ΣΠΙΤΙ

8 πράγματα που πρέπει να πετάξεις από την κουζίνα

Μερικές φορές, φορτώνουμε τόσο πολύ τους χώρους του σπιτιού, που καταντούν να μην είναι χρηστικοί και ευχάριστοι. Ας βάλουμε ένα τέλος, εύκολα και γρήγορα, στο χάος λοιπόν. Ξεκινάμε από την κουζίνα. Παρακάτω θα σου πούμε ποια πράγματα πρέπει να πετάξεις σήμερα κιόλας από αυτό το σημείο του σπιτιού. Θα νιώθεις ανάλαφρη! Μπορεί να σου αυξηθεί και η όρεξη για μαγείρεμα (λέμε τώρα).

1. Τα διαφημιστικά μαγνητάκια ψυγείου

Είτε έχεις μικρό, είτε μεγάλο ψυγείο, το σίγουρο είναι ότι στα διαφημιστικά μαγνητάκια που το κοσμούν, πρέπει να πεις αντίο. Αρχικά, γιατί είναι επιεικώς αντιαισθητικά. Δεύτεορον, γιατί ποτέ δε σε έχουν βοηθήσει να μαγκώσεις τη σημείωση που θες και τρίτον γιατί δε χρειάζεσαι μια μόνιμη υπενθύμιση για ντελίβερι από το “οβελιστήριο τα ξαδερφάκια”.

2. Τους λογαριασμούς

 

ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ. Μας λες τι δουλειά έχουν τέτοια χαρτιά στην κουζίνα; Στο ψυγείο δεν είναι ποτέ όμορφα να μαγνητίζονται, γιατί πολύ απλά είναι ένα άγχος ακόμα σε πρώτη μούρη. Σε συρτάρι, ξεχνιούνται. Άσε που δε θες ποτέ να πας να πληρώσεις και να έχει πάνω στην τιμή μια λαδιά. Μετακόμιση των λογαριασμών τώρα, σε άλλο σημείο του σπιτιού.

3. Την πετσέτα χεριών για κάθε χρήση

Σου έχει μείνει λίγο νερό στα χέρια μετά από την εκκαθάριση της λάντζας; Σκουπίζεσαι στην πετσέτα. Έγινες χάλια πετώντας τα αυγά στο τηγάνι; Σκουπίζεσαι στην ίδια πετσέτα. Ακούμπησες λίγο μουστάρδα; Πάλι στην ίδια πετσέτα. Ε, καταλαβαίνεις ότι αυτή δεν είναι μια καθόλου καλή συνήθεια. Δε λέμε να χαλάσεις όλα τα δέντρα του Αμαζονίου κάθε φορά που μπαίνεις στην κουζίνα. Απλά αποχωρήσου αυτό το κομμάτι υφάσματος από την κουζίνα σου. Οι ειδικοί λένε ότι μπορεί να αρρωσταίνεις εξαιτίας της.

4. Φυλλάδια από ντελίβερι

Ζούμε στο 2016, όλα είναι στο διαδίκτυο και εσύ συνεχίζεις να έχεις έναν πάκο από προσπέκτους στην κουζίνα; Δεν υπάρχει κανένας λόγος. Πάρε την απόφαση επιτέλους και πέταξε αυτή την άχρηστη χαρτούρα. Άντε, κράτα 1-2 αν θες, για εκείνες τις ημέρες του χρόνου που δε θα έχεις πληρώσει το ίντερνετ και θα θες να φας. Επίσης, χρήσιμη η αποθήκευση 1-2 τέτοιων φυλλαδίων κυρίως για ενθύμιο. Για να δείχνεις στα παιδιά σου πως ήταν η ζωή τότε, που ήσουν νέα.

5. Το τρίτο σφουγγάρι πίσω από το νεροχύτη

 

Α, όλα κι όλα. Ξέρεις πολύ καλά πως να καθαρίζεις την κουζίνα και γι’ αυτό το λόγο έχεις άλλο σφουγγάρι για τα πιάτο, άλλο για την επιφάνεια του φούρνου, άλλο για τον πάγκο. Όμως, κάνοντας αυτό το διαχωρισμό σα να έχεις μπερδευτεί και δεν πολυθυμάσαι ποιο είναι τι. Αφήνεις τα πάντα στοιβαγμένα και κάποια στιγμή θα κάνεις ξεκαθάρισμα. Τώρα είναι στιγμή. Πέτα, ανανέωσε και το καθένα στη θέση του, όχι μαζί. Γιατί, κόσμος θα μπει, κόσμος θα βγει από την κουζίνα και ποτέ δε ξέρεις. Ίσως πάρει πρωτοβουλία να πλύνει το ποτήρι του, με το σφουγγάρι που είχες για να καθαρίσεις τις σκουριές από τα μάτια τις κουζίνας.

6. Τις 50 σακούλες

Τι πιο πιθανό είναι να χρειαστείς πολύ λιγότερες σακούλες από αυτές που έχεις κάτω από το νεροχύτη, στοιβαγμένες, χωρίς καν να θυμάσαι αν είναι μεγάλες, μικρές, χάρτινες κλπ. Καλύτερα όταν ψωνίζεις να βολεύεις καλύτερα τα πράγματα ώστε να μη φορτώνεσαι τσάμπα με πλαστικό ή εναλλακτικά να πάρεις μια μεγάλη σακούλα για ψώνια και να κάνεις τη δουλειά σου. Και φιλική κίνηση προς το περιβάλλον και κουζίνα που θα ανασάνει. Δύο σε ένα!

7. Άδεια μπουκάλια

 

Έχεις εκείνα τα άδεια μπουκάλια μπύρας από το καλοκαίρι, αλλά ακόμα να τα επιστρέψεις στο σουπερμάρκετ. Α και εκείνα τα 4-5 πλαστικά που τα κρατάς “μήπως χρειαστούν”. Μάντεψε! Δε θα χρειαστούν. Πάρε την απόφαση και πήγαινε τα για ανακύκλωση. Ειδικά το πλαστικό μπουκάλι δε μπορεί να ξαναχρησιμοποιηθεί, εκτός και αν μιλάμε για χειροτεχνίες. Σε αυτή την περίπτωση, απλά βάλ’ το στο σχετικό ντουλάπι των υλικών για DIY κατασκευές.

8. Πράγματα που δε θυμάσαι από πότε τα έχεις

Κουτάκια με μπαχαρικά, κονσέρβες, διάφορα πακετάκια. Για να μην τα έχεις χρησιμοποιήσει εδώ και ένα χρόνο, το πιθανότερο είναι ότι δε θα τα χρησιμοποιήσεις ποτέ. Ή όταν θα τα θυμηθείς, θα έχουν λήξει. Τσέκαρε ημερομηνία και αν όντως είναι καλά, χάρισε τα σε κάποιον που πιστεύεις ότι θα του φανούν χρήσιμα.