ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Το Σαν Φρανσίσκο ψήφισε έναν υπέροχο νόμο για να προστατεύσει τα αδέσποτα ζώα

Είναι πολλοί εκείνοι -και δεν θα διαφωνήσω μαζί τους- που υποστηρίζουν πως ο πολιτισμός του ανθρώπου φαίνεται από το πώς φέρεται σε πλάσματα (ανθρώπους και ζώα) που είναι πιο αδύναμα από τον ίδιο. Παίρνοντας αυτό ως δεδομένο, η πολιτεία του Σαν Φρανσίσκο ψήφισε πρόσφατα ένα νόμο που επιδεικνύει, εκτός από πολιτισμό, περίσσια ανθρωπιά (έννοιες αλληλένδετες, αν το καλοσκεφτείς).

Πιο συγκεκριμένα, οι αρχές της πολιτείας αποφάσισαν την απαγόρευση της πώλησης από τα pet shops σκύλων και γατών που δεν έχουν διασωθεί από το δρόμο (που δεν είναι αδέσποτα δηλαδή), σε μια προσπάθεια, όπως εξηγούν, να σταματήσει η με απάνθρωπους όρους εκτροφή κουταβιών στην περιοχή.

Η απόφαση αυτή δεν επηρεάζει τους ζωοπαραγωγούς με άδεια. Στοχεύει περισσότερο στην καταπολέμηση της μαζικής παραγωγής κουταβιών, που μόνο σκοπό έχει το κέρδος, ενώ παράλληλα διευκολύνει την αναδοχή χιλιάδων ζώων που έτσι κι αλλιώς βρίσκονται στα καταφύγια της πολιτείας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το Σαν Φρανσίσκο δεν είναι η πρώτη πολιτεία που περνά έναν τέτοιο νόμο, ο οποίος επιπλέον απαγορεύει την πώληση ζώων που είναι μικρότερα από 8 εβδομάδων. Έχουν προηγηθεί οι πολιτείες των Los Angeles, San Diego, Chicago, Philadelphia, Boston και Austin που εφαρμόζουν παρόμοιες νομοθεσίες.

Θα πω “και στα δικά μας”, αν και ξέρω πως θα πάει στο βρόντο.