LIFE

“Ναι αλλά τι θα πει ο κόσμος;”

Οι συμβουλές και οι παροτρύνσεις του περιβάλλοντός σου είναι φυσικά πάντα ευπρόσδεκτες και συνήθως καλοδεχούμενες. Αλλά τι συμβαίνει όταν τα δικά σου θέλω δεν είναι αυτό που θα λέγαμε ''φυσιολογικά''. Μήπως ο τρόπος ζωής σου ξεφεύγει από το ''ευρέως αποδεκτό''; Ποιος νοιάζεται αλήθεια;

Όλοι μας.

Με λύπη μου συμπεραίνω κάθε μέρα πόσα πράγματα δεν τολμούμε να κάνουμε κυρίως επειδή φοβόμαστε ”τι θα πει ο κόσμος”. Το παλιακό τσιτάτο της γιαγιάς ”Τι θα πει η γειτονιά;”, έχει διευρυνθεί και πλέον – σε περίπτωση που δεν το γνώριζες – όλος ο κόσμος νοιάζεται για όσα κάνεις στη ζωή σου.

Η ζωή είναι ωραία, αρκεί να ξέρεις πώς να τη ζεις. Ποια ήταν όμως η τελευταία φορά που έκανες κάτι χωρίς να σκεφτείς τι εντύπωση θα δημιουργήσει στους άλλους; Αν μπορείς να απαντήσεις με το χρονικό επίρρημα ”σήμερα” ή έστω ”χτες”, σε θαυμάζω.

Τα κουτάκια του ”φυσιολογικού” είναι ανθρώπινες κατασκευές που δημιουργήθηκαν για να χωρούν τους περισσότερους ανθρώπους. Όχι όμως όλους.

Το να νοιάζεσαι για το τι θα πουν οι άλλοι δε θα σε κάνει ποτέ ευτυχισμένη. Αντίθετα, θα σε βάλει σε μια διαρκή προσπάθεια να χωρέσεις στα καλούπια αυτού που θεωρείται ”συνηθισμένο”. Κι αν εσύ θες να εξαιρεθείς αυτού; Αν νιώθεις και είσαι διαφορετική; Φυσικά και υπάρχει θέση και για σένα, απλά ίσως χρειαστεί να σπρώξεις για να κάτσεις, ή να φέρεις μια καρέκλα από το σπίτι σου.

Ο τρόπος που ο κόσμος μεγάλωσε, οι ιδέες, οι αντιλήψεις του, τα βιώματα και οι εμπειρίες του δε θα έπρεπε να σε περιορίζουν, ούτε να ελέγχουν τις πράξεις σου. Σκέψου τον εαυτό σου και γίνε αυτό που θες να είσαι. Μπορείς να ξεκινήσεις από σήμερα να μη νοιάζεσαι για τη γνώμη των τρίτων. Εκείνοι είναι απλά εξωτερικοί παρατηρητές. Τώρα γιατί το γεγονός αυτό τους δίνει το άλλοθι να παίρνουν το ρόλο του κριτή, κανείς δεν ξέρει. Κλείσε τ΄αυτιά σου στην κακόβουλη κριτική και σκέψου μόνο αυτό που θες εσύ να κάνεις. Ακολουθούν και ορισμένοι ακόμα λόγοι σε περίπτωση που δεν πείστηκες ακόμα.

1. Κάνουν λάθος

 

Όσο κι αν σιχαίνομαι τις γενικεύσεις, η πραγματικότητα είναι πως υπάρχουν πολλοί βλαμμένοι άνθρωποι εκεί έξω. Κι άλλοι τόσοι που θέλουν να σε δουν να αποτυγχάνεις. Αυτό φυσικά δε σημαίνει πως πρέπει να είσαι καχύποπτη με κάθε άτομο που γνωρίζεις, απλά να λαμβάνεις πάντα υπόψιν ότι το πώς επιλέγεις εσύ να ζεις δεν γίνεται να είναι συμβατό με τον τρόπο ζωής όλων των υπόλοιπων ανθρώπων.

2. Δεν πρόκειται για τη δική τους ζωή

Στη λίστα με τα πιο εύκολα πράγματα του κόσμου έχει σίγουρα μια θέση πολύ κοντά στην κορυφή, η κριτική. Και φυσικά εννοείται πως ΔΕΝ την ασκούμε έχοντας στο μυαλό μας τον περιορισμό που λέει ”μην κρίνεις εξ ιδίων τα αλλότρια”. Αυτό σημαίνει πως μπορούμε να είμαστε πολύ σκληροί χωρίς να σκεφτόμαστε πώς θα νιώσουν οι άλλοι. Κι όμως αυτό που θα σου πει κάποιος χωρίς καν να το φιλτράρει και να το ξανασκεφτεί μπορεί να σου χαλάσει το κέφι. Μήπως να κλείσεις τ’ αυτιά σου;

3. Θα είσαι μονίμως στεναχωρημένη

Προσπαθώντας συνεχώς να ικανοποιήσεις τους άλλους και να εξομοιωθείς με τους πολλούς, θα χάσεις τον εαυτό σου και ουσιαστικά θα ζεις για τους τρίτους. Αυτό φυσικά θα σε οδηγήσει σε βαθιά κατάθλιψη και έλλειψη αυτοπεποίθησης. Προφανώς άπαξ και μπεις σ΄αυτή τη διαδικασία, εννοείται πως δε συζητάμε καν για καμια πίστη στις δυνάμεις και τον εαυτό σου.

4. Θα σε απομακρύνει από τους στόχους και τα όνειρά σου

Το άγχος του να πληρείς τις προδιαγραφές των τρίτων σε αποσπά από το να κυνηγήσεις τα όνειρά σου και τους πραγματικούς σου στόχους. Το αξίζουν;

5. Αυτό που είναι σωστό για κάποιον άλλον, δεν είναι απαραίτητα και για σένα

Οι συμβουλές και οι γνώμες που εκφράζουμε, βασίζονται 9 στις 10 φορές στο πώς θα ενεργούσαμε εμείς στην εκάστοτε περίσταση. Αυτό από μόνο του είναι ένα πρόβλημα. Τα σκουπίδια του ενός μπορεί να είναι θησαυρός για κάποιον άλλον, οπότε μόνο εσύ γνωρίζεις καλύτερα τι είναι πιο σωστό για σένα.

6. Το τελικό αποτέλεσμα θα επηρεάσει εσένα

 

Ό,τι κι αν λένε οι άλλοι, στο τέλος εσύ θα λουστείς τα αποτελέσματα των πράξεών σου. Τουλάχιστον φρόντισε να έχεις την προσωπική ευθύνη αυτών και να μη ρισκάρεις βασιζόμενη στα λεγόμενα των άλλων.

7. Δε γίνεται να τα ‘χεις καλά με όλους

Ό,τι κι αν κάνεις, όποια συμβουλή ή εσωτερική φωνή κι αν ακούσεις, ποτέ δε θα καταφέρεις να τους ικανοποιήσεις όλους, οπότε δεν υπάρχει λόγος να προσπαθείς ούτε και για τους μισούς. Το πιο δύσκολο και ουσιαστικό, είναι να τα ‘χεις καλά με τον εαυτό σου.

8. Υπάρχουν εκείνοι που θέλουν ακριβώς αυτό που θες εσύ

Είναι δηλαδή οι γνωστοί – άγνωστοι, οι άνθρωποι που σ’ αγαπούν πραγματικά, θα σου πουν τη γνώμη τους, αλλά δε θα σε κρίνουν αν δεν την ακολουθήσεις. Αντιθέτως, θα συνεχίσουν να είναι δίπλα σου, να σε στηρίζουν στα λάθη σου και να νιώθουν περήφανοι για τα επιτεύγματά σου.

9. Εκείνοι δε νοιάζονται για το τι θα πεις εσύ

 

Θέλεις κι εξήγηση;

10. Καμία πετυχημένη γυναίκα δεν νοιάζεται για το τι λένε οι άλλοι

Σκέψου όλες τις γυναίκες που θαυμάζεις. Μοιάζουν να δίνουν καμια δεκάρα για το τι θα πουν οι τρίτοι;