ΖΕΥΓΑΡΙΑ

Το χαρακτηριστικό που μαρτυρά πως ένας άντρας φοβάται τη δέσμευση

Πού πάει αυτή η σχέση; Θα έχει μέλλον; Θα σε ταλαιπωρήσει; Θέλει αυτά που θες; Να τον χωρίσεις; Να τον κρατήσεις; Η ιδέα της δέσμευσης τον φρικάρει ή την θεωρεί ως απόλυτα φυσιολογική εξέλιξη; Ερωτήματα που ταλανίζουν τα μυαλά αναρίθμητων γυναικών ανά τον κόσμο και βρίσκουν μια κάποια απάντηση στην έρευνα του πανεπιστημίου του Michigan, η οποία έφερε στο φως τη σύνδεση των επιπέδων της τεστοστερόνης του με την αντίδρασή του απέναντι στο πώς αισθάνεται και άρα αντιδρά σε μία σχέση που σοβαρεύει.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στην Επιθεώρηση της Προσαρμοσμένης Ανθρώπινης Συμπεριφοράς και Φυσιολογίας έθεσε σχετικά σχεσιακά ερωτήματα σε 79 άντρες φοιτητές διαφόρων προσωπικών στάτους, από τους οποίους πήραν και δείγμα σάλιου. Εκείνοι που δεν ήταν δεσμευμένοι διακρίνονταν από υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης σε σύγκριση με εκείνους που ήταν σε σχέση. Παράλληλα, τα αγόρια που δήλωναν πιο έτοιμοι να προχωρήσουν σε μία πιο σοβαρή δέσμευση είχαν πιο πεσμένα επίπεδα τεστοστερόνης. 

Ε ρε γλέντια.  

“Οι άντρες που η τεστοστερόνη τους κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα τείνουν να είναι καλύτεροι σύντροφοι από την άποψη ότι δεν έχουν ανάγκη να κάνουν σεξ με κάποιο άλλο πρόσωπο”. Το λες και λογικό όλο αυτό.

Η συγκεκριμένη έρευνα πιάνει το νήμα εκεί που το έχουν αφήσει προγενέστερες σχετικές επιστημονικές μελέτες και επιβεβαιώνει πως κάποιες αντιδράσεις που έχουμε και θεωρούμε ανεξήγητες ή αναίτιες τις οφείλουμε στις ορμόνες μας. Αν λοιπόν ο σύντροφός σου ζορίζεται και ιδρώνει στην ιδέα ότι θα είστε “για πάντα μαζί”, μπορεί να μην φταίει εκείνος, αλλά η αυξημένη του τεστοστερόνη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να το δέσεις και κόμπο αυτό.