ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕ ΑΥΓΑ

Τελικά πόση ώρα βράζουμε το αυγό;

Κάθε χρόνο, τη δεύτερη Παρασκευή του Οκτώβρη γιορτάζουμε το αυγό. 11 Οκτωβρίου 2019 είναι Παγκόσμια Ημέρα Αυγού και ενημερωτικά θα σου πω πως η μέρα αυτή θεσπίστηκε από τη Διεθνή Επιτροπή Ωοπαραγωγών με σκοπό να μας υπενθυμίζει την υψηλή διατροφική του αξία. Τα αυγά παρέχουν πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Β2, Β12, D, σεληνίου, ιωδίου, σιδήρου, θείου και χολίνης. Με λίγες μόλις θερμίδες, λαμβάνεις ευρεία γκάμα μετάλλων, βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Αντιλαμβάνεσαι ότι πρέπει να τα εντάξεις στη διατροφή σου σωστά;

Διάβασε ακόμα: Το μυστικό για τις πιο αφράτες ομελέτες που έχεις φτιάξει ποτέ

Κι έρχομαι να ρωτήσω: Τελικά πόση ώρα βράζουμε το αυγό; Ακόμα και οι καλύτερες μαγείρισσες δεν έχουν συγκεκριμένη απάντηση γιατί το κάνουν εμπειρικά. Στην περίπτωση αυτή το «με το (αυγό) μάτι» δεν βοηθάει και πολύ.

Για να καταλήξεις να φτιάχνεις μουσακά και σκαλοπίνια με σως μαδέρα θα πρέπει να ξεκινήσεις από τα βασικά. Θα μάθουμε τους αριθμούς για να κατευθυνθούμε στον πολλαπλασιασμό. Έτσι και στη μαγειρική. Μαθαίνεις τα απλά για να καταλήξεις να γίνεις Masterchef. Και επανέρχομαι στο ερώτημα. Πόση ώρα θέλει για να βράσει ένα αυγό; Το σημαντικό είναι το νερό. Αυτό πρέπει να καλύπτει το αυγό σε όποιο σκεύος κι αν επιλέξεις να το βάλεις.

Για σφιχτό κρόκο, λοιπόν, θα χρειαστείς 12 λεπτά και για λιγότερο σφιχτό γύρω στα 9 λεπτά. Για πάρα πολύ μελάτο θα χρειαστείς 6 λεπτά, ενώ για μελάτο κρόκο και σφιχτό ασπράδι, ώστε να βουτήξεις και λίγο ψωμάκι συνοδευτικό θα χρειαστείς το πολύ 7 λεπτά. Το ρολόι να κοιτάς και η επιτυχία είναι σίγουρη.