ΥΓΕΙΑ

Οι συνήθειες που θα σε βοηθήσουν να ζήσεις περισσότερο (σύμφωνα με τους επιστήμονες)

Pexels

Αν αγαπάς τη ζωή και ο θάνατος σε τρομάζει, τότε μπορείς να κάνεις ό,τι περνά από το χέρι σου για να τον απομακρύνεις και να ακολουθήσεις μερικές συνήθειες που θα σε βοηθήσουν να ζήσεις περισσότερο. Θα κάνω ένα spoiler εδώ: μερικές φορές οι επιστήμονες δεν έρχονται σε σπουδαία συμπεράσματα. Αυτή η έρευνα που ακολουθεί, ήταν μάλλον μία από αυτές τις φορές.

Μια πρόσφατη έρευνα του πανεπιστημίου του Harvard χρησιμοποίησε στοιχεία από 123.000 ανθρώπους που απάντησαν στις ερωτήσεις των ερευνητών, προκειμένου να καταλήξουν στο αν συγκεκριμένες συνήθειες επηρεάζουν το προσδόκιμο ζωής και μπορούν να σε βοηθήσουν να ζήσεις περισσότερο.

Στα αποτελέσματα φάνηκε πως αν ακολουθείς υγιεινή διατροφή, ελέγχεις το βάρος σου, κάνεις συχνά γυμναστική, πίνεις αλκοόλ με μέτρο και δεν καπνίζεις – ακολουθείς δηλαδή υγιεινές συνήθειες – είναι πιο πιθανό να ζήσεις περισσότερο. Την λες και ρηξικέλευθη την έρευνα – ή και όχι.

Οι γυναίκες δε, που είχαν όλες αυτές τις συνήθειες, είδαν το προσδόκιμο ζωής τους να αυξάνεται κατά 14 χρόνια, ενώ αυτό των ανδρών αυξήθηκε κατά 12 χρόνια. Όχι και άσχημα.

Τα στατιστικά επίσης δείχνουν πως όσοι έχουν πιο υγιή τρόπο ζωής, ήταν σημαντικά λιγότερο πιθανό να πεθάνουν από καρδιακές ασθένειες και καρκίνο: οι ασθένειες της καρδιάς ήταν 82% λιγότερο πιθανές, ενώ ο καρκίνος 65%.

Οι επιστήμονες κάποια στιγμή συνειδητοποίησαν ότι αυτά τα αποτελέσματα δεν προκαλούν και καμία φοβερή έκπληξη, οπότε δήλωσαν ότι ήθελαν να υπογραμμίσουν το μέγεθος στο οποίο οι υγιεινές συνήθειες μπορούν να επιμηκύνουν τη ζωή των ανθρώπων. Οι παραπάνω αριθμοί, δηλαδή, είναι αυτοί που τους προκάλεσαν ουσιαστική έκπληξη. Εμάς πάλι όχι, αλλά καλό είναι μια στο τόσο να σου υπενθυμίζει κανείς όλες εκείνες τις υγιεινές συνήθειες που θα συμβάλλουν στο να ζήσεις περισσότερο.