ΚΑΦΕΣ

Στείλαμε τα φλιτζάνια μας και μας είπαν τον καφέ. Ηλεκτρονικά

Unsplash

Το διάβασμα του φλιτζανιού του καφέ έχει ιδιαίτερη ιστορία. Οι ρίζες του εντοπίζονται στην Αρχαία Κίνα και στους μοναχούς, οι οποίοι πίστευαν πως τα ίχνη που σχηματίζονταν στην εσωτερική πλευρά της καμπάνας έδειχνε το μέλλον. Η τέχνη εξελίχθηκε στην ανάγνωση των φύλλων του τσαγιού, τα οποία στράγγιζαν μέσα στις κούπες τους, ώσπου το 600 μ. Χ. οι Άραβες ανακάλυψαν τον καφέ και το κατακάθι διαδέχτηκε τα τεϊόφυλλα.

Η καφεμαντεία έχει πλέον παράδοση σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Περσία, η Αρμενία και η Γιουγκοσλαβία. Αυτά πάνω κάτω τα ξέρεις. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζεις είναι ότι πλέον ο καφές δεν ορμηνεύεται με τον κλασικό τρόπο, δηλαδή δια ζώσης, με την καφετζού και την πελάτισσα σκυμμένες πάνω από το φλιτζάνι. Ο κόσμος προχωράει Χάριλαε, ακόμα και εδώ. Ψηφιακή καφεμαντεία φίλη μου. Στέλνεις φλιτζάνι, παίρνεις πρόβλεψη.

Την ύπαρξη του flipyourcup.com δεν την γνώριζα. Σημειωτέον, δεν έχω πάει ποτέ σε καφετζού, χαρτορίχτρα ή αστρολόγο, όχι γιατί το θεωρώ αφελές, οπισθοδρομικό ή υποτιμητικό, αλλά κυρίως γιατί λυπάμαι τα λεφτάκια μου. Αλλά όταν μάθαμε ότι υπάρχει μία ιστοσελίδα που στέλνεις τον ελληνικό σου και σου τον διαβάζουν, είπαμε με τις υπόλοιπες συναγωνίστριες εδώ στο site να δοκιμάσουμε, κι ό,τι βγει.

Το flipyourcup.com είναι ουσιαστικά η ιδέα μιας νεαρής Ελληνίδας, της Έβελιν, η οποία έχει την έδρα της στο Λονδίνο κι έμαθε να διαβάζει το φλιτζάνι από τη θεία και τη γιαγιά της.

“Στα 18 μου είπα πρώτη φορά τον καφέ στους φίλους μου. Ήθελα να δω και να μάθω περί τίνος πρόκειται, πώς λειτουργεί κι αν όντως μπορούσα να το κάνω. Και τα κατάφερα. Όταν άρχισαν να μου λένε ότι βρήκα το τάδε και το τάδε ούτε η ίδια το πίστευα και ακόμα δεν έχω καταλάβει ακριβώς με ποιόν τρόπο μπορώ να ‘διαβάσω’ το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον σε ένα φλιτζάνι” γράφει η Έβελιν στην πρωτότυπη ιστοσελίδα της.

΄Η Δέσποινα, η Έφη κι εγώ στείλαμε λοιπόν τα φλιτζάνια μας στο flipyourcup. Πρώτα βέβαια, έπρεπε να ψήσουμε καφέδες.

Πρέπει να ήταν και η πρώτη φορά που πέτυχα τόσα επαναλαμβανόμενα καϊμάκια.

Πώς δουλεύει λοιπόν η φάση στο flipyourcup; Πολύ απλά. Πίνεις τον καφέ (κρατάς φλιτζάνι με το δεξί χέρι, παίζει ρόλο), και πριν φτάσεις κατακάθι στρίβεις 3 φορές για να απλωθεί η κρέμα του μέλλοντος στα τοιχώματα. Αναποδογυρίζεις το φλιτζάνι στο πιατάκι για 5 λεπτά για να στεγνώσει, το γυρνάς και στέλνεις 5 καθαρές, φωτεινές φωτογραφίες στην Έβελιν, σύμφωνα με τις οδηγίες που δίνει στο site.

Ε δίνεις και το κατιτίς σου εννοείται. Κατόπιν, περιμένεις το e-mail στο οποίο η Έβελιν θα σου πει ό,τι βλέπει. Συνήθως απαντάει μία μέρα μετά.

Η ώρα της πρόβλεψης

Μαριλέλλα

Προσωπικά δεν θα κάνω κανένα σχόλιο, απλά θα σου γράψω ό,τι μου έστειλε η Έβελιν- χωρίς κάποια από τα αρχικά ονομάτων που είδε στο φλιτζάνι, να με συμπαθάς, αλλά ας κρατήσουμε και κάτι για μας, ποτέ δεν ξέρεις- και θα συμπληρώσω με ό,τι ισχύει.

“Στο φλιτζάνι σου φαίνεται γενικά μια ψιλοαναστάτωση, σε επίπεδο πολλών πραγμάτων που συμβαίνουν ταυτόχρονα. Στο τώρα φαίνεται ένα πολύ θετικό ξεκίνημα σε κάτι. Μπορεί να είναι είτε δουλειά είτε σχέση, με καλές προοπτικές. Υπάρχει ένα άτομο που σε έχει συνέχεια στο νου του και το όνομά του ξεκινάει από Φ, άντρας μέσα στην οικογένειά σου. Βλέπω μια πικρία σε σχέση με το παρελθόν σου και ένα ζευγάρι παντρεμένο στο περιβάλλον σου που αντιμετωπίζει προβλήματα. Έχεις πολλά άτομα με τα οποία ασχολείσαι και ασχολούνται και γενικώς όπως σου είπα επικρατεί αναβρασμός. Ένα Σ και ένα Α μπαίνουν στη ζωή σου, ενώ κάποιος από το κοντινό παρελθόν σου που σε απασχολεί και έχει μια στάση που σε δυσκολεύει, θα προσπαθήσει να επικοινωνήσει με κάποιο τρόπο μαζί σου. Πράγματα που έχουν συμβεί σ’ έχουν κουράσει πολύ, αλλά θα τα ξεπεράσεις και θα συνεχίσεις δυναμικά. Ζεις μέσα σε μεγάλη κοινωνικότητα και αυτό φαίνεται μέσα στο φλιτζάνι σου”.

Κάπου εδώ να πω πως το όνομα του πατέρα μου ξεκινάει από Φ και πως γενικά η Έβελιν έχει πέσει πολύ μέσα σε όλα. Κοίτα να δεις κάτι πράγματα.

Δέσποινα

”Έχεις ένα βάρος/πλάκωμα για ένα θέμα. Γενικά φαίνεσαι ευαίσθητο άτομο, που έχει ιδιαίτερο δέσιμο με την οικογένεια. Ένα Ν βγαίνει έντονα, πιθανότατα γυναίκα, που η μια σκέφτεται την άλλη. Έχεις την τάση να υπεραναλύεις όσα σκέφτεσαι και ίσως να δημιουργείς δυσκολίες κι εκεί που δεν υπάρχουν. Από γράμματα εκτός απο το Ν που ανέφερα στην αρχή, υπάρχουν Β, Π, Α, Σ (ψηλό άτομο, με μια συνάντηση σύντομα), Κ (με δυο προβλήματα που το απασχολούν). Έγνοια και μεγάλη αγάπη για ένα άτομο μεγαλύτερης ηλικίας. Το βλέπεις πολύ στοργικά και σε βοηθάει πολύ ψυχολογικά. Υπάρχει ένας δρόμος που πρόκειται να ανοίξει, κάποιο ταξίδι που θα προκύψει (μπορεί και στο εξωτερικό). Ένα άτομο δίδυμος στο ζώδιο φαίνεται να σε νοιάζεται πραγματικά και να στέκεται δίπλα σου. Σημαντική βοήθεια σε δυσκολίες. Γενικότερα πρέπει να αποβάλεις το υπερβολικό άγχος και να μείνεις ανοιχτή στα θετικά που είναι να έρθουν.”

Τώρα εσύ αν το πιστεύεις δεν ξέρω πάντως να σου πω πως Ναταλία λένε τη μαμά μου και τέλος του Μάη θα πάω ταξίδι στη Βαρκελώνη. Ψάχνω τον δίδυμο. Αν ξέρεις κάτι, στείλε.

Έφη

“Ο καφές σου είναι πεντακάθαρος. Τόσο που μπορώ να σου πω ότι ανήκεις στην περίπτωση των full refunds (σα να λέμε πάρε τα χρήματά σου πίσω, δεν έχω τι να σου πω). Δεν φαίνεται κάποια ιδιαίτερη κατάσταση -τουλάχιστον αυτή τη στιγμή- στην οποία μπορώ να σταθώ και να αναλύσω.
Δυο παιδάκια (αγοράκια) βγαίνουν στο φλιτζάνι σου, που τα έχεις στον νου σου. Από γράμματα βλέπω ένα Σ, ένα Ε κι ένα Γ. Βλέπω και μια συνάντηση σημαντική που έγινε ή θα γίνει πολύ άμεσα. Γενικότερα υπάρχουν αρκετές συναντήσεις μπροστά σου, μάλλον σε επίπεδο δουλειάς.
Η αισιοδοξία που έχεις ως άτομο σε βοηθάει πάρα πολύ να ξεπερνάς χωρίς δεύτερη σκέψη κι εύκολα τα όποια εμπόδια. Έχεις μια θετική στάση απέναντι σ’ όλα τα πράγματα και γενικά πολύ καλές εξελίξεις σε όλα τα θέματα. Για ένα λεπτό… Βλέπω ένα οικονομικό θέμα ή κάποιο κώλυμα σχετικά μ’ ένα ακίνητο”.

Το πιο πιθανόν είναι αν μου “διάβαζε” το φλιτζάνι μου πριν λίγους μήνες να’ λεγε “από που να αρχίσω, δεν σε προλαβαίνω”, κ. α τέτοια. Αυτή την περίοδο είναι αλήθεια ότι νιώθω αλλιώτικα (χωρίς δύσκολα θέματα να λύσω). Σ’ άλλα νέα κι ωραία, έχω όντως δύο αγόρια δίδυμα (που σκέφτομαι συνέχεια αν έφαγαν, μελέτησαν, έπαιξαν, ένιωσαν κλπ), το Σ είναι ο άντρας μου και την έκανα τη συνάντηση που λέει (omg), ενώ “παίζει” ακόμη μία. Γενικά, προκαλεί ομορφοχαμό η Έβελιν με όσα βλέπει στα κατακάθια ενός καφέ.

Κοίτα, εμείς κάποιο προσωπικό όφελος για να πειστείς ότι το φλιτζάνι “τα λέει” όντως δεν έχουμε. Αλλά την αλήθεια θα την πούμε: Σηκώθηκαν μερικές τριχούλες με τα mails της Έβελιν. Δεν ξέρουμε αν το κορίτσι διαθέτει ΙΣΧΥΡΟΤΑΤΟ ένστικτο ή όντως βλέπει πράγματα στο φλιτζάνι, αλλά το μόνο σίγουρο είναι πως ενώ δεν την ξέρουμε ούτε εξ’ όψεως, νιώσαμε πως εκείνη μας ξέρει αρκετά καλά.