ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Έρευνα: Κι όμως ο σκύλος σου μπορεί να “πει” ψέματα

Unsplash

Εσύ το ήξερες ότι οι τετράποδοι φίλοι μας μπορούν να «πουν» με τον τρόπο τους αθώα ψέματα προκειμένου να πετύχουν τον στόχο τους; (π.χ. μια λιχουδιά). Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Animal Cognition αποδεικνύεται πως τα σκυλάκια μπορούν αν θέλουν να μας ξεγελάσουν και να πάρουν από μας αυτό που θέλουν. Έχουν την ικανότητα να καταλάβουν αν κάποιος είναι με το μέρος τους ή όχι και αντίστοιχα να του δείξουν την ανάλογη εμπιστοσύνη προκειμένου να φτάσουν στο στόχο τους.

Ήδη από τις δύο πρώτες μέρες διεξαγωγής της έρευνας τα σημάδια ήταν εμφανή. Άκου πως έγινε. Οι ερευνητές έχουν στήσει σε ένα χώρο τρία κουτιά φαγητού. Στο ένα υπάρχει η αγαπημένη λιχουδιά του σκύλου, στο δεύτερο μια λιγότερο αγαπημένη του, ενώ το τρίτο κουτί είναι άδειο. Τα σκυλιά καλούνται να οδηγήσουν δύο διαφορετικούς ανθρώπους -έναν συνεργάσιμο και έναν ανταγωνιστικό- στο κουτί που θέλουν. Ο μεν συνεργάσιμος έχει οδηγία να δίνει στον σκύλο τη λιχουδιά που κρύβεται κάτω από το κουτί, ενώ ο δε ανταγωνιστικός όχι απλά δεν τη δίνει άλλα δείχνει στο ζώο ότι την κρατά για τον εαυτό του.

 

Έτσι λοιπόν, από την πρώτη κιόλας μέρα τα σκυλιά είχαν καταλάβει κατά κάποιο τρόπο τι γίνεται και ποιος είναι με το μέρος τους και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οδήγησαν τον «συνεργάσιμο» άνθρωπο στο αγαπημένο τους κουτί περισσότερες φορές από ότι τον «ανταγωνιστικό». Ενώ ήδη από την επόμενη, οι τετράποδοι φίλοι μας είχαν πονηρευτεί αρκετά και φάνηκε πως ήξεραν τι έκαναν, δεδομένου ότι οδηγούσαν τον δεύτερο τύπο ανθρώπου όλο και λιγότερο στην αγαπημένη τους λιχουδιά και πολύ περισσότερο στο άδειο κουτί.

Βλέπουμε δηλαδή πως τα σκυλάκια κατάλαβαν άμεσα πως με το να πηγαίνουν τον ανταγωνιστικό άνθρωπο που τους έπαιρνε το έπαθλο στο δεύτερο ή ακόμα περισσότερο στο τρίτο κουτί, είχαν την ίδια πιθανότητα να πάρουν την αγαπημένη τους λιχουδιά. Το ίδιο δεν είναι εξάλλου να πας με τον «συνεργάσιμο» και να πάρεις το treat ή να παραπλανήσεις επίτηδες τον «ανταγωνιστικό» και να φτάσεις στο άδειο κουτί; Αφού αυτός δε θα τους έδινε τη λιχουδιά. Άρα τα σκυλιά κατάλαβαν πως δεν υπήρχε λόγος να τα ξεγελά ο δεύτερος και να τους παίρνει το κέρασμα.

 

Ψήνεσαι να το δοκιμάσεις κι εσύ με το σκυλάκι σου τώρα, έτσι δεν είναι;