SEX

Έρευνα: Ο εθισμός στο σεξ και το πορνό δεν αποτελούν διαταραχές

Κατά καιρούς έχουμε ακούσει διάφορους διάσημους, όπως ο David Duckovny για παράδειγμα, να μπαίνουν σε κλινικές αποτοξίνωσης από το σεξ. Σεξομανείς θεωρούνται επίσης ο Ozzy Osbourne, ο Russell Brand και η Lindsay Lohan. Παράλληλα έχουν πέσει στα χέρια μας έρευνες σύμφωνα με τις οποίες όταν κάποιος καταναλώνει πορνό θεάματα από κάτι ώρες και πάνω κάθε βδομάδα, έχει πλέον εξάρτηση και συνεπώς δυσκολίες στην ερωτική συναναστροφή του με αληθινούς ανθρώπους.

Όλα τα παραπάνω θεωρούνται παθήσεις και απαιτούν θεραπεία. Είναι όμως πραγματικά κλινικές περιπτώσεις ή δεν χάθηκε κι ο κόσμος αν θες να κάνεις σεξ όλη την ώρα- ή θες να βλέπεις όλη την ώρα άλλους που κάνουν σεξ; Και στην τελική μήπως κάποιοι με το άλλοθι μιας πάθησης που δεν ελέγχουν- υποτίθεται- κάποιοι προσπαθούν να δικαιολογήσουν το ότι δεν μπορούν να κρατήσουν το μόριό τους μέσα στο παντελόνι τους;

Πόσο στέκει επιστημονικά ο εθισμός στο σεξ;

Σύμφωνα με την Ένωση Αμερικανών Εκπαιδευτών, Συμβούλων και Θεραπευτών Σεξουαλικότητας (American Association of Sexuality Educators, Counselors, and Therapists), τα στοιχεία είναι δεν αρκούν ώστε να μπει επίσημα η ταμπέλα “Διαταραχή της Ψυχικής Υγείας”.

Όπως αναφέρουν στη μελέτη τους, οι συγκεκριμένοι επιστήμονες δεν θεωρούν πως οι μέθοδοι θεραπείας και εκπαίδευσης για τη σεξομανία διαθέτουν ακριβή και επαρκή γνώση όσον αφορά την ανθρώπινη σεξουαλικότητα, ώστε να αντιμετωπίζουμε την παθολογική όρεξη για σεξ ως κλινική περίπτωση. Όπως επισημαίνουν, ίσως οι παθήσεις αυτών των ανθρώπων να είναι πιο πολύπλοκες ώστε να εξαντλούνται σε μία θεραπεία που στοχεύει στο να κόψει κάποιος το πολύ σεξ ή την “τσόντα”. 

Μία δικαιολογία λιγότερη για απιστίες, θα μπορούσε να πει κανείς.