ΓΛΥΚΑ

Πώς να χρησιμοποιήσεις τη μέντα στις συνταγές

Το Mamapeinao μας ενημερώνει για το πώς να βάλεις στις συνταγές σου μέντα.  Γλυκά και μη!

Αρωματική, δροσιστική, αναζωογονητική, με υπέροχο ανοιχτό πράσινο χρώμα, η μέντα προέρχεται από την τυχαία διασταύρωση του δυόσμου και της νερομέντας. Πρόκειται για ένα φυτό που διασώθηκε χάρη στην καλλιέργεια του από τον άνθρωπο. Από την αρχαιότητα ως και σήμερα, η μέντα χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία, στη φαρμακοποιία αλλά και στη μαγειρική.

Η δροσιά που αναδύεται από τη γεύση της καθιστά τη μέντα ιδανικό συστατικό για διάφορες συνταγές και ιδίως για τις καλοκαιρινές συνταγές. Εμείς σας δίνουμε συμβουλές για το πώς μπορείτε να τη διατηρήσετε όλο τον χρόνο και κυρίως για το πώς μπορείτε να την προσθέσετε στο φαγητό και τα γλυκά σας.

Πώς διατηρείται η μέντα

Αν θέλετε να έχετε πάντα φρέσκια μέντα, μπορείτε να φυτέψετε μέντα σε μια γλάστρα και να την έχετε στο μπαλκόνι σας. Σε περίπτωση που η καλλιέργεια και κυρίως η φροντίδα φυτών δεν είναι το δυνατό σας σημείο, μπορείτε να κόψετε κλαράκια με πολλά και φρέσκα φύλλα μέντας, να τα βάλετε  σε πλαστική σακούλα τροφίμων που κλείνει αεροστεγώς και στη συνέχεια να την αποθηκεύσετε στο ψυγείο.

Ο πιο εύκολος τρόπος είναι να αποξηράνετε φύλλα μέντας και να τα προσθέτετε στις συνταγές σας. Πλύντε καλά με κρύο νερό ένα φρέσκο ματσάκι μέντα, στραγγίξτε το και αφήστε το να στεγνώσει σε απορροφητικό χαρτί. Στη συνέχεια, δέστε το με σπάγγο, φτιάχνοντας ένα μπουκέτο και κρεμάστε το ανάποδα σε σκιερό μερός. Αφήστε το κρεμασμένο στο ίδιο μέρος για περίπου 3 εβδομάδες.

Η αποξηραμένη μέντα είναι έτοιμη όταν τρίβεται στα χέρια σας. Μόλις την ξεκρεμάσετε, την τρίβετε και την αποθηκεύετε σε βάζο που κλείνει αεροστεγώς. Με τον τρόπο αυτό, μπορείτε να διατηρήσετε τη μέντα για ένα χρόνο.

Ένας γρήγορος τρόπος αποξήρανσης, που ισχύει και για άλλα μυρωδικά, είναι να κόψετε φύλλας μέντας, να τα πλύνετε και να τα στεγνώσετε καλά και στη συνέχεια να τα τοποθετήσετε πάνω  σε μια λαμαρίνα. Βάλτε τη λαμαρίνα στον φούρνο στους 100ο C με την πόρτα μισάνοιχτη. Μόλις τα φύλλα αρχίζουν να τρίβονται, βγάλτε τη λαμαρίνα από το φούρνο, τρίψτε τα φύλλα κι αποθηκεύστε τα σε βάζο που κλείνει αεροστεγώς.

Πώς χρησιμοποιούμε τη μέντα στη μαγειρική

Προσθέστε μέντα στις σαλάτες σας. Η μέντα ταιριάζει πολύ με την κινόα, οπότε τι καλύτερο από μια σαλάτα με κινόα και μέντα. Εναλλακτικά, δοκιμάστε να προσθέσετε ψιλοκομμένη μέντα αντί για άλλο μυρωδικό σε μια δροσερή αγγουροσαλάτα ή στην παντζαροσαλάτα σας.

Φτιάξτε ντιπ γιαουρτιού με μέντα, μια πικάντικη σάλτσα γαρίδας αντικαθιστώντας τον ψιλοκομμένο μαϊντανό με μέντα ή προσθέστε λίγα τριμμένα φύλλα της σε μια απλή βινεγκρέτ με βάση το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα και το ξίδι.

Προσθέστε μέντα σε διάφορα αλμυρά κέικ όπως σε αυτό το αλμυρό κέικ με κολοκυθάκι και μοτσαρέλα.

Σοκολάτα και μέντα είναι ένας κλασικός κι αγαπημένος συνδυασμός. Λίγη μέντα στη ζεστή σοκολάτα είναι σίγουρο ότι θα απογειώσει τη γεύση του αγαπημένου σας ροφήματος. Δείτε τη συνταγή για ζεστή σοκολάτα εδώ.

Λεμονάδα με μέντα και παγωμένο τσάι με φρέσκια μέντα και φέτες ανανά είναι από τα πρώτα ροφήματα που διαλέγουμε για να δροσιστούμε το καλοκαίρι.

Αν σας αρέσουν τα γλυκά, αλλά προσέχετε και τη σιλουέτα σας, αυτή η συνταγή για γρανίτα με λεμόνι και μέντα είναι ό,τι πρέπει.

Φτιάξτε αυτή τη συνταγή για καλοκαιρινό λικέρ με δυόσμο και μέντα. Ως απεριτίφ ή χωνευτικό, η απόλαυση που χαρίζει είναι απερίγραπτη.

Με φρέσκα φύλλα μέντας μπορείτε να γαρνίρετε  διάφορα γλυκά όπως μια μους σοκολάτας, ενώ μπορείτε να φτιάξετε και μους μέντας-σοκολάτας, αν προσθέσετε στο μείγμα σοκολάτα με γεύση μέντας.  Η διαδικασία είναι απλή. Το μόνο που χρειάζεστε είναι να ακολούθησετε τη συνταγή για μους σοκολάτας χρησιμοποιώντας 55 γραμ. κουβερτούρας και 55 γραμ. σοκολάτα με γεύση μέντας. 

Δοκιμάστε να γαρνίρετε με σιρόπι μέντας παγωτά, τηγανίτες ή γλυκές κρέπες, ακόμα και φρουτοσαλάτες. Μπορείτε να το προμηθευτείτε έτοιμο ή ακόμα καλύτερα να το φτιάξετε μόνοι σας αφού είναι πολύ εύκολο.

Συνταγή για σιρόπι μέντας

Πλένουμε πολύ καλά ένα ματσάκι μέντα. Βάζουμε τα φύλλα μέντας μέσα σε λεπτό τούλι το οποίο δένουμε σε πουγκί. Το τοποθετούμε σε κατσαρόλα με 1/2 λίτρο νερό. Προσθέτουμε 250 γρ. ζάχαρη και βράζουμε το μείγμα σε μέτρια φωτιά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να δέσει το σιρόπι, χωρίς όμως να γίνει πολύ παχύρευστο. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και την σκεπάζουμε με μια πετσέτα. Αφήνετε το σιρόπι να κρυώσει.

Αφαιρούμε από το μείγμα το πουγκί με τα φύλλα μέντας και μεταφέρουμε το σιρόπι που έχει μείνει στην κατσαρόλα σε γυάλινο βάζο που κλείνει αεροστεγώς. Το σιρόπι μέντας διατηρείται στο ψυγείο.

Διάβασε επίσης στο Mamapeinao

Ο Τάσος φτιάχνει σούπερ αυγόφετες σε ρολάκια

Κάνε το αγαπημένο σου ποτό γρανίτα