ΣΥΝΤΑΓΗ

Βάλε στη σαλάτα αχλάδι (και θα μας θυμηθείς)

Μία σαλάτα μπορεί να γίνει κυρίως πιάτο αρκεί να ξέρεις ποια υλικά πρέπει να προσθέσεις. Ο chef Βασίλης Τζίμας μας προτείνει να δοκιμάσουμε αχλάδι, προσούτο, γκοργκοντζόλα και καρύδια. Η συνταγή ακόμα και για τις αρχάριες της κουζίνας.

Υλικά

2 κ.γ ελαιόλαδο

4 φέτες προσούτο

20 γρ βούτυρο

2 αχλάδια καθαρισμένα κομμένα σε φέτες

1 κ.σ κρασί πόρτο

2 κ.σ ξύδι βαλσάμικο

1/2 κ.γ πάστα βανίλιας

50 γρ λόλα κόκκινη φύλλα κομμένα πλυμένα

50 γρ λόλα πράσινη φύλλα κομμένα πλυμένα

50 γρ ραντίτσιο

100 γρ γκοργκοντζόλα σε κύβους

70 γρ καρύδια ψίχα

1 κ.σ ελαιόλαδο

100 γρ μανιτάρια καθαρισμένα, κομμένα σε φέτες

Εκτέλεση

Σε τηγάνι βάζουμε τις 2 κ.γ ελαιόλαδο και το βάζουμε σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε πάνω τις φέτες προσούτο  και τις αφήνουμε για 1-2 λεπτά την κάθε πλευρά μέχρι να γίνουν τραγανές. Τις βγάζουμε από την φωτιά και τις αφήνουμε σε χαρτί να στραγγίξουν.

Στο ίδιο τηγάνι αφού το καθαρίσουμε με ένα χαρτί βάζουμε το βούτυρο και το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε μέσα τα αχλάδια και τα μαγειρεύουμε μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα. Σε ένα μπολ ρίχνουμε το πόρτο, το μισό ξύδι και την βανίλια τα χτυπάμε λίγο και ρίχνουμε το μείγμα στο τηγάνι με τα αχλάδια, τα αφήνουμε να γλασάρουν για περίπου 2 λεπτά. Τα βγάζουμε από την φωτιά.

Ανακατεύουμε τα σαλατικά μας όλα μαζί, μαζί με τα μανιτάρια, σερβίρουμε στα πιάτα, από πάνω βάζουμε τα αχλάδια, τα καρύδια και το προσούτο. Ρίχνουμε στο τηγάνι με τα αχλάδια το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το ξύδι και το περιχύνουμε στις σαλάτες

 

Για περισσότερες συνταγές, μπες στο www.tzispot.com