ΥΠΝΟΣ

5 τροφές που θα σε βοηθήσουν να κοιμηθείς καλύτερα

Μήπως το τραγούδι ''δεν κοιμάμαι, δεν κοιμάμαι όταν αρχίζω να σε θυμάμαι'' σε εκφράζει ιδιαίτερα αυτή την περίοδο; Μήπως έχεις ξημερώσει πολλές φορές χαζεύοντας το instagram feed σου; Μάλλον ήρθε η ώρα να κλείσεις το κινητό σου (γιατί το φως της οθόνης επηρεάζει τον εγκέφαλό σου) και να βάλεις στη διατροφή σου τις παρακάτω 5 τροφές.

#1 Καρύδια

Μια έρευνα που έγινε το 2003 στο Health Center του Πανεπιστημίου του Τέξας έδειξε ότι η κατανάλωση καρυδιών αυξάνει τα επίπεδα μελατονίνης στο αίμα, που είναι η ορμόνη του ύπνου που ρυθμίζει τον κιρκάδιο ρυθμό σε αρκετές βιολογικές λειτουργίες.

#2 Σολομός

Ο σολωμός αλλά και ψάρια όπως η ψήσσα και το καλκάνι είναι εξαιρετικές πηγές βιταμίνη Β6, η οποία χρησιμεύει στην παραγωγή μελατονίνης και σεροτονίνης. Μια σαλάτα με σπανάκι, καρύδια, sauce με μέλι και σολωμό είναι ιδανική λύση για βραδινό!

#3 Μέλι

Το μέλι βοηθάει σημαντικά στην ποιότητα ύπνου καθώς ενισχύει την διείσδυση του πρωτεϊνικού αμινοξέος τρυπτοφάνης στον εγκέφαλο, το οποίο με τη σειρά του βελτιώνει τον ύπνο. Αυτό υποστηρίζει μια έρευνα που έγινε με σιρόπι που είχε μέλι σε παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα, που δημοσιεύτηκε στο Archives of Pediatric and Adolescent Medicine Journal.

#4 Φυλλώδη λαχανικά

Τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι πλούσια σε μαγνήσιο, το οποίο σύμφωνα με μια έρευνα από το Journal of Research in Medical Science, μειώνει σημαντικά τα συμπτώματα αϋπνίας και ενισχύει την ποιότητα του ύπνου. Οπότε το βράδυ φτιάξε μια σαλάτα με σπανάκι ή κάλε, μια δοκιμή θα σε πείσει!

#5 Βύσσινα

Μια έρευνα του 2012 που έγινε στο Northumbria University έδειξε ότι η κατανάλωση των βύσσινων αυξάνει τα επίπεδα της μελατονίνης, ορμόνη που είναι υπεύθυνη για την ενίσχυση της ποιότητας και της διάρκειας του ύπνου.