικτό είναι να τη νιώσουμε, ανεξάρτητα από το πόσο άσχημοι ή γεμάτοι μειονεκτήματα νομίζουμε ότι είμαστε». δήλωσε ο Jones για το ρόλο του στην ταινία The Shape of Water ενώ συνέχισε εξηγώντας τι είναι αυτό που τον έκανε να θέλει να υποδύεται πάντα ρόλους που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματική του μορφή.

«Όταν είσαι παιδί και περνάς αυτή την αμήχανη περίοδο που βλέπεις τον εαυτό σου ως τέρας, όταν αισθάνεσαι ότι είσαι το μοναδικό πλάσμα που κανείς δεν καταλαβαίνει, όταν φαίνεσαι τόσο διαφορετικός από οποιονδήποτε άλλο και νιώθεις ότι δεν θα καταφέρεις ποτέ να νιώσεις την αγάπη,  αισθάνεσαι σαν να είσαι ο μόνος που αισθάνεται έτσι».

Είμαι ευτυχής όμως. Είμαι ευγνώμων που είχα την εμπειρία να αισθάνομαι σαν τέρας γιατί πλέον τα καταλαβαίνω. Μπορώ να ταυτιστώ μαζί τους.