ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ

Πώς θα κάνω το μωρό μου να σταματήσει να κλαίει τη νύχτα;

Το infokids.gr σε συνεργασία με το LadyLike.gr σας μαθαίνει πώς να κάνετε το παιδί σας να σταματήσει να κλαίει.

Τα περισσότερα μωρά από τους 6 μήνες και μετά κοιμούνται την νύχτα χωρίς διακοπή. Οι μισοί γονείς αναφέρουν ότι κάπου στο δεύτερο χρόνο ζωής αρχίζουν ξανά να ξυπνούν μια με δυο φορές την νύκτα.

Άλλοτε ζητούν νερό, γάλα , αγκαλιά, παιχνίδια κ.α. Άλλοτε κλαίνε γοερά χωρίς φανερό λόγο. Μερικά μπορεί σε κάποιες μέρες αρρώστιας να έχουν περισσότερη προσοχή από τους γονείς στην διάρκεια της νύχτας. Από τότε θυμούνται με ευχαρίστηση την νυχτερινή παρεούλα, εξακολουθούν να την ζητούν κάθε βράδυ και μπορεί να γίνουν ΑΝΥΠΟΦΟΡΑ για τους γονείς που έχουν ανάγκη ξεκούρασης και ύπνου.

Τι πρέπει να κάνετε:

Ξεχωρίστε αν πρόκειται για κακή συνήθεια ή αν το παιδί έχει πραγματικά ανάγκη την παρουσία σας.

Στην πρώτη περίπτωση μόλις σας δει αγουροξυπνημένους γελά κι αρχίζει τα παιχνίδια. Στην δεύτερη κλαίει ασταμάτητα και δείχνει πως πονάει, υποφέρει, γαντζώνεται πάνω σας και τρομάζετε να το ηρεμήσετε. Αν το παιδί σας έχει ανάγκη την παρουσία σας μέσα στην νύχτα κάντε ότι νομίζετε ό,τι σας ταιριάζει για να το ηρεμήσετε.

Αν πρόκειται για κακή συνήθεια δοκιμάστε τα ακόλουθα:

1) Βγάλτε, αν έχετε χώρο , την κούνια του μωρού σας από την κρεβατοκάμαρα σας , όσο πιο νωρίς μετά τους πρώτους έξι μήνες .

2) Χρησιμοποιείτε κάθε βράδυ την ίδια διαδικασία ύπνου. Το ίδιο τραγουδάκι, το ίδιο παιχνίδι, το ίδιο ζωάκι για παρέα.

3) Πηγαίνετε να δείτε γιατί κλαίει, αλλά μην βιαστείτε να το σηκώσετε. Συχνά το κλάμα, σταματά αμέσως κι ύπνος συνεχίζεται.

4) Δείξτε του ότι είστε πάντα κοντά του όταν σας χρειάζεται αλλά ότι δεν έχετε όρεξη για κουβέντες και παιχνίδια μέσα στην νύκτα. Είστε κουρασμένοι.

5) Κάντε του όσο πιο πολλή παρέα μπορείτε στην διάρκεια την ημέρας.

Τι να μην κάνετε:

1) Mην προσπαθείτε να ακολουθήσετε τις απαγορεύσεις των ειδικών, αν δεν σας ταιριάζουν . Ναι δεν είναι καλή τακτική να πάρετε το παιδί στο κρεβάτι σας, αλλά αν δεν βρίσκεται άλλη λύση πάρτε το!

2) Mην βάζετε το παιδί να κοιμάται πολλές ώρες την ημέρα.

3) Όταν ξυπνήσει τη νύχτα, μην το κουνάτε, μην το ταΐζετε, μην του κάνετε βόλτες στο δωμάτιο. Κάντε την παρουσία σας όσο γίνεται πιο βαρετή.

4) Μην αποκτήσετε την συνήθεια να βάζετε το παιδί κοιμισμένο στην κούνια του. Μην το κοιμίζετε στην αγκαλιά σας. Φυσικό είναι να τρομάζει αν αλλού κοιμήθηκε και αλλού ξυπνά.

Κάντε ό,τι ταιριάζει σε εσάς και στις συνθήκες που βρίσκεστε. Όλοι σχεδόν οι γονείς περνούν κάποτε από την δύσκολη φάση που περνάτε εσείς τώρα.

 

Διαβάστε ακόμα στο infokids.gr:

Οι μικρές πρωταγωνίστριες του “Annie” συμμετέχουν στη φιλανθρωπική ενέργεια του Infokids.gr

“Το Χαμόγελο του Παιδιού” συγκεντρώνει τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης για τα χιλιάδες παιδιά και τις οικογένειες που στηρίζει καθημερινά