TIPS

Τα 6 χαρακτηριστικά που θα συναντήσεις στους πραγματικά ευφυείς ανθρώπους

Τι σημαίνει όταν λέμε ότι κάποιος είναι έξυπνος; Ότι έχει πολλές γνώσεις; Ότι ξέρει να χειρίζεται καταστάσεις; Το ότι είναι κάποιος έξυπνος σημαίνει ότι είναι και σοφός; Αν και τις περισσότερες φορές -λανθασμένα βέβαια- η ευφυΐα μετριέται αποκλειστικά με βάση την ικανότητα της μάθησης, περισσότερο θα λέγαμε πως έχει να κάνει με εσωτερικές ικανότητες. Είναι κάτι που πηγάζει από μέσα μας, από τις εμπειρίες μας. Με άλλα λόγια, σπάνια εξαρτάται από τη μόρφωση ή από πόσο υψηλών προδιαγραφών εκπαίδευση έχει λάβει στη ζωή του.

Η γνώση, από την άλλη, είναι επίκτητη και όντως βασίζεται στη μόρφωση που θα λάβει κάποιος στη ζωή του. Η σοφία θα λέγαμε ότι είναι ένας συνδυασμός των παραπάνω.

Στα τέλη της δεκαετίας του 80, το Γερμανικό Ινστιτούτο Ανθρώπινης Εξέλιξης & Ανάπτυξης Max Planck προσπάθησε να ορίσει τη είναι σοφία. Κατά τα λεγόμενά τους λοιπόν σοφία είναι να διαθέτεις:

1. Πνευματική διαύγεια

2. Ιστορικές γνώσεις

3. Ισχυρή κριτική ικανότητα

4. Άριστες ικανότητες επίλυσης προβλημάτων

5. Ικανότητα να διδάσκεσαι από τις εμπειρίες (και τα λάθη σου)

6. Ταπεινότητα

7. Ενσυναίσθηση

8. Βαθιά κατανόηση της ανθρώπινης φύσης, συμπεριλαμβανομένου και της αποδοχής της διαφορετικότητας

9. Το να είσαι ανοιχτός και να έχεις την ωριμότητα να επιτρέπεις στους γύρω σου να σε βλέπουν όπως πραγματικά είσαι

 

Μπορεί αυτά (και λογικό είναι) να σου φαίνονται βουνό, αλλά, επειδή η κοινωνία και οι διανοητικές ικανότητες εξελίσσονται με την πάροδο των γενεών, στις μέρες μας, οι σοφοί άνθρωποι διακρίνονται και -αν όχι κυρίως- με βάση τα παρακάτω χαρακτηριστικά: 

1. Τους αρέσει η επαφή με τον κόσμο

Έρευνες έχουν δείξει ότι αυτοί που επιδιώκουν την κοινωνική επαφή έχουν υψηλότερα επίπεδα νόησης από αυτούς που κλείνονται στον εαυτό τους. Είναι αυτοί που θα σου συστηθούν πρώτοι, που θα προσπαθήσουν να πιάσουν κουβέντα ακόμα κι αν όλοι γύρω τους είναι άγνωστοι, που θα χαιρετίσουν έναν παλιό συμμαθητή στο δρόμο (αντί να κρυφτούν), που θα προτείνουν σε έναν συνάδελφο να τους συνοδεύσει στον καφέ ή στο φαγητό τους.

2. Ακούνε περισσότερο απ’ όσο μιλούν

Όλοι λατρεύουν να μιλούν για τον εαυτό τους. Οι αληθινά σοφοί όμως ξέρουν να ακούν αντί να έχουν συνεχώς την προσοχή τους στο πότε θα διακόψουν τον συνομιλητή τους για να πουν τη γνώμη τους.

3. Είναι ανοιχτοί σε νέες ιδέες και απόψεις

Κι αν δεν είναι, προσπαθούν. Η σοφία έγκειται και στο να μπορείς να αφήσεις απ’ έξω τις προσωπικές σου πεποιθήσεις και να κατανοήσεις διαφορετικά θέματα, απόψεις και ανθρώπους. Και ακόμα κι αν δεν καταφέρεις να αποδεχτείς τη γνώμη τους, τότε -σίγουρα- να είσαι σε θέση να την σεβαστείς και να την λάβεις -παρόλα αυτά- υπόψιν σου.

4. Παραδέχονται τα λάθη τους

Το να αναγνωρίζεις τα λάθη σου μόνο πιο σοφή μπορεί να σε κάνει αφού έτσι μόνο μαθαίνεις από αυτά. Ταυτόχρονα, όταν παραδέχεσαι ότι όντως είχες λάθος σε κάτι, αμέσως φαίνεσαι πολύ πιο αξιόπιστη από το να μπεις στη διαδικασία να χρησιμοποιήσεις κενές δικαιολογίες ή αθέμιτα μέσα προκειμένου να αποδείξεις ότι έχεις δίκιο (ενώ δεν έχεις).

5. Ενημερώνονται για τις εξελίξεις

Είναι σχεδόν αδύνατον να πάρεις σωστές αποφάσεις για τη ζωή σου αν δεν γνωρίζεις τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή τόσο σε εθνικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο. Αντί να μαθαίνεις επιφανειακά τα νέα κάνοντας scroll down στα social media (και χωρίς να καταλαβαίνεις και πολλά) πάρε εφημερίδες, μπες σε ειδησεογραφικά sites και ξεκίνα να διαβάζεις καθημερινά. Κάθε λέξη, όχι μόνο τους τίτλους.

6. Δεν γκρινιάζουν με το παραμικρό

Μουρτζούφληδες, ακραία απαισιόδοξοι και όσοι -εκ πεποιθήσεως- κυκλοφορούν σαν να έχουν συνεχώς ένα γκρίζο σύννεφο πάνω από το κεφάλι τους, ακόμα κι αν έτσι θέλουν να δείχνουν, λίγη σχέση έχουν με αυτό που λέμε σοφία. Όπως είχε πει και ο Γάλλος δοκιμιογράφος Michel de Montaigne, «Μια αδιαμφισβήτητη απόδειξη σοφίας είναι η καλή διάθεση». Δεν είναι εύκολο να σφύζεις μονίμως από θετική ενέργεια-ειδικά σε περιόδους όπου η αστάθεια, η ανασφάλεια βασιλεύουν. Όταν όμως η αισιοδοξία είναι στάση ζωής, η ευτυχία γίνεται επιλογή.