ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ

Τα σημάδια που δείχνουν ότι σου λείπει ψευδάργυρος

Ρίξε λίγο μια ματιά στα νύχια σου, στο δέρμα σου και στα μαλλιά σου. Πώς σου φαίνονται; Πέρα από τη φροντίδα και την περιποίηση που τους προσφέρεις, κάτι που, ίσως, δεν γνώριζες είναι ότι ένα σημαντικό (ή μάλλον το πιο σημαντικό κομμάτι) της λάμψης τους είναι ο ψευδάργυρος που υπάρχει στον οργανισμό σου.

Μετά τον σίδηρο, είναι το δεύτερο σε αφθονία μέταλλο και άκρως απαραίτητο για μια σειρά από λειτουργίες. Αν για κάποιο διάστημα η διατροφή σου είναι φτωχή σε τροφές με θρεπτικά συστατικά, όπως είναι φυσικό, μαζί με τις βιταμίνες, θα μειωθούν και τα επίπεδα του ψευδάργυρου στον οργανισμό σου. Άλλες πιθανές αιτίες έλλειψης είναι η μη σωστή απορρόφηση του από τον οργανισμό, χρόνιες ασθένειες (π.χ. ηπατοπάθειες, διαβήτης κ.ά.).

Το μόνο σίγουρο πάντως είναι ότι όταν σου λείπει ψευδάργυρος το καταλαβαίνεις. Κι αυτό επειδή, συν τοις άλλοις, είναι υπεύθυνος για την υγεία και τη λάμψη της εμφάνισής σου, οπότε τα συμπτώματά του μπορούν εύκολα να γίνουν αντιληπτά.

Συμπτώματα έλλειψης ψευδάργυρου

Αν παρατηρήσεις ότι εμφανίζεις δύο ή περισσότερα από τα παρακάτω, καλό είναι να επισκεφτείς το γιατρό σου ή να κάνεις τις κατάλληλες εξετάσεις και με τη συμβουλή του γιατρού σου να προχωρήσεις στην αντιμετώπισή του είτε μέσω της διατροφής σου, είτε με συμπληρώματα διατροφής.

>Νύχια θαμπά και που σπάνε ασυνήθιστα ή ανεξήγητα εύκολα ή με πολλά λευκά σημάδια

>Ιδιαίτερα ξηρή επιδερμίδα

>Ερεθισμοί και ερυθρότητα στο δέρμα

>Πιτυρίδα

>Ενοχλήσεις στα μάτια

>Τριχόπτωση: Ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων και την απορρόφηση των πρωτεϊνών, δύο διεργασίες σημαντικές προκειμένου να έχεις μαλλιά πλούσια και υγιή. Τα καλά νέα είναι ότι, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Annals of Dermatology, μπορείς να δεις σημαντική βελτίωση (σε ποσοστό 66%) με τη λήψη συμπληρωμάτων ψευδάργυρου για 12 εβδομάδες.

>Εμφάνιση ήπιας ακμής

>Προβλήματα στον ύπνο

>Υπογονιμότητα

>Ατονία της γεύσης και της όσφρησης

>Αστάθεια στον κύκλο

>Μειωμένη όρεξη

>Μειωμένη διάθεση για σεξ

>Διάρροια

Οι πιο πλούσιες σε ψευδάργυρο τροφές

Οι τροφές που είναι καλό να εντάξεις (χωρίς να υπερβάλλεις όμως!) στη διατροφή σου. Να θυμάσαι βέβαια ότι ένα μεγάλο μέρος του ψευδάργυρου που περιέχουν χάνεται με το μαγείρεμα.

Γενικά να σου πούμε οι πρωτεϊνούχες τροφές είναι αυτές που παίρνουν τα πρωτεία σε περιεκτικότητα ψευδάργυρου. Τα ωμά στρείδια περιέχουν τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο, από κάθε άλλο τρόφιμο. Ενδεικτικά μαι μερίδα 90 γραμμαρίων παρέχει 74 mg ψευδαργύρου. Άλλες τροφές πλούσιες σε αυτό το μέταλλο είναι:

>Συκώτι

>Κρέας (βοδινό, κοτόπουλο, αρνί, χοιρινό)

>Μανιτάρια

>Κρόκος αυγού

>Δημητριακά πρωινού (ενισχυμένα με ψευδάργυρο)

>Γιαούρτι

>Μπανάνα

>Βασιλικός

>Θυμάρι

>Ψάρια

>Όσπρια

>Σιρόπι σφενδάμου

>Ξηροί καρποί (αμύγδαλα, κάσιους, πεκάν, κουκουναρόσποροι, φιστικοβούτυρο)

>Σπόροι (ηλιόσποροι, πασατέμπος, σουσάμι, καρπουζόσποροι)

>Θαλασσινά (καβούρια, αστακοί,  γαρίδες)

>Σπόροι σόγιας

Λαχανικά (σπαράγγια, μπρόκολα, σέσκουλα, πράσινα λάχανα, σπανάκι, κίτρινη κολοκύθα)