OPINIONS

10 λόγοι που μισώ το πλύσιμο των πιάτων

Θυμάμαι ακόμα την πρώτη φορά που έπλυνα πιάτα. Ήταν στην ταράτσα του πατρικού σπιτιού μου και ένιωθα πανευτυχής που η μητέρα μου επιτέλους μου είχε εμπιστευτεί αυτή την δουλειά.

Δεν άργησα, όμως, να αλλάξω γνώμη. Πολλά πράγματα αυτής της διαδικασίας άρχισα σιγά σιγά να τα βαριέμαι και στο τέλος να τα σιχαίνομαι. Όταν ξεκίνησα, δε, να μένω μόνη μου έγινε επίσημο: μισώ το πλύσιμο των πιάτων.

Και έχω λόγους. Έχουμε λόγους όλοι εμείς που βλέπουμε λάντζα και τρέχουμε με φόρα Κεντέρη προς αντίθετη πλευρά.

1. Οι νιπτήρες δε βολεύουν

Δε ξέρω αν υπάρχει εκεί έξω βολικός νιπτήρας, αλλά συνήθως οι γυναίκες που μισούμε το πλύσιμο των πιάτων, έχουμε πέσει σε περίπου 5-6-7-8-9 απαίσιους. Βρίσκεις έναν που είναι μεγάλος, αλλά ω, τι ατυχία είναι κοντός για σένα. Βρίσκεις έναν που να είναι στο ύψος σου, αλλά γαμώτο, είναι μικρός και για να πλύνεις την κατσαρόλα πρέπει να παίξεις τέτρις.

2. Οι πιτσιλιές έχουν τη δική τους πορεία

 

Μιλώντας για άβολους νιπτήρες, φυσικά στο μυαλό μας έρχεται το… υποχρεωτικό λούσιμο, κάθε φορά ειδικά που έχουμε ένα μεγάλο σκεύος να πλύνουμε. Φεύγει λίγο νερό από εδώ, λίγο νερό από εκεί, πέφτει πάνω στα ρούχα, μουσκεύεται η ποδιά, κρυώνεις. Δεν είναι ζωή αυτή. Για να μην αναφέρω ότι μετά μπορεί να χρειαστεί και σφουγγάρισμα.

3. Μας ψάχνουνε οι φίλοι

Δε μπορείς να σηκώσεις τηλέφωνο όταν πλένεις τα πιάτα. Ειδικά από τότε που εφευρέθηκαν αυτά τα @$@%touch κινητά, είναι αδύνατο. Με λίγα λόγια, δε μιλάμε με αγαπημένα πρόσωπα για λίγο, λόγω λάντζας. Σα να μην έφτανε αυτό, πολλές φορές οι στοίβες πιάτων μπορεί να αποδειχτούν πολύ καλός λόγος να μην καλέσουμε κόσμο σπίτι. Πρώτον γιατί μπορεί να υπάρχουν ήδη άπλυτα και ντρεπόμαστε και δεύτερον γιατί μεγάλη παρέα σημαίνει πολλά πολλά βρώμικα πιάτα και χαμός.

4. Τσάμπα χρόνο χάνουμε

Περνάμε 10 ή 20 λεπτά από τη ζωή μας καθημερινά, κάνοντας κάτι το οποίο πραγματικά δεν έχει να προσφέρει τίποτα στο σώμα και την ψυχή μας. Είναι απλά χαμένος χρόνος και δυστυχώς δε μπορεί να παραλειφθεί από το καθημερινό πρόγραμμα. Το ταβάνι να κοιτούσαμε, πιο δημιουργικές θα νιώθαμε.

5. Τα χέρια μας διαμαρτύρονται

Μια βδομάδα καθημερινό πλύσιμο πιάτων, σημαίνει ξερά χέρια και χαλασμένα νύχια. Ειδικά σε ότι αφορά το βάψιμο νυχιών, πολλές φορές έχω αναρωτηθεί μήπως το νερό του νιπτήρα έχει ασετόν μέσα. Δε γίνεται να περνάω τρεις φορές, ένα καλό μανό και με ένα πλύσιμο να φεύγει το χρώμα. Κι όμως, γίνεται, που λέει και ο Παντελίδης.

6. Το ίδιο και τα κόκαλα μας

Μπορεί να φαίνεται εύκολη δουλειά, να κάθεσαι και απλά να ρίχνεις νερό σε μερικές στοίβες πορσελάνης και γυαλιού, όμως δεν είναι έτσι ειδικά αν αυτή η διαδικασία κρατάει πολύ, καθημερινά. Μπορούμε όλες εμείς που μισούμε το πλύσιμο των πιάτων να βάλουμε τις μέσες και τις πλάτες μας, να καταθέσουν σε ένα σχετικό δικαστήριο με αίτημα την κατάργηση αυτού του σπορ. Σε τόσα έχουμε προχωρήσει ως ανθρωπότητα, εκεί γιατί έχουμε μείνει τόσο πίσω;

7. Χάνουμε τα αγαπημένα μας σίριαλ

Οι αρχιτέκτονες, οι κουζινιέρηδες και δε ξέρω εγώ ποιοι άλλοι που είναι υπεύθυνοι για την διαρρύθμιση των σπιτιών μας μισούν. Δεν υπάρχει άλλη εξήγηση. Όλες οι κουζίνες, άντε οι περισσότερες, κοιτάνε στην αντίθετη πλευρά από την τηλεόραση. Κάποιος βέβαια θα μπορούσε να πει ότι άμα βλέπαμε τηλεόραση, πιάτα δε θα πλενόντουσαν καλά, αλλά πραγματικά απαξιούμε. Θέλουμε να βλέπουμε “Μην Αρχίζεις τη Μουρμούρα” και να τρίβουμε ταψιά.

8. Καταπιέζονται τα μαλλιά μας

 

Αν υπάρχει έστω μια γυναίκα που κατάφερε να πλύνει πιάτα με τα μαλλιά της κάτω, χωρίς να τις σπάσουν τα νεύρα, παρακαλώ ας επικοινωνήσει μαζί μου το συντομότερο για να κανονίσουμε μια κατ’ ιδίαν συνάντηση για συγχαρητήρια. Είναι απίστευτο πως το σκύψιμο πάνω από τη λάντζα, δημιουργεί τέτοιο πανικό ακόμα και στα πιο βολικά μαλλιά.

Trend: Η τάση να φτιάχνουμε τα τσουλούφια που πέφτουν, με τον καρπό, θα υπάρχει όσο και το πλύσιμο των πιάτων και δε θα πετυχαίνει ΠΟΤΕ τον σκοπό της.

9. Συνειδητοποιείς ΤΙ και ΠΟΣΟ έχεις φάει

Το ξέρουμε όλες ότι το πλύσιμο των πιάτων μπορεί να είναι πιο εύκολο αν γίνει αμέσως μετά το φαγητό. Δηλαδή, ναι, εντάξει. Θα πάνε οι άλλοι για ύπνο και εσύ θα κάθεσαι να πλένεις τα πιάτα. Σα να μην έφτανε αυτό, θα απομυθοποιήσεις ότι έφαγες καθώς βλέπεις στα απομηνάρια του ενώ το ποσοστό της ζάλης από το φαΐ και το πιάτο σου θα σου θυμίζουν τις ποσότητες που έχουν μεταφερθεί στο στομάχι σου. Για οικιακά πάμε, με ψυχολογικά φεύγουμε.

10.  Υπενθυμίζει ότι δεν έχουμε αρκετά λεφτά για πλυντήριο πιάτων

Άτιμη φτώχεια. Άτιμε λιτέ βίε. Που μας ανάγκασες να πλένουμε πιάτα στο άνθος της ηλικίας μας, αντί να έχουμε το πιο υπερσύγχρονο πλυντήριο πιάτων.