TIPS

4 λόγοι που έχεις ακράτεια και τι μπορείς να κάνεις γι’ αυτό

Αν δεν είσαι γιαγιά ή μικρό κοριτσάκι και σου τυχαίνει καμια φορά να έχεις ακράτεια, δεν χρειάζεται να νιώθεις άβολα, αφού είναι κάτι που συμβαίνει σε εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με μια μελέτη του Female Pelvic Medicine & Reconstructive Surgery, το 10.3% των γυναικών από 19 εως 30 ετών, βιώνουν ουρική ακράτεια.

Η ακράτεια ούρων γενικά χωρίζεται σε δύο κατηγορίες: επείγουσα ακράτεια, πράγμα που σημαίνει ότι η ουροδόχος κύστη αδειάζει πλήρως πριν προλάβεις να φτάσεις στην τουαλέτα και ακράτεια άγχους, η οποία συνήθως περιλαμβάνει μικρότερη ποσότητα ούρων η οποία διαρρέει όταν πιέζεται η ουροδόχος κύστη. Κάτι πολύ απλό, όπως το φτέρνισμα ή ένα άλμα στην προπόνησή σου, μπορεί να προκαλέσει μια τέτοια “απώλεια”.

Δες ποιες μπορεί να είναι οι αιτίες για την ουρική ακράτεια και τι μπορείς να κάνεις γι’ αυτή.

Αδύναμοι πυελικοί μύες

Κανονικά η ουρήθρα κλείνει αρκετά σφιχτά ακόμα κι όταν αυξάνεται η κοιλιακή πίεση, ώστε να μην υπάρχουν διαρροές. Όταν όμως οι μύες στην περιοχή είναι αδύναμοι, μπορεί ο μηχανισμός να μην κλείσει αρκετά δυνατά κι έτσι να υπάρξουν “διαρροές”.

Τι να κάνεις: Kegels! Η ίδια ασκηση που βελτιστοποιεί τους οργασμούς σου, μπορεί να δυναμώσει και τους πυελικούς σου μύες. Ουσιαστικά συσφίγγεις και αφήνεις χαλαρούς τους μύες αυτούς κατά τη διάρκεια της ημέρας. Για να σιγουρευτείς ότι ο κάνεις σωστά, έχε υπόψιν ότι είναι σαν να νιώθεις τον κόλπο σου να σε τραβάει προς τα μέσα.

Χαμηλή χωρητικότητα ουροδόχου κύστης

Όταν η ουροδόχος κύστη σου γεμίσει, δεν πρέπει να συσταλλεί μέχρι να είσαι έτοιμη να ουρήσεις. Αν όμως παλεύεις με την ακράτεια, δεν περιμένει μέχρι να είσαι έτοιμη, και απελευθερώνει τα υγρά ενάντια στη θέλησή σου.

Τι να κάνεις: Και πάλι θα σε βοηθήσουν οι θαυματουργές ασκήσεις Kegels.

Το βάρος σου

Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Urology, βρήκαν ότι κάθε πέντε μονάδες αύξησης στον ΔΜΣ σου, αυξάνουν τον κίνδυνο ουρικής ακράτειας από 20%-70%. Οι ερευνητές λένε ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι το επιπλέον σωματικό βάρος ασκεί περισσότερη πίεση στην κύστη, πράγμα που προκαλεί συχνές διαρροές.

Τι να κάνεις: Χάσε μερικά κιλά, γιατί σύμφωνα με μια άλλη έρευνα που δημοσιεύτηκε επίσης στο Journal of Urology, οι γυναίκες που έχασαν βάρος, μείωσαν και την εβδομαδιαία ουρική τους ακράτεια κατά 65% μετά από έναν χρόνο.

Η διατροφή σου

Το τι τρως μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τις συνήθειες της ουροδόχου κύστης σου. Αυτά που δεν λατρεύει η συγκεκριμένη περιοχή, είναι τα ανθρακούχα ποτά, τα εσπεριδοειδή, η καφεΐνη και η σοκολάτα.

Τι να κάνεις: Μείωσε την ποσότητα των παραπάνω τροφίμων/ποτών, αν το παρακάνει πάντα και κάνε κάποιες αλλαγές στη διατροφή σου, ελέγχοντας αν μετά βλέπεις διαφορά στο πρόβλημά σου.